Διεθνή

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό κτιρίου στη Γάζα- Τι δήλωσε το AP μετά την επίθεση

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι.»

Parallaxi
το-ισραήλ-επιβεβαίωσε-τον-βομβαρδισμ-760213
Parallaxi

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του και εκείνα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ισραήλ: Επιβεβαίωσε το βομβαρδισμό του κτιρίου στη Γάζα, γιατί το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms….

Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου», επισημαίνουν οι IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού τους στο Twitter. «Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζουν οι IDF.

Συγκρούσεις της γαλλικής αστυνομίας με διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι

Η αστυνομία στο Παρίσι έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων και στόχευσε με αντλίες νερού υπό πίεση τους διαδηλωτές, που αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών για μια κινητοποίηση κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, επιχειρώντας να διαλύσει τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, που είχαν συγκεντρωθεί σε ομάδες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν επίσης το «παρών» σε διαδηλώσεις, που είχαν επιτρέψει οι αρχές, σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ άλλων στη Λιόν και τη Μασσαλία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα.

Στο Παρίσι, η κινητοποίηση απαγορεύτηκε από την αστυνομία και έπειτα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, με τις αρχές να επικαλούνται φόβους για πρόκληση βίαιων επεισοδίων.

Βρετανία-Μεσανατολικό: Χιλιάδες άνθρωποι σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι, τοπική ώρα, στο Μάρμπλ Άρτς, δίπλα στο Χάιντ Παρκ, απ’ όπου κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία του Ισραήλ, στην άλλη πλευρά του πάρκου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της «απελευθέρωσης» των παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι απαραίτητο η βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα», δήλωσαν οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων ο συνασπισμός Stop the War, η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οργάνωση Palestine Solidarity Campaign και η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε οι βιαιοπραγίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και η καταπίεση από το Ισραήλ να μένουν ατιμώρητες», συμπλήρωσαν, καταγγέλλοντας τους βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει αμάχους στη Γάζα ως «εγκλήματα πολέμου».

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός αυτών των ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ», υποστηρίζουν, επίσης, οι διοργανωτές.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των παλαιστινιακών αρχών κάνει λόγο για 139 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά και 1000 τραυματίες στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από τη Δευτέρα.

Στο Ισραήλ, περισσότερες από 2.300 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ένας στρατιώτης. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε περισσότερους από 560, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα