Το παράδειγμα της Κύπρου εν μέσω πανδημίας που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελλάδα

Ένα σημαντικό παράδειγμα έχει θέσει η Κύπρος εν μέσω κοροναϊού, το οποίο φρόνιμο θα ήταν να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Parallaxi
το-παράδειγμα-της-κύπρου-εν-μέσω-πανδη-471728
Parallaxi

Ένα σημαντικό παράδειγμα έχει θέσει η Κύπρος εν μέσω κοροναϊού, το οποίο φρόνιμο θα ήταν να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος από την αρχή ενέκρινε τη διάθεση βοηθήματος 750€ στους Κύπριους φοιτητές στο εξωτερικό, που δεν θα επιστρέψουν στην χώρα τους εν μέσω της πανδημίας.

Το λεγόμενο επίδομα παραμονής φοιτητών στο εξωτερικό, αφορά ποσό ύψους €750 για την κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Μάλιστα, 1.700 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για το φοιτητικό επίδομα, μόλις κατά την πρώτη ώρα της λειτουργίας της, ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Απριλίου 2020.

Αντίστοιχα, η Ελλάδα μετρά κι αυτή δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αν επικεντρωθούμε στους φοιτητές από τα δύο Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο εξωτερικό με προγράμματα Erasmus, τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί ανέφεραν πως:

-Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται 636 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Από αυτούς, 111 βρίσκονται στην Ισπανία, 109 στη Γερμανία, 76 στην Ιταλία και 81 στη Γαλλία.

-Ενώ συνολικά 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Erasmus. Από αυτούς 10 βρίσκονται στην Ιταλία και 10 στην Ισπανία, 8 στη Γαλλία, 8 στη Γερμανία, 10 στην Πολωνία, 10 στη Ρουμανία και 6 στην Ολλανδία.

Κι ενώ η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές σε Ιταλία και Ισπανία που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές, δεν έχει σημειωθεί κάποια αντίστοιχη οικονομική ελάφρυνση προς αυτούς και τις οικογένειές τους.

Μια σκέψη θα ήταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για αντίστοιχη χορήγηση επιδόματος στους Έλληνες φοιτητές που δεν επαναπατρίστηκαν και παραμένουν στις χώρες που σπουδάζουν, καθώς οι ελληνικές οικογένειες χρειάζονται αυτή τη στήριξη στην παρούσα δύσκολη κατάσταση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα