Featured

Το #MeToo εξαπλώνεται στη Θεσσαλονίκη-Αποκαλύψεις για το ΑΠΘ

Μια καταγγελία που αφορά στη Θεσσαλονίκη κάνει μια απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος του ΑΠΘ. Με ανάρτηση της μιλά για όσα συνέβαιναν στη σχολή της: 

Parallaxi
το-metoo-εξαπλώνεται-στη-θεσσαλονίκη-αποκ-710907
Parallaxi

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ελληνικό #metoo κίνημα που μόλις ξεκινά. 

Μια καταγγελία που αφορά στη Θεσσαλονίκη κάνει μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη. Με ανάρτηση της σε σελίδα σπουδαστών και αποφοίτων της σχολής μιλά για όσα συνέβησαν στη σχολή της:

”Με αφορμή τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρωην φοιτήτριες του Ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό πρώην καθηγητή του τμήματος (του 4ου ορόφου ΝΦ και όχι της νεοελληνικής ιστορίας) που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για τον βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά, όταν αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές;
Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν;”
Την ανάρτηση της κυρίας ακολούθησε μπαράζ αποκαλύψεων για το συγκεκριμένο πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της parallaxi και ο οποίος δεν διδάσκει από το 2015:
”Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά” έγραψε μια κυρία.Δυστυχώς, είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείου ακόμη, νομίζοντας ότι είμαι σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον κ μου κάθησε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου.”
”Κοπέλα μου, είμαι μαζί σου. Γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε σε αυτό το γραφείο, επειδή ακριβώς τα έχω ζήσει. Μάλιστα, ο εν λόγω καθηγητής, στα χρόνια μου (2011-2016) είχε πάρει και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους κάποια στιγμή για να καταλαγιάσουν οι φήμες. Βέβαια τότε δεν καταλάβαινα ότι πρόκειται για πέσιμο αλλά νόμιζα ότι ήταν ιδέα μου και ότι απλώς ήταν ευγενικός. Χαίρομαι που πλέον δεν διδάσκει”

”Ανατριχιασα και μόνο στην ανάρτηση πόσο μάλλον με το φως που έριξε σε κάποια καταραχνιασμένη γωνιά του μυαλού μου…Το έζησα..χρονια πριν, πρωτοετής…στον ίδιο όροφο, στο ίδιο γραφείο μαζί με την κάθε Σοφία της σχολής…έκανα πολύ καιρό να συνέλθω στα 18 μου από το σοκ της σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρυτανεία δεν προστατεύει. Όσο για τον 4ο όροφο δεν ξανανεβηκα ποτέ.Κι αν ρωτάτε για το αν πέρασα το μάθημα επιλογής μετα… έγραφα 10 με έκοβε με 4 καλώντας με να πάω στο γραφείο να τα βρούμε.Το έδωσα χρόνια μετά με άλλη καθηγήτρια.

Πόσο χυδαίες οι ερωτήσεις: Γιατί τώρα; Γιατί μπήκε; Γίναμε όλοι αυτόκλητοι κριτές.”
”Νομίζω ότι το μυαλό όλων μας πηγαίνει σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Γνωρίζοντας το είτε σαν φήμη είτε σαν προσωπικό γεγονός. Εγώ προσωπικά το έζησα στο 2 έτος κ ακόμα δεν μπορώ να αποδεχτώ πως ποτέ δεν έγινε τίποτα, σε γενικό επίπεδο. Κ όλα από φόβο ότι θα μας πούνε τρελές γιατί πάνω από όλα μπαίνει το κύρος!”
΄’Το πεσιμο γινοταν με το γαντι (γιατι ηταν ενας “καθωσπρεπει” κύριος) και δεν ηξερες πώς να αντιδρασεις.. αν τα ελεγες μετα, μπορουσε να σε χαρακτηρίσουν τρελη και υπερβολικη.. ουτε η ιδια ηξερες αν παρεξηγεις τα λεγομενα του, αλλα επρεπε πανω απο ολα να εισαι ευγενικη.. το γεγονος οτι γινοταν απο εναν τοσο “αθωο” και “ευγενικο” καθηγητη, το εκανε ακομη πιο αφοπλιστικο.. Η αηδία και το σοκ που ενιωθες ομως ηταν αληθινα.. και εφευγες σοκαρισμενη, αηδιασμενη, μπερδεμενη, φοβισμενη και τρεχοντας.. αυτο θα προσπαθησω να διδαξω στα κοριτσια μου…δεν ειναι η ευγενεια πανω απ’ ολα.. με λιγη ατυχια μπορει να σου στοιχισει πολυ ακριβα..”
”Πέρασα στη σχολή το 2004…(από τις πιο παλιές στο γκρουπ)ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς καθηγητές της σχολής.Γινόταν χαμός στα μαθήματά του.Δεν έχω προσωπική εμπειρία γιατί ποτέ δεν χτύπησα πόρτα καθηγητή,είχε όμως η φίλη μου,που μου το εκμυστηρεύτηκε τοτε.Σοκαρεσαι όταν συνειδητοποιείς ότι ένας τόσο “γλυκούλης” και προσιτός καθηγητής στην πραγματικότητα είναι ένας σιχαμένος πορνόγερος.Ενας άνθρωπος που κάνει κατάχρηση της εξουσίας του.Ενας εγκληματίας.Γιατι η σεξουαλική παρενόχληση είναι έγκλημα.Και είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα γιατί καταπατάει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταστρέφει ψυχές.Μιλήστε έστω και τώρα κορίτσια.Ποτε δεν είναι αργά.”
”Θυμάμαι συγκεκριμένο καθηγητή που δεν πήρα ποτέ το μαθημα του, που επιβαλλοταν μινι φουστιτσα για να περαστεί το μάθημά του… ”
”Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από πού είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά. Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές, σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη, νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλια, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δε θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι μόνο ότι έπαιζε μουσική, ότι φορούσε έντονο άρωμα κι ότι εγώ είχα μείνει κόκαλο κι ακίνητη. Βγήκα σε κατάσταση σοκ.”
”Καλημέρα σας!!Ξεκίνησα τη φοίτηση στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό του ΑΠΘ το 2004. Όντως, οι φήμες περιστρέφονταν γύρω από το πρόσωπο ενός καθηγητή, για τον οποίο γίνεται λόγος σε παραπάνω σχόλια. Μια διαφορετική μορφή στον χώρο. Τελικά, η λίστα απ’ ότι φαίνεται , είναι μεγάλη! Ο συγκεκριμένος, με είχε καλέσει στο γραφείο του για προφορική εξέταση , καθώς πήγα καθυστερημένα στη γραπτή που ήταν στις 8:00 π.μ. Μόλις είχε μοιράσει τα θέματα και όταν με είδε μπροστά του να δικαιολογούμαι, πέταξε την εξής ατάκα: ” Αυτή είναι παρασπονδία ζωής !Έχεις μια δεύτερη ευκαιρία για προφορική εξέταση στο γραφείο μου “! Ευτυχώς, γνώριζα τις φήμες και δεν πήγα. Τώρα όμως, τι γίνεται ;;;”
”Eχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κοπλιμεντα τύπου τι ωραία μάτια τι ωραίο στήθος (επί λέξη) και ότι έχω ανασφαλειες το βλέπει στα μάτια μου. Δεν με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και γω να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μην μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φυγω με πιεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλά τα διεγραψα από την μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα ευτυχώς δεν συνέβη κάτι άλλο έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Ξέρω ότι το έχει κάνει και σε φίλη μου αλλά ευτυχώς αυτή τον έβρισε. Αυτά ήθελα να πω και νομίζω πως παλιότερα κάποια κοπέλα του έχει κάνει μήνυση αλλά δεν καταδικάστηκε. Δεν ξέρω που μπορούμε να απευθυνθούμε για το ζήτημα. Απλά τα περισσότερα κορίτσια μας είναι αρκετά επίπονο και σοκαριστικό και το απωθούμε από τη μνήμη μας.”
Η υπόθεση των αποκαλύψεων για το συγκεκριμένο πρόσωπο ξεκινά μόλις τώρα. Η parallaxi   φέρνει στο φως τώρα τη συγκλονιστική περιγραφή της κοπέλας.
Όσα ξεκινούν να αποκαλύπτονται είναι αφορμή για μια μεγάλη ενδοσκόπηση απαραίτητη για την ελληνική κοινωνία. Η άποψη της parallaxi εδώ. 
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα