Διεθνή

Το εμβόλιο ξεκινά την πορεία του στη δύση

Οι εξελίξεις της πανδημίας στις χώρες

Parallaxi
το-εμβόλιο-ξεκινά-την-πορεία-του-στη-δύ-701686
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ΠΟΥ

Να δώσει τα πιο σημαντικά δώρα από όλα, τα δώρα της ζωής και της υγείας, κάλεσε χθες ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Σας μιλώ μια παραμονή Χριστουγέννων που δεν μοιάζει με καμία άλλη», ανέφερε στο μήνυμά του.

«Καθώς το 2020 οδεύει προς το τέλος του μια πανδημία ιστορικών διαστάσεων εμποδίζει πολλούς από εμάς από το να γιορτάσουμε με τους τρόπους που θα θέλαμε», συνέχισε αναφέροντας τις θυσίες που έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει μεγάλη μερίδα πληθυσμού για να μείνει ασφαλής.

«Κάνοντάς το αυτό (μένοντας σπίτι για να μείνουν ασφαλείς) προσφέρουν το πιο πολύτιμα δώρα, τα δώρα της ζωής και της υγείας», υπογράμμισε προσθέτοντας πως σε όλες τις θρησκείες, τις κουλτούρες και τις κοινότητες η ζωή και η υγεία αποτελούν βασικές αξίες και κατακτήσεις

Αναφέροντας πως έχουμε δει τις θυσίες πολλών ανθρώπων για να διατηρήσουν την υγεία και να προστατεύσουν την ζωή, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ αποτίμησε τιμή στους υγειονομικούς, το ιατρικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους σε κομβικά επαγγέλματα.

«Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις θυσίες τους ούτε τις θυσίες που έκαναν τόσες οικογένειες που φέτος θα κάτσουν σε οικογενειακά τραπέζια με κενές θέσεις», τόνισε. «Παρά τις απώλειες, δημιουργήσαμε τόση ελπίδα», σημείωσε αναφέροντας την άνευ προηγουμένου συνεργασία που έχουμε δει στη μάχη κατά της πανδημίας. Αυτές οι συνεργασίες αποδεικνύουν «πως τα εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν εφόσον θέσουμε προτεραιότητες», εξήγησε.

«Τα εμβόλια προσφέρουν μία διέξοδο στον κόσμο από αυτή την τραγωδία. Θα πάρει όμως χρόνο για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, σαν μία οικογένεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ακόμα έχουμε μπροστά μας», προειδοποίησε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε χαρά από το γεγονός φροντίζοντας τους άλλους μέσω ενεργειών αλληλεγγύης και ασφάλειας, μπορούμε να μοιραζόμαστε το πολυτιμότερο δώρα, το δώρο της ζωής», κατέληξε.

Σίδνεϊ: Λίγοι στην παραλία Μποντάι λόγω καιρού και κορωνοϊού

Ο βροχερός καιρός και η πανδημία του COVID-19 κράτησαν σήμερα τον κόσμο μακριά από τη διάσημη παραλία Μποντάι Μπιτς, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο προορισμό για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Με τα εξωτερικά σύνορα της Αυστραλίας κλειστά και τις εγχώριες μετακινήσεις περιορισμένες, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ανέμεναν ότι θα είχαν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν τη διάσημη παραλία σχεδόν μόνοι, χωρίς ξένους επισκέπτες.

Ωστόσο, ο βροχερός καιρός και η πρόσφατη έξαρση του νέου κορωνοϊού στα βόρεια, παραθαλάσσια προάστια ητς μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας –που έθεσε πάνω από 250.000 ανθρώπους σε lockdown για σχεδόν μία εβδομάδα– κράτησαν τον αριθμό των επισκεπτών σε χαμηλά επίπεδα.

Έως το μεσημέρι (τοπική ώρα), μόλις περίπου 100 άνθρωποι κολυμπούσαν, έκαναν σερφ και έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχουν στήσει οι ναυαγοσώστες.

«Πρέπει να ζούμε το τώρα», δήλωσε ο Σέλιο Αγκοστίνιο, κάτοικος της περιοχής. «Να φέρουμε λίγη χαρά στην όλη κατάσταση, λίγο φως, λίγη ελπίδα, λίγη τρέλα και αυτό είναι όλο. Αυτό είναι το Μποντάι, αυτό είναι τα Χριστούγεννα».

Με έγκαιρα και αυστηρά μέτρα, η Αυστραλία τα έχει ως τώρα καταφέρει καλύτερα από τα περισσότερα άλλα ανεπτυγμένα κράτη στην αντιμετώπιση του COVID-19, με τα κρούσματα να είναι λίγο λιγότερα από 28.300 και 908 θανάτους. Σήμερα, εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 156.

«Είμαστε ευγνώμονες φέτος για τα Χριστούγεννά μάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε τηλεοπτικό μήνυμά του για τις γιορτές.

Νότια Κορέα: Ρεκόρ 1.241 κρουσμάτων και άλλοι 17 θάνατοι

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το προηγούμενο 24ωρο, στα 1.241, παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο για να ελεχθεί το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα 1.216 από τα κρούσματα του SARS-CoV-2 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 54.770. Η θεαματική αύξησή τους αποδόθηκε από τις αρχές στον εντοπισμό 288 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε κέντρο κράτησης στην ανατολική Σεούλ — πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εστίες που έχουν βρεθεί μέχρι εδώ.

Άλλοι 17 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 773 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,41%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 311 (κατά 20 από την προηγουμένη).

Τοπικές αυτοδιοικήσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Σεούλ και η Ιντσόν, επέβαλαν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων προσώπων. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι παραβάτες των μέτρων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν βαριά χρηματικά πρόστιμα, ως και 3 εκατ. γουόν (2.215 ευρώ).

Εξάλλου χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί έκλεισαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού την περίοδο των γιορτών του τέλους του έτους.

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε τις υγειονομικές αρχές και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίζουν με «αυστηρότητα» τις παραβιάσεις των συστάσεων.

«Η μεγάλη πλειονότητα» των πολιτών της Νότιας Κορέας «εφαρμόζει πιστά τα μέτρα (…) παρά την ενόχληση και την οδύνη που προκαλούν, αλλά αν ορισμένοι τα παραβιάζουν για ίδιον όφελος, δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε να αποδώσουν», τόνισε ο Τσονγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνητικού ειδικού κλιμακίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεξικό: 12.485 κρούσματα και 861 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.485 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν άλλοι 861 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 121.172 νεκρούς επί συνόλου 1.362.564 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει όμως ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Χιλή: Σχεδόν 2.400 κρούσματα και 75 θάνατοι – Άρχισε ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.395 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 75 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 16.303 νεκρούς επί συνόλου 593.310 μολύνσεων.

Ωστόσο η κυβέρνηση εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς νωρίτερα χθες άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού για τον νέο κορωνοϊό, μετά την άφιξη της πρώτης παρτίδας 10.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού, οι οποίες αρκούν για την ανοσοποίηση 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Αυτό το πρώτο στάδιο (του εμβολιασμού) δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι παρών για πολύ καιρό, να τηρούμε απόσταση, να φοράμε μάσκα και να πλένουμε τα χέρια μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Ο Πάρις συμπλήρωσε πως προβλέπει ότι «μέσα στο πρώτο τρίμηνο» του 2021 «θα έχουμε εμβολιάσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους», ενώ «το πρώτο εξάμηνο» της επόμενης χρονιάς «θα έχουμε φθάσει το 80% του πληθυσμού» στην εκστρατεία ανοσοποίησης.

Μόνο με βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR επιτρέπονται τα ταξίδια στην Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι από την 29η Δεκεμβρίου θα απαιτείται κάθε επιβάτης που επιθυμεί να εισέλθει στη χώρα με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο να έχει μαζί του το αποτέλεσμα τεστ PCR (σ.σ. αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή πιο απλά μοριακό τεστ) το οποίο να πιστοποιεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μία ημέρα αφού ανήγγειλε το ίδιο μέτρο για όσους όσοι θέλουν να ταξιδεύουν στη χώρα αεροπορικώς.

«Κάθε πρόσωπο που ταξιδεύει προς την Ολλανδία με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει βεβαίωση αρνητικού τεστ από την 29η Δεκεμβρίου» στις 00:01 (τοπική ώρα· 01:01 ώρα Ελλάδας), ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό υπουργείο Υποδομών.

Το τεστ «θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Ολλανδία. Αυτό το τεστ προστίθεται στην οδηγία προς όλους τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα στον χώρο διαμονής τους για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους», προστίθεται στο κείμενο.

Την Τετάρτη, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβάτες εμπορικών πτήσεων από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις χώρες μέλη της ΕΕ, θα είναι υποχρεωμένοι από τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου να φέρουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR και ήταν αρνητικό, προειδοποιώντας πως εξέταζε το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο σε άλλα μέσα συγκοινωνιών.

Την Κυριακή, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανέστειλε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές ώρες αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε πολλούς τομείς της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση νέου στελέχους του SARS-CoV-2, που θεωρείται πολύ πιο μολυσματικό.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, τα αυστηρότερα ως εδώ.

Παρότι τα μέτρα, που θα ισχύσουν ως τη 19η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζονται lockdown από τις αρχές, δεν συμπεριλαμβάνουν περιορισμό στις μετακινήσεις.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού κατέγραψαν αλματώδη άνοδο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τρίτη (+42%, στα 83.240). Τα ολλανδικά νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αναβληθούν όλες οι μη απολύτως απαραίτητες επεμβάσεις και προγραμματισμένες επισκέψεις για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας.

Γαλλία: Τουλάχιστον έως τις 6/1 οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από τη Βρετανία

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Γαλλία θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας της εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που προκάλεσε τον εγκλωβισμό χιλιάδων φορτηγών στο Ντόβερ.

«Τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου 2021, θα παραμείνει σε ισχύ μια διάταξη που περιορίζει την επαναφορά των ροών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έκλεισαν επειγόντως την Κυριακή και μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει μόνο για ορισμένες λίγες περιπτώσεις, όπως για Γάλλους που επιθυμούν να επαναπατριστούν. Χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι για τέταρτη μέρα κοντά στο βρετανικό λιμάνι του Ντόβερ.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθουν σταδιακά, αλλά θα είναι περιορισμένες. Μόνο Γάλλοι υπήκοοι και Βρετανοί υπήκοοι με μόνιμη διαμονή στη Γαλλία, άτομα που θέλουν να διέλθουν μέσω της Γαλλίας για να ταξιδέψουν προς τον τόπο κατοικίας τους σε κράτος μέλος της ΕΕ και εκείνοι που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους, θα μπορούν να διασχίζουν τα βρετανο-γαλλικά σύνορα.

Πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα ταξιδιωτικό πιστοποιητικό και ένα αρνητικό τεστ PCR, που να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους, τόνισε σε διευκρινίσεις του το υπουργείο Εσωτερικών. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να έχουν υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση που να πιστοποιεί ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα της Covid-19.

Υπό πίεση, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι διασυνοριακές σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συνδέσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν παραδοσιακά σε ακινησία στο Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, περίπου 6.000 βαρέα φορτηγά οχήματα περίμεναν έως νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να διασχίσουν τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων 3.750 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στο παλιό αεροδρόμιο του Μάνστον, όπου οι οδηγοί μπορούν να υποβληθούν σε τεστ, ενώ άλλα οχήματα σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στους δρόμους του Κεντ.

Περίπου 2.364 οδηγοί φορτηγών είχαν εξεταστεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, τρεις από τους οποίους διαγνώσθηκαν θετικοί, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Σερβία: Η πρωθυπουργός της Σερβίας εμβολιάστηκε πρώτη μπροστά στις κάμερες

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που έκανε το εμβόλιο των Pfizer-Biontech κατά της Covid-19. Ο εμβολιασμός της πρωθυπουργού έγινε στο Ινστιτούτο Ιολογίας «Torlak» στο Βελιγράδι, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Με τον τρόπο αυτό η πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

«Ως πρωθυπουργός και επικεφαλής της Επιτροπής αντιμετώπισης της επιδημιολογικής κρίσης αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να εμβολιαστώ πρώτη δηλώνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο εμβόλιο» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Ανα Μπρνάμπιτς. Αμέσως μετά την πρωθυπουργό της Σερβίας εμβολιάστηκαν επίσης και δύο επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσουν άλλα δύο εμβόλια το ρωσικό «Sputnik V» και το κινέζικο «SinoFarm» για τα οποία αναμένεται η έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανέφερε ότι προκειμένου να εκφραστεί από την πολιτική ηγεσία η εμπιστοσύνη σε όλα τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, αποφασίστηκε να εμβολιαστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το κινέζικο εμβόλιο ενώ ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ θα κάνει το ρωσικό εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η Σερβία παρέλαβε την περασμένη Τρίτη 4.870 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τροφίμων γηροκομείων. Συνολικά, από το συγκεκριμένο εμβόλιο η Σερβία έχει προπληρώσει 1,8 εκατομμύρια δόσεις που θα φτάνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2021.

Ο εμβολιασμός στη Σερβία θα είναι προαιρετικός, θα πραγματοποιείται δωρεάν και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ισημερινός: 926 κρούσματα και 14 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 926 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 14 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει ως εδώ τους 9.427 νεκρούς επί συνόλου 208.010 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο σημειώνει πως ο πραγματικός απολογισμός μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.550 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί.

Η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, ειδικά στην πρωτεύουσα Κίτο, που μετράει 68.141 κρούσματα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους του έτους και οι αρχές εντείνουν τα περιοριστικά μέτρα. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κήρυξε ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τριάντα ημέρες σε όλη την επικράτεια, επέβαλε δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, ενώ ανακοίνωσε πως μειώνεται στο 50% της δυναμικότητας ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν τα εμπορικά κέντρα και στο 30% της χωρητικότητας ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 το μέγιστο και να τηρούν τη σύσταση για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Βραζιλία: Έφτασε τους 190.000 νεκρούς – Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 58.428 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 7.423.945 συνολικά.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 762 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής φτάνεις τους 189.982 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε την 26η Φεβρουαρίου, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον απολογισμό των θυμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τρίτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σε απόλυτους αριθμούς.

Πάνω από 25.500 κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 25.533 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.612.648, δείχνουν σήμερα Παρασκευή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 412 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 29.182 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Γαλλία: Περισσότερα από 21.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η Γαλλία κατέγραψε 21.634 νέα κρούσματα μόλυνσης από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά το ποσοστό θετικότητας παρουσιάζει πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κυμάνθηκε μεταξύ 12.000 και 18.000 την περασμένη εβδομάδα. Ήταν 14.929 την Τετάρτη και 11.795 την Τρίτη.

Το ποσοστό θετικότητας, το οποίο μετρά το ποσοστό των θετικών στην Covid-19 από το σύνολο των ανθρώπων που έκαναν το διαγνωστικό τεστ, ήταν 3,8% σήμερα, μετά το 4,3% χθες, Τετάρτη και το 4,4% την Τρίτη. Αυτός ο βασικός δείκτης ανήλθε στο 6,4% στις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι αρχές εισήγαγαν νέα λογιστική μέθοδος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν είναι υψηλός τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω μιας βιασύνης για τα τεστ πριν από την επανένωση των οικογενειών για τις γιορτές.

Την περασμένη εβδομάδα (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), πραγματοποιήθηκαν περίπου 2,35 εκατομμύρια τεστ, περισσότερα από 50% και πλέον σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Drees, η στατιστική υπηρεσία των κοινωνικών υπουργείων.

Η Covid-19 προκάλεσε τον θάνατο 292 ανθρώπων στα νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες (μετά τους 278 χθες, Τετάρτη), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 62.268 (από τους οποίους 43.073 στο νοσοκομείο) από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται μήπως οι γιορτές οδηγήσουν σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας, που θα ευνοηθεί από τον συγχρωτισμό.

Στη Γαλλία, τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 θα χορηγηθούν την Κυριακή. Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα όσων διαμένουν στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των εργαζομένων σε αυτές, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Αυστρία: Αρκετά υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο παραμονές του τρίτου lockdown

Ενώ από μεθαύριο, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, τίθεται σε ισχύ στην Αυστρία το τρίτο “σκληρό lockdown” στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, σε αρκετά υψηλό επίπεδο εξακολουθεί να είναι στη χώρα το επιδημιολογικό φορτίο, τόσο σε σχέση με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όσο και με τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 2.818 νέες μολύνσεις, 61 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, 2.775 ήταν το απόγευμα οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 472 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η αποκαλούμενη επίπτωση των επτά ημερών — αριθμός των νέων μολύνσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους — είναι 163 (έναντι 158 της προηγούμενης).

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Αυστρία ανέρχεται σε 85.776, συνολικά έχουν καταγραφεί έως τώρα 345.351 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 253.903 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, οι θάνατοι από την εμφάνιση της πανδημίας έχουν φτάσει τους 5.672.

Στο μεταξύ, από μεθαύριο τίθεται σε ισχύ το τρίτο “σκληρό lockdown”, του οποίου την επιβολή είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως για σήμερα, παραμονή, και για αύριο, ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων, ισχύουν οι σχετικές χαλαρώσεις, όπως προβλεπόταν στους έως τώρα κανονισμούς, ωστόσο προειδοποίησε πως οι συναντήσεις θα πρέπει να κρατηθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο συμμετοχής προσώπων (το ανώτερο δέκα πρόσωπα από δέκα διαφορετικά νοικοκυριά).

Το νέο “σκληρό lockdown” προβλέπει περιορισμούς εξόδου σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την 17η Ιανουαρίου το λιανεμπόριο, η εστίαση, τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κ.α.), με τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης επίσης μέχρι την 17η Ιανουαρίου, ενώ ο τρόπος της περαιτέρω λειτουργίας τους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Καναδάς: Άρχισε η διανομή του εμβολίου της Moderna

Η θυγατρική της εταιρείας μεταφορών FedEx στον Καναδά και η Innomar Strategies, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας διανομής φαρμάκων AmerisourceBergen, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι έχουν αρχίσει να διανέμουν το εμβόλιο της Moderna σε όλη την καναδική επικράτεια.

Με χωριστή ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό γνωστοποίησε ότι μια πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου αυτού, του δεύτερου που έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, προχθές Τετάρτη, βρίσκεται πλέον στον Καναδά.

Η κυβέρνηση αναμένει να έχει παραλάβει 168.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna ως το τέλος του 2020.

Η Οτάβα σύναψε συμβάσεις με τις FedEx και Innomar Strategies για την διανομή δόσεων εμβολίων.

Στον Καναδά καταγράφονται ως εδώ σχεδόν 14.600 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 528.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα