Ελλάδα

Το ξεχωριστό μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη νέα χρονιά

Οι ευχές της για το 2021 με «άρωμα» βιβλίου

Parallaxi
το-ξεχωριστό-μήνυμα-της-κατερίνας-σακ-596878
Parallaxi

Το δικό της μήνυμα για τη νέα χρονιά έστειλε μέσω ανάρτησης της στα social media η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε μία δύσκολη εποχή για τον κλάδο, η ΠτΔ στηρίζει και προωθεί το βιβλίο, προτείνοντας μάλιστα η ίδια τίτλους που ξεχώρισε από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Μπορεί οι αργοί ρυθμοί που προϋποθέτει η ανάγνωση να συγκρούονται με την ταχύτητα της συνεχόμενης και κάποτε ανατρεπτικής ροής των γεγονότων τα οποία απαιτούν την προσοχή και την παρέμβασή μας, ωστόσο μέσω της ανάγνωσης προσδίδουμε διαύγεια και νόημα στην μαρτυρία των πραγμάτων. Αποσπόμαστε από τον βόμβο των ετερόκλιτων ερεθισμάτων και συγκεντρωνόμαστε στη «μουσική της σκέψης», όπως θα έλεγε ο Στάινερ. Και τότε, αρχίζει να ξετυλίγεται ο διάλογος με τον εαυτό και με τους άλλους, που μας βοηθά να συγκροτήσουμε και να σταθεροποιήσουμε την ταυτότητά μας.
Κι έτσι, φέτος, διάλεξα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή, που παραμένει πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, μερικούς ελκυστικούς και ιδιαίτερα υποσχετικούς τίτλους: Την συναρπαστική «βιογραφία» της Ελλάδας, που έγραψε ο Ρόντερικ Μπίτον, ξεκινώντας από τις αρχές του 18ου αιώνα και φτάνοντας ως τις μέρες μας.
Τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα απολογισμό οκτώ δεκαετιών («από τον Γράμμο ως τον Covid-19») που καταθέτει ο Νίκος Αλιβιζάτος με το βιβλίο του «Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω». Τη στοχαστική διερεύνηση της σημασίας της Επανάστασης του 1821 από τον Γιάννη Κιουρτσάκη, στο δοκίμιό του «Το θαύμα και η τραγωδία». Οπωσδήποτε, το βιβλίο του Μπάρακ Ομπάμα «Η γη της επαγγελίας». Και από τον χώρο της λογοτεχνίας, τη «Βαλκανική τριλογία» της Ολίβια Μάνινγκ, που παρακολουθεί το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη μέσα από τα μάτια ενός νεαρού, νιόπαντρου ζευγαριού, και τα Διηγήματα της Ρέας Γαλανάκη, έντεκα αφηγήματα γραμμένα από το 1984 ως το 2018, που, συγκεντρωμένα σε έναν τόμο, επιβεβαιώνουν την υποβλητική δύναμη της γραφής της.
Εύχομαι σε όλους, καλές αναγνώσεις. Κι αν κρίνω από τις ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες έξω από τα βιβλιοπωλεία, θα είναι πολλές και γόνιμες!
Καλή χρονιά!

Μπορεί οι αργοί ρυθμοί που προϋποθέτει η ανάγνωση να συγκρούονται με την ταχύτητα της συνεχόμενης και κάποτε…

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα