Το ΕΣΥ σε πλήρη εγκατάλειψη στα νησιά του Αιγαίου
Χωρίς γιατρούς, ασθενοφόρα και υποδομές υποδέχονται κύματα τουριστών και καλούνται να εξυπηρετήσουν και τους κατοίκους
Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας στο νησί της Κω αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ στα νησιά.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά είναι το γεγονός πως στην Κω, που πέρυσι υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες, δεν υπάρχει παθολόγος.
Η πολιτεία προσπαθεί να καλύψει τα κενά με προσωρινές μετακινήσεις καθώς οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον λόγω της απουσίας οικονομικών κινήτρων και όχι μόνο.
Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις
Το μπόνους 1800 ευρώ που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας σε γιατρούς προκειμένου να μετακινηθούν το καλοκαίρι σε νησιά και να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας φαίνεται πως δεν είναι αρκετό αφού οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν. Το πρόβλημα, που έτσι και αλλιώς είναι μεγάλο, γίνεται ακόμα σοβαρότερο το καλοκαίρι που ο πληθυσμός των περισσότερων νησιών υπερδιπλασιάζεται.
«Αυτό δεν είναι μία μόνιμη λύση, είναι ένα μπάλωμα που μετατρέπει τους γιατρούς σε γυρολόγους», είπε ο Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Λήμνου.
Χωρίς βασικές ειδικότητες τα νησιά
Στην Κω που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. «Μπορεί να υπάρξει και μέσα στην ίδια ημέρα και τρεις φορές διακομιδή, οπότε να αναγκαστεί να έρθει τρεις φορές το αεροπλάνο στην Κω», ανέφερε η Μαρία Φρατζάκη Συντονίστρια ΕΣΥ, Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα ΓΝ – ΚΥ Κω.
Παρότι προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Στη Ρόδο από τις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Στο νοσοκομείο της Λήμνου ο μοναδικός αναισθησιολόγος είναι σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπηρετεί 1 παθολόγος, 1 νεφρολόγος και ένας χειρούργος.
«Έχουμε φτάσει σε μέρα που έχουμε κάνει μέχρι και τρεις – τέσσερις διακομιδές με την απουσία του αναισθησιολόγου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Λήμνου.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η Σαντορίνη δεν έχει αναισθησιολόγο και παθολόγο.
Στην Τήνο δεν υπάρχει Παθολόγος και υπάρχει ένας παιδίατρος που εξετάζει όλους τους κατοίκους.
Την ίδια ώρα Ίος, Άνδρος, Μήλος και Πάρος δεν έχουν μικροβιολόγο ενώ στη Σύρο έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στην καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.
Με προσωρινές μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει προσωρινή λύση αλλά η εξασφάλιση καταλυμάτων για τους υγειονομικούς καταλήγει σε οδύσσεια.
«Ακόμα και κατοικίες που χρησιμοποιούνται το χειμώνα από γιατρούς τη θερινή περίοδο εκδιώκονται για να χρησιμοποιήσουν τα οικήματά τους για ημερήσια μίσθωση», είπε η Παναγιώτα Βούλγαρη Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.
ΠΟΕΔΗΝ: Κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης
Νέο «καμπανάκι» για την υποστελέχωση των νοσοκομείων των νησιών από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο με αφορμή το περιστατικό στην Κω με την 63χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν την παρέλαβε ποτέ ασθενοφόρο.
Όπως αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.
«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».
«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.
Και σημειώνει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.
Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.
«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Σε κανέναν δεν αξίζει να πεθαίνει σε καρότσα»
Για το χρονικό της τραγωδίας, που σημειώθηκε στην Κω την Κυριακή (4/6), μίλησε η νύφη της 63χρονης γυναίκας, η οποία άφησε την τελευταία της «πνοή» σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου την ώρα που πήγαινε στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα.
«Το απόγευμα της Κυριακής ήρθε στο σπίτι. Ήταν υγιής. Βγήκε έξω να μιλήσει στους ανθρώπους και, όπως μιλούσε, έκανε ένα «ωχ», έπεσε κάτω. Από την πτώση χτύπησε το κεφάλι της, άνοιξε το κεφάλι της. Εκείνη την ώρα ήταν γιατροί μαζί μας, προσπάθησαν να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και τους ευχαριστώ», ανέφερε η νύφη της άτυχης γυναίκας μιλώντας στον Alpha.
Η ίδια συμπλήρωσε στη συνέχεια το εξής: «Καλέσαμε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Καλέσαμε ιδιωτικά, δεν υπήρχαν ιδιωτικά. Η επόμενη σκέψη μου ήταν να πάρω έναν γνωστό μου αστυνομικό να του πω να μου στείλει περιπολικό να μου ανοίξουν τον δρόμο να περάσουμε.
Δεν είχαμε άλλη λύση. Η λύση ήταν μόνο να φορτωθεί στο αυτοκίνητο. Έτσι την βάλαμε σε μια καρότσα, τυλιγμένη με κουβέρτες για να μην είναι το σώμα της πάνω στο πλαστικό της καρότσας. Πιστεύω ότι σε κανέναν άνθρωπο, σε κανένα δεν αξίζει να φεύγει πάνω σε ένα αυτοκίνητο».
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε γνωστό από γιατρό του νησιού, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξε το τραγικό συμβάν, καθώς ο ίδιος προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στη γυναίκα.