Agenda

Το μακροβιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου επέστρεψε δυναμικά

Το 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας είναι γεγονός - Πρόσωπα και ταινίες που ξεχωρίζουν.

Parallaxi
το-μακροβιότερο-φεστιβάλ-κινηματογρ-809843
Parallaxi
https://www.labiennale.org

Το 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας είναι πλέον γεγονός. Από την 1 έως και τις 11η Σεπτεμβρίου 2021, το μακροβιότερο φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά μετά από 18 σχεδόν μήνες απουσίας με στόχο την προώθηση του διεθνούς κινηματογράφου σε όλες τις μορφές του: ως τέχνη, βιομηχανία, αλλά και ως πνεύμα ελευθερίας και διαλόγου ακόμη και μέσα στις περιοριστικές συνθήκες που έφερε η πανδημία

Μάλιστα, πριν από την επίσημη πρεμιέρα προβλήθηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ από τον Ιταλό σκηνοθέτη Andre Segre, το οποίο και παρουσιάζει πώς οι διοργανωτές της Βενετίας  αντιμετώπισαν την έξαρση της πανδημίας πέρυσι.

Την κριτική επιτροπή του κυρίως διαγωνιστικού μέρους απαρτίζει ο Bong Joon-ho, σκηνοθέτης και σεναριογράφος από τη Νότια Κορέα, ο οποίος και αποτελεί τον πρόεδρο της φετινής επιτροπής. Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Βενετία ο ίδιος δήλωσε πως «ο κορωνοϊός δεν μπορεί να νικήσει το σινεμά». Την επιτροπή πλαισιώνουν ο Saverio Costanzo, Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, η Virginie Efira, Βέλγα ηθοποιός, η Cynthia Erivo, Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, η Σάρα Γκάντον, Καναδή ηθοποιός, ο Αλεξάντερ Νανάου, Ρουμάνος-Γερμανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και η Chloé Zhao, Κινέζα σκηνοθέτις, σεναριογράφος και περσινή νικήτρια του Χρυσού Λέοντα με το «Nomadland».

Παράλληλα, η Serena Rossi επιλέχθηκε να παρουσιάσει την τελετή έναρξης και  λήξης του φεστιβάλ στις 11 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθούν οι νικητές και τα βραβεία 78ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Την αυλαία του 78oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας άνοιξε η προβολή της ταινίας του Pedro Almodóvar «Παράλληλες μητέρες», την οποία και δημιούργησε κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ισπανία, μέσα στο 2020. Μάλιστα, η ταινία έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό με ένα χειροκρότημα διάρκειας πέντε λεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ διαγωνίζονται οι ταινίες:

Madres paralellas σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδοβάρ, όπου παρακολουθούμε την ιστορία τριών γυναικών με την μητρότητα.

The power of the dog σε σκηνοθεσία Τζέσι Πλέμονς, όπου παρακολουθούμε την ιστορία δυο αδελφών, του Φιλ και του Τζορτζ -οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους μια από τις μεγαλύτερες φάρμες της πολιτείας – να εξελίσσεται στην Μοντάνα του 1929.

Spencer σε σκηνοθεσία Πάμπλο Λαραϊν, όπου η Κρίστεν Στιούαρτ υποδύεται την Νταϊάνα Σπένσερ και μας τοποθετεί στο Σαββατοκύριακο που η πριγκίπισσα αποφάσισε να χωρίσει τον πρίγκιπα Κάρολο.

https://www.youtube.com/watch?v=MUnsoxe7K4g

The card counter σε σκηνοθεσία Πολ Σρέιντερ με πρωταγωνιστές τους Ουίλεμ Νταφόε, Όσκαρ Άιζακ σε  ένα θρίλερ εκδίκησης, όπου παρακολουθούμε την ιστορία ενός πρώην στρατιωτικού ανακριτή τον οποίο έχει στοιχειώσει κάποιο φάντασμα από το παρελθόν του.

The hand of God σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο, η οποία εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη, την Νάπολη, κατά τη δεκαετία του ’80 και αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός αδέξιου έφηβου, του Φαμπιέτο, του οποίου η ζωή του αλλάζει όταν σώζεται από δυστύχημα.

 The lost daughter σε σκηνοθεσία Μάγκι Τζίλενχαλ με  πρωταγωνίστριες τις Ολίβια Κόλμαν, Ντακότα Τζόνσον κ.α. Η ταινία αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος «The Lost Daughter» της Elena Ferrante και έχει γυριστεί στις Σπέτσες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και οι παγκόσμιες πρεμιέρες της ταινίας Dune του Ντενί Βιλνέβ, του The last duel του Ρίντλεϊ Σκοτ, του Last night in Soho του Έντγκαρ Ράιτ και του Halloween kills του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Τέλος, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και τα 5 πρώτα επεισόδια από την σειρά του ΗΒΟ Scenes from a marriage.

Πρόσωπα που ξεχώρισαν

Twitter

Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του Φεστιβάλ της Βενετίας  ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Μπονγκ Τζουν-χο και της Κλόε Ζάο, καθώς στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο σκηνοθέτης τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας και του σινεμά. «Αλλά, κατά κάποιο τρόπο, κοιτώντας πίσω σ’ αυτό, μοιάζει σαν να ήταν ένα τεστ που έδειξε την δυνατότητα επιβίωσης του σινεμά» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως «ως δημιουργός ταινιών, δεν πιστεύω ότι η ιστορία του σινεμά και το ίδιο το σινεμά θα μπορούσαν να σταματήσουν τόσο εύκολα. Οπότε ο Covid θα περάσει και το σινεμά θα συνεχίσει».

Παράλληλα, η περσινή νικήτρια του Χρυσού Λέοντα με το «Nomadland», Κλόε Ζάο και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής, δήλωσε πως είναι βαθιά συγκινημένη που μπόρεσε να παρευρεθεί από κοντά και όχι διαδικτυακά, όπως συνέβη πέρυσι.

Η βράβευση του Ρομπέρτο Μπενίνι

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται και ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το συνολικό έργο της καριέρας του. 

Μάλιστα, η  σκηνοθέτις και καλή του φίλη, Τζέιν Κάμπιον, μίλησε  με πολύ θερμά λόγια για τον ίδιο, καθώς τον χαρακτήρισε ως «μια κωμική ιδιοφυία με καρδιά και ειλικρίνεια που μπορεί να ενσαρκώσει την χαρά λες και είναι ένα μπουκάλι Prosecco που εκρήγνυται».

Τέλος, με τις ταινίες Spencer και Dune να κάνουν την πρεμιέρα τους στη Βενετία, αναμένουμε να υπάρχει μεγάλο ενδυματολογικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα