Το καλοκαίρι θέλει καρπούζι και ψαράκι – Τι λένε οι ειδικοί
Τι εννοείς όχι αλκοόλ και παγωτά; - Η εποχή που δείχνει μόνη της τι πρέπει να φάμε
Καθώς βρισκόμαστε στη καρδιά του φετινού καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες φτάνουν πάλι σε υψηλά επίπεδα, ο καύσωνας των ημερών επιτάσσει τις δικές του οδηγίες για τον τρόπο διατροφής μας. Ας αναλογιστούμε ότι τα σώματά μας αποτελούνται από περίπου 60% νερό, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αυτές τις μέρες τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού κάθε μέρα για να μας κρατάνε ενυδατωμένους.
Αυτό βέβαια, αν δεν είναι δυνατόν για πολλούς, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση μας, όπως πολλά θρεπτικά τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και βοηθούν. Άλλωστε, στην ερώτηση «Τι θα φάμε σήμερα» του καλοκαιριού, την καλύτερη απάντηση μπορεί να δώσει και πάλι η ίδια η εποχή που προσφέρει τα αγαθά της και μπορούμε να βρούμε σε αφθονία στα μανάβικα, τις λαϊκές, τα σούπερ μάρκετ και (οι πιο τυχεροί) στις αυλές και στους μπαξέδες τους.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
Όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Παναγιώτης Λεμπέσης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «Αυτή τώρα είναι μία πολύ καλή εποχή, γιατί είναι η εποχή των φρούτων! Έχουμε 15 διαφορετικά φρούτα σε σχέση με τον χειμώνα που έχουμε τρία, που λέει ο λόγος. Καρπούζια, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, σύκα… είναι τόσα πολλά τα καλοκαίρια, είναι κρίμα. Είναι μία πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης και ουσιαστικά σου λέει η ίδια η εποχή τι να διαλέξεις για να φας»
Πάρα πολλά υγρά, φρέσκους χυμούς, φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα, πολλές φρέσκες σαλάτες (όχι μαγειρεμένες) για να μπορούμε να ενυδατωνόμαστε και γενικά, η συμβουλή του κ. Λεμπέση είναι να τρώμε ελαφριά την περίοδο του καύσωνα.
Τι εννοούμε όμως «ελαφριά»;
Ο κ. Λεμπέσης εξηγεί: «Δεν είναι το ίδιο μία σούπα ας πούμε με μία μακαρονάδα με θαλασσινά. Αυτό είναι κατανοητό από όλους. Πρέπει δηλαδή να σκεφτόμαστε το φαγητό μας με την έννοια του δροσερού, αυτή να είναι δηλαδή η νοοτροπία που πρέπει να έχουμε στον καύσωνα για το φαγητό και να προτιμάμε τα προϊόντα της περιόδου. Ας πούμε αυτή την εποχή βρίσκουμε πολύ ωραία ψάρια που είναι ελαφριά για φαγητό, βρίσκουμε θαλασσινά που είναι η περίοδος τους και μάλιστα, επειδή καταναλώνονται πολύ είναι και πολύ φρέσκα τώρα. Από την άλλη, όχι στα τσιγαρισμένα φαγητά, όχι στα τηγανητά, όχι δηλαδή σε φαγητά που επιβαρύνουν και δυσκολεύουν τη κατάσταση. Να στραφούμε σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα, χυμούς κατά προτίμηση φρέσκους, πολλά νερά και ψάρια.»
ΠΟΤΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΑΡΕΣ… ΟΧΙ
Η έκθεση μας σε υπερβολική θερμότητα, μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα, με κύρια την αφυδάτωση. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι θερμικές ανοχές ανδρών και γυναικών διαφέρουν, με τις γυναίκες να είναι λιγότερο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες. Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί ο ζεστός καιρός είναι η επιτάχυνση της απώλειας νερού από το σώμα και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να αναπληρώνουμε αυτό το νερό με τροφές και υγρά που βοηθούν.
Σε αυτό το σημείο, ας γίνουμε λίγο… δυσάρεστοι σε αυτούς που απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους με… «ποτάρες και παγωτάρες», αφού εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο από τους μεγάλους εχθρούς του καύσωνα αφού τόσο το αλκοόλ, όσο και η ζάχαρη αφυδατώνουν τον οργανισμό και μάλιστα σε μεγάλο και γρήγορο βαθμό.
«Στον καύσωνα συνιστούμε όχι αλκοόλ και καφεϊνούχες τροφές. Το αλκοόλ κάνει το ανάποδο από τα υγρά, αφυδατώνει δηλαδή τον οργανισμό, ενώ εμείς σε μία τέτοια καιρική συνθήκη προσπαθούμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Ειδικά όταν είναι υψηλά οι θερμοκρασίες και ειδικά για τις πιο μεγάλες ηλικίες, χρειάζεται πολύ καλή ενυδάτωση. Η αφυδάτωση προκαλεί προβλήματα στο σύστημα το λειτουργικό. Από την άλλη, η ζάχαρη είναι το μόνο δεδομένο μαζί με το αλάτι από τις έρευνες, που έχουν καταλήξει ότι είναι επιβλαβές. Σχετικά με τα παγωτά, προτιμούμε να μην γίνεται κατανάλωση λόγω της ζάχαρης, αλλά και πάλι πάντα υπάρχει μία καλύτερη λύση. Δηλαδή, είναι διαφορετικό το παγωτό που θα πάρουμε από έξω που πουλάνε στο εμπόριο, και διαφορετικό το παγωτό που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι με πολύ καλύτερα υλικά, πιο ελεγχόμενα και πιο φρέσκα. Πάντα δηλαδή, σε όλα, υπάρχει και μία εναλλακτική λύση που καλό είναι να σκεφτόμαστε ή να την αναζητούμε» αναφέρει ο Παναγιώτης Λεμπέσης στην επικοινωνία μας.
Τα σημάδια της αφυδάτωσης
Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό για να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε λόγω ούρησης, εφίδρωσης και αναπνοής, αφυδατωνόμαστε. Η αφυδάτωση δεν μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε διψασμένοι – μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς λειτουργεί ολόκληρο το σώμα μας. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηροστομία, σκούρα ούρα, ξηρό δέρμα, μειωμένη ούρηση, μυϊκές κράμπες, κόπωση και πονοκεφάλους. Η αφυδάτωση επηρεάζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό (οπότε και επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα), κνησμώδες και θαμπό. Οι ρυτίδες γίνονται πιο αισθητές, ενώ μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, τα χείλη αρχίζουν να σκάνε, καθώς δεν έχουν αδένες έκκρισης σμήγματος.
Η αφυδάτωση δεν είναι κάτι τόσο απλό και δεν σχετίζεται απλώς με τη δίψα και τα υγρά που χάνουμε. Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, να αυξήσει το στρες του νευρικού συστήματος, άρα και το ρίσκο για καρδιακή προσβολή. Και φυσικά, επηρεάζει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την αντοχή, την ενέργεια και την ταχύτητα στην καθημερινότητα μας.
Σε ένα καλοκαίρι που ο καιρός μας έχει μια στο κρύο και μια στη ζέστη, ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.