Featured

Το κίνημα “Boogaloo” της Αμερικής ετοιμάζεται για εμφύλιο πόλεμο

Καθώς το FBI προειδοποιεί , οι αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν το χάος.

Parallaxi
το-κίνημα-boogaloo-της-αμερικής-ετοιμάζετ-711780
Parallaxi
Global News-Twitter

Το κίνημα των «boogaloos» είναι ένα αντικυβερνητικό κίνημα το οποίο υποστηρίζει βίαιες εξεγέρσεις ενώ επιδιώκει έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο. Από ότι φαίνεται κατά μέσο όρο, οι υποστηρικτές του δεν συμμετείχαν στον όχλο του Καπιτωλίου. Ωστόσο, η επίθεση στο Καπιτώλιο τούς έχει κινητοποιήσει και πιθανό είναι να εξαπλωθεί η βία τους στο μέλλον σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 29 Δεκέμβρη, το FBI είχε προειδοποιήσει για μία πιθανή τους εισβολή σε κρατικά κτίρια που θα γινόταν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου.

Ποιοι είναι ακριβώς οι boogaloo bois (boys) και γιατί θέλουν να ξεκινήσουν εμφύλιο πόλεμο; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ας ξεκινήσουμε όμως με αυτό που οι boogaloos δεν είναι. Δεν είναι ρατσιστική οργάνωση λευκών, παρ’ όλο που ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένοι. Δεν πρόκειται για ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ όπως είναι για παράδειγμα, οι Proud Boys. Και παρά τις διάφορες επιθέσεις – που σχεδιάστηκαν ή πραγματοποιήθηκαν – εναντίον αστυνομικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, οι boogaloos δεν είναι επίσης σε καμία περίπτωση  παραστρατιωτική οργάνωση. Δεν πρόκειται καν για κάποιο κίνημα.

Μοιάζει περισσότερο με μία ομάδα του διαδικτύου, λάτρεων των  όπλων. Είναι μία «χιουμοριστική» οργάνωση που μερικές φορές επιφέρει μία σοβαρή επιθυμία για βίαιη επανάσταση και ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ιδέες και η ορολογίες τους είναι ταυτόχρονα γελοίες και τρομακτικές. Ο όρος boogaloo μπορεί να αναφέρεται στους υποστηρικτές αυτής της κουλτούρας ή σε ένα γεγονός: μια βίαιη επανάσταση που ορισμένοι από αυτούς ελπίζουν να επιτύχουν. Έναν εμφύλιο πόλεμο.

Οι boogaloos δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τον Donald Trump – τείνουν μάλιστα να τον περιφρονούν. Όμως, πέρυσι, πανηγύριζαν την κατάρρευση της χώρας, περιμένοντας τη στιγμή που οι μηδενιστικές τους ιδεολογίες θα ζωντανεύσουν και θα επικρατήσει το χάος.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πόσο σοβαρά πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή  των boogaloo. Κάποιοι από αυτούς συνηθίζουν να «αστειεύονται» για το γεγονός ότι πρέπει να εξαφανιστεί η αστυνομία ή να πεθάνουν οι κυβερνητικοί αντιπρόσωποι που επιβάλουν τους νόμους. Όμως, κάποιοι από αυτούς φαίνεται να είναι πιο σοβαροί. Έχουν ήδη εμφανιστεί στο παρελθόν οπλισμένοι (και με τα συμβολικά τους  πουκάμισα της Χαβάης) σε διαδηλώσεις και σε κρατικά κτίρια. Φημολογείται ότι το καλοκαίρι, έριξαν μολότοφ  και σκότωσαν  αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων φυλετικής δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζαν να απαγάγουν τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτερ. Ισχυρίζονται ότι επιθυμούν μια πλήρη επαναφορά της κοινωνίας, ακόμα κι αν δεν έχουν σκεφτεί πολύ καλά για το τι ακριβώς  θα έρθει στη συνέχεια.

Η MacNab, μία επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου George Washington, είπε ότι εργάζεται στο να εντοπίζει αυτούς που αποκαλεί «κοινωνικές πεταλούδες» των διαδικτυακών ομάδων: νεαροί άνδρες που φαίνεται να κατανοούν τι είναι κουλ και αστείο για τους συνομηλίκους τους και τι δεν είναι. Μόλις βρει μερικούς από αυτούς, τους ακολουθεί από ομάδα σε ομάδα, μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τους ως τρόπο πρόσβασης στον κόσμο τους. Εάν τίποτα από όσα ανεβάζουν δεν βγάζουν νόημα, έχουν επιτύχει τον στόχο τους. «Θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο, έτσι ώστε οι υπόλοιποι από εμάς να μην καταλαβαίνουμε τα αστεία τους», είπε η MacNab.

H “Boogaloo” κουλτούρα βγήκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον πραγματικό κόσμο τον Ιανουάριο του 2020, σε μία τεράστια συγκέντρωση υπέρ των όπλων στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Η συγκέντρωση, που λειτούργησε ως μία απάντηση προς τους προτεινόμενους νόμους περί ελέγχου όπλων στο κρατικό νομοθετικό σώμα της Βιρτζίνια, προσέλκυσε 22.000 υποστηρικτές της δεύτερης τροπολογίας. Αρκετοί εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια με λουλούδια, κάτι που τους έκανε να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος.

Τον Μάρτιο, ένας άντρας στο Potomac του Μέριλαντ, που ονομάστηκε Duncan Lemp, δολοφονήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας επιθετικής επιδρομής στο σπίτι των γονιών του. Ο Lemp δολοφονήθηκε μια μέρα πριν από την Breonna Taylor και έγινε μάρτυρας του κινήματος boogaloo bois. Το όνομά του μετατράπηκε σε hashtag και σύνθημα συστράτευσης, όπως και της Taylor.

Έτσι το καλοκαίρι που πέρασε, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πίστεψαν ότι είχε έρθει η ώρα μιας εξέγερσης ύστερα από τις  πορείες και διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Επειδή οι boogaloos είναι κατά των αστυνομικών, εξέτασαν εάν οι ίδιοι ήθελαν να υποστηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter. Μερικοί συμμετείχαν στις πορείες, αλλά πολλοί άλλοι απέρριψαν την ιδέα. Και αυτό διότι εξίσωσαν το κίνημα Black Lives Matter με τον μαρξισμό.

Είτε εργάζονται είτε, πολλοί από τους boogaloo bois (boys) διαθέτουν όπλα και εργαλεία αξίας χιλιάδων δολαρίων, κάτι που τους αρέσει να επιδεικνύουν  στο διαδίκτυο. Μερικές φορές οι άντρες αυτοί εμφανίζονται σε διαμαρτυρίες φορώντας στρατιωτικά γυαλιά νυχτερινής όρασης  ή φλοράλ πουκάμισα με ζώνες Gucci. Αναπαριστούν έτσι κυριολεκτικά τα μιμίδια και αστεία του διαδικτύου.

Είναι αδύνατον όμως να γνωρίζουμε ποιοι είναι εκείνοι που απλώς απολαμβάνουν τα αστεία αυτά με τα όπλα και ίσως αόριστα συμφωνούν με κάποιες από τις πολιτικές τους , με εκείνους που θέλουν σοβαρά να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον των αστυνομικών. Ακόμη και εμπειρογνώμονες όπως η MacNab, που μελετούν τέτοιου είδους ζητήματα, δεν έχουν μπορέσει να αναγνωρίσουν  ποιος απλά αστειεύεται και ποιος είναι όντως διατεθειμένος να προκαλέσει βία στον πραγματικό κόσμο. «Θέλουν να ρίξουν τη Ρώμη», είπε η MacNab. «Θέλουν να τη ρίξουν με το χάος». Και τι θέλουν να κυριαρχήσει μετά από όλη αυτή την αναρχία; «Αν τους ρωτήσεις δεν μπορούν πραγματικά να σου δώσουν μια απάντηση», είπε.

Oι ορδές ένοπλων ανθρώπων που χτυπούσαν τις πόρτες του Κογκρέσου και εναντιώνονταν στους αστυνομικούς , είναι μία εικόνα που ένα πράγμα μπορεί να μας θυμίζει: Τις εικόνες και τις φαντασιώσεις των boogaloo bois, τις οποίες δημοσιεύουν εδώ και μήνες. Η εξέγερση μπορεί να έφτασε και στα όρια  της φαντασίας τους.

Η προειδοποίηση του FBI, που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, περιέγραφε ένα πιθανό σενάριο για συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση συζητούσε να ανατινάξει ένα κτίριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία ως σκοπευτήριο «σε περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών».

Από όσα είδαμε, η προειδοποίηση αποδείχτηκε λανθασμένη. Όμως, κανείς δεν θα είχε εκπλαγεί με κάτι τέτοιο. Πλέον όλα μπορείς να τα περιμένεις.

Με πληροφορίες: theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα