Top

Το Ιστορικό-Αρχαιολογικό του ΑΠΘ παίρνει θέση στην υπόθεση της παρενόχλησης

Η πρώτη επίσημη αντίδραση

Parallaxi
το-ιστορικό-αρχαιολογικό-του-απθ-παίρ-516473
Parallaxi

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του τμήματος ήρθε πριν λίγο στη δημοσιότητα. Η ανακοίνωση εκδίδεται μετά την συνεννόηση  των 34 μελών του τμήματος που διεξήχθη χθες μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών περί σεξουαλικής παρενόχλησης από πρώην καθηγητή του τμήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, καταδικάζει τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον ακαδημαϊκό, αλλά και σε κάθε άλλο χώρο, ενώ καλεί τις πανεπιστημιακές αρχές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε να μη φοβούνται να καταγγέλλουν επώνυμα και δημόσια τα όσα τους συνέβησαν, χωρίς να νιώθουν ενοχές γι’ αυτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο και σε κάθε χώρο, είτε αυτή ασκείται σε φοιτήτριες/φοιτητές είτε σε εργαζόμενες/ους. Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν όσες/όσοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν πέσει ή θα πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και όλους, ώστε να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις παρενόχλησης, να μη νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη (ή για την κακοποίηση που έχουν υποστεί). Όσο μένουν ακατάγγελτες και ατιμώρητες τέτοιες πράξεις το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Βασίλης Κ. Γούναρης

Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων

Πρόεδρος

Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Η ανακοίνωση είναι η δεύτερη αντίδραση του ΑΠΘ μετά τη διαβεβαίωση στην parallaxi του Πρύτανη κ. Παπαϊωάννου ότι θα βρίσκεται ολόθερμα υπέρ του να χυθεί φως σε μια υπόθεση που σκιάζει το ίδρυμα.

H υπόθεση πήρε νέα τροπή από χθες όταν η parallaxi αποκάλυψε ότι επί των ημερών Πρυτανίας του Γιάννη Μυλόπουλου είχε διαταχθεί ΕΔΕ για το συγκεκριμένο πρόσωπο η οποία δεν απέδωσε καθώς δεν υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες λόγω φόβου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της δικαιοσύνης. Η parallaxi συνεχίζει τη συλλογή καταγγελιών, για αυτήν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις και θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ εντός της ημέρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα