Το κρασί εκπέμπει SOS – Οι ποικιλίες υπό εξαφάνιση σε Ελλάδα και Βουλγαρία
Όσα αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα VineSOS που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Το πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας «VineSOS – SOS για τις παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση» παρουσιάστηκε στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου εντός της ΔΕΘ-HELEXPO.
Το έργο, που έχει διάρκεια 24 μήνες και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg VA “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”, έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κύρια προβλήματα και της προκλήσεις της Eλληνο-Bουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής, τα οποία σχετίζονται με την τοπική βιοποικιλότητα και τις ποικιλίες αμπέλου, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται μέσα σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον, απειλούνται από μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων ποικιλιών και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής κρασιού.
«Είτε από ρουτίνα είτε από μιμητισμό έχει υιοθετηθεί η καλλιέργεια ξένων ποικιλιών και οι παλιές παραδοσιακές ποικιλίες τείνουν να εξαφανιστούν. Εμείς θα κάνουμε δράσεις για να τις ενισχύσουμε και γιατί όχι να καταφέρουμε να γίνουν ΠΟΠ», σχολίασε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ-Θ Σταμάτης Αγγελόπουλος.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και θα δημιουργήσει μια διασυνοριακή πολιτική διατήρησης των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, η οποία θα στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από επιτόπια έρευνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κοινοτική υποστήριξη για τις ακόλουθες περιοχές στην Ελλάδα: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες και τις ακόλουθες περιοχές στη Βουλγαρία: Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo.
«Θα γίνουν αναλύσεις για το άρωμα, τα ζάχαρα και τα οξέα και έπειτα θα μπορέσουμε να τα ταυτοποιήσουμε ώστε να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές αυτές ποικιλίες» είπε η Διευθύντρια εφαρμογών του ΤΕΙ, Αναστασία Γιαννακούλα.
Οι ποικιλίες που απειλούνται με εξαφάνιση στις δύο διασυνοριακές περιοχές είναι:
Ι. Για τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:
Λευκές
1. Tamyanka; Στην περιοχή του Haskovo 2. Riesling Bulgarian, Στην περιοχή του Haskovo 3. Keratsuda, Στην περιοχή του Blagoevgrad 4. Gergana, Στην περιοχή του Haskovo 5. Dimyat, Στην περιοχή του Kardzhali 6. Misket Sandanski, Στην περιοχή του Blagoevgrad
Ερυθρές
1. Bouquet, Στην περιοχή του Haskovo 2. Shevka, Στην περιοχή του Haskovo 3. Misket cherven, Στην περιοχή του Haskovo 4. Mavrud; Στην περιοχή του Haskovo και του Blagoevgrad. 5. Ruen, Στην περιοχή του Blagoevgrad 6. Shiroka melnishka loza, Στην περιοχή του Haskovo 7. Pamid, Στην περιοχή του Kardzhali 8. Rubin, Στην περιοχή του Haskovo και του Blagoevgrad 9. Melnishki rubin, Στην περιοχή του Blagoevgrad
ΙΙ. Για την ΕΛΛΑΔΑ:
Λευκές
1. Ζουμιάτικο ή Δαμιάτης (Zoumiatiko or Damiatis) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Dimyat, κυρίως στο Ν Σερρών και Ξάνθης 2.Αλεπονουρά (Aleponoura) περιοχή Σουφλίου 3.Ασπρούδα Σερρών (Asrpouda Serron) Ν. Σερρών 4.Κερατσούδα (Keratsouda) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Keratsuda Θράκη
Ερυθρές
1.Παμίδι ή Παμίτι (Pamidi) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Pamid, Θράκη 2.Λημνιό (Limnio) Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη 3.Σέφκα (Sefka) ίδια με τη βουλγάρικη Nicheftka κυρίως στο Ν Σερρών 4.Κοϊνιάρικο ή Κόνιαρο (Koiniariko or Koniaro) Ν Σερρών 5.Τρίνκα (Trinka) Ν Σερρών 6.Μαυρούδι (Mavroudi) είναι ίδια με τη βουλγάρικη Mavrud, Θράκη 7.Καραπαπάς (Karapapas) , Θράκη