Το CNN εντάσσει στα αγαπημένα του τυριά το μετσοβόνε
Προτείνει το γνωστό ελληνικό τυρί, καθώς και το χαλούμι
Στην Ευρώπη παράγονται μερικά από τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως κι αυτό το ξέρουν όλοι, όπως και την ιστορία τους που κρατάει χιλιάδες χρόνια.Τυριά που δημιουργήθηκαν από μοναχούς, τυριά που κάνουν την εμφάνισή τους στην κλασσική λογοτεχνία και άλλα που έχουν ένα πιο ιδιαίτερο όνομα, κάνοντας τους ανθρώπους να τα απολαμβάνουν.
Το CNN ασχολήθηκε με τον κεφάλαιο «τυρί» και αποκάλυψε τα αγαπημένα του στην Ευρώπη.
«Ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο τυρί, φυσικά – αλλά εδώ είναι 22 από τα δικά μας», γράφει χαρακτηριστικά το CNN στο αφιέρωμα του.
Από την λίστα δεν λείπει, ασφαλώς, η Ελλάδα με το αμερικανικό δίκτυο να ξεχωρίζει το μετσοβόνε. «Φυσικά, ξέρετε τα πάντα για τη φέτα και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί. Το μετσοβόνε κατάγεται από το απομακρυσμένο βόρειο τμήμα της χώρας, ή πιο συγκεκριμένα, μια ορεινή πόλη που ονομάζεται Μέτσοβο», γράφει το CNN.
«Φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, είτε μόνο του είτε αναμεμειγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο, είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό», προσθέτει, προτείνοντας το ψήσιμο στη σχάρα ως τον καλύτερο τρόπο να το απολαύσετε.
Στη γευστικά πλούσια λίστα του αμερικανικού δικτύου βλέπουμε και το χαλούμι, που περιγράφεται γλαφυρά. «Αλμυρό, μαστιχωτό τυρί που ψήνεται στην τελειότητα». «Συνήθως αναμειγνύεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το χαλούμι προέρχεται από την Κύπρο, αλλά πλέον αποτελεί βασικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Για να το απολαύσετε καλύτερα ψήστε το μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά», αναφέρει το CNN.
Τα κορυφαία ευρωπαϊκά τυριά σύμφωνα με το CNN είναι τα παρακάτω:
- Γκράνα Παντάνο
- Γκριγιέρ
- Serra da Estrela
- Χαλούμι
- Τσένταρ
- Μαντσέγο
- Morbier
- Bitto
- Havarti
- Wensleydale
- Καμπράλες
- Κομτέ
- Πεκορίνο Ρομάνο
- Μπρίντζα
- Γκούντα
- Callu de Cabrettu
- Μετσοβόνε
- Vieux-Boulogne
- Jarlsberg
- Gubbeen
- Puzzone di Moena
- Lüneberg
Δείτε επίσης: