Επικαιρότητα

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση Τσίπρα για διαγραφή Πολάκη

Ποιοι θα «δικάσουν» τον Πολάκη και πότε διαγράφεται ένα μέλος.

Parallaxi
το-παρασκήνιο-πίσω-από-την-απόφαση-τσί-337725
Parallaxi

Την πόρτα της εξόδου από το κόμμα δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη. Την Τρίτη αυτό θα συμβεί και τυπικά μετά το τελευταίο παραλήρημα εναντίον δικαστικών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων.

Τι γράφει στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Τσακίρης για το iefimerida:

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες «έχει πάρει τις αποφάσεις του» για τον κρητικό βουλευτή και το έδειξε ήδη καθαιρώντας τον από Τομεάρχη Διαφάνειας και παραπέμποντας τον στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Ωστόσο υπάρχει έντονο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διώξει τον «αψύ Σφακιανό» στον οποίο είχε πραγματικά ιδιαίτερη συμπάθεια. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που ενώ η Κουμουνδούρου «έβραζε» από τοποθετήσεις ή αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, ήταν ο μόνος του σύμμαχος, καλύπτοντας τον σε αμέτρητα φάουλ. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες κάτι είχε αλλάξει. Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα είχαν μπει «δεύτερες σκέψεις» για το αν κερδίζει πραγματικά κάτι στηρίζοντας τις «βεντέτες» που άνοιγε διαρκώς ο βουλευτής του ή το κόστος ήταν πραγματικά μεγαλύτερο από τη σίγουρη αποδυνάμωση που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με τη διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια και το κόμμα.

Το γυαλί είχε ραγίσει εδώ και μήνες

Η Κουμουνδούρου είχε εδώ και καιρό αρχίσει να ψάχνεται, καθώς η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο, προβλημάτιζε ιδιαίτερα την ηγεσία που γνώριζε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και φρασεολογία όπως του Παύλου Πολάκη ήταν απόλυτα απωθητικές για το κρίσιμο αυτό εκλογικό κομμάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολλές φορές προσπαθήσει είτε ο ίδιος προσωπικά είτε μέσω συνεργατών του να πείσει τον βουλευτή του να αλλάξει στάση, να χαμηλώσει τους τόνους καθώς προκαλούσε ζημιά στη συνολική στρατηγική του κόμματος.

«Είχαμε κουραστεί να απολογούμαστε για αναρτήσεις του και να κάνουμε λόγο για προσωπικές απόψεις, προσπαθώντας να τον καλύψουμε», έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γυαλί άρχισε να ραγίζει την εποχή της πανδημίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του, αμφισβητούσε τα εμβόλια και την απόφαση προφανώς της ηγεσίας.

Το πρώτο «καμπανάκι» από τον Αλέξη Τσίπρα χτύπησε τότε. Ωστόσο ο Παύλος Πολάκης συνέχισε να φέρνει σε δύσκολη θέση την Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος που δεχόταν μονίμως πυρά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον «Πολακισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το γυαλί στη σχέση των δυο ανδρών έγινε θρύψαλα. Το «δημόσιο χτύπημα» του Παύλου Πολάκη και οι απειλές οτι αν δεν ήταν υποψήφιος και ο εκλεκτός του Μιχάλης Χαιρετάκης δεν θα κατέβαινε και ο ίδιος ήταν το απόλυτο χαρακίρι. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πίστευε στα μάτια του, διαβάζοντας την ανάρτηση. Θεώρησε ότι πρόκειται για αγνωμοσύνη από έναν άνθρωπο που στήριξε άπειρες φορές, με αποτέλεσμα να δέχεται ο ίδιος τα βέλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ τη θεώρησε «πράξη προδοσίας».

Το τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα που είχαν οι δυο, θα μαθευτεί κάποια στιγμή, αν και οι πληροφορίες λένε πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ξεκάθαρα στον Κρητικό βουλευτή ότι η «ασυλία» τελείωσε και πως την επόμενη φορά, θα τεθεί εκτός. Όχι μόνο από τα ψηφοδέλτια όπως κι έγινε αλλά και από το κόμμα. Μόλις ενημερώθηκε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας για το νέο χτύπημα Πολάκη , δεν δίστασε καθόλου αυτή τη φορά. Μίλησε με στενούς του συνεργάτες και την γραμματέα της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη (η οποία είχε σώσει άπειρες φορές με απευθείας τετ α τετ με τον Κρητικό βουλευτή, τα χειρότερα σε συνεδριάσεις της Βουλής) και τους ανακοίνωσε το τέλος. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τους ζητά να μην επικοινωνήσει με τον βουλευτή κανείς από δω και στο εξής.

Δεν το πίστευε ο Παύλος Πολάκης

Απ´ ότι φαίνεται ο Παύλος Πολάκης προφανώς υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πίστεψε πως πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της ηγεσίας να τον νουθετήσει. Γι αυτό και όταν ενημερώθηκε πως διαρροή της Κουμουνδούρου τον θέτει εκτός ψηφοδελτίων σύμφωνα με πληροφορίες έπαθε σοκ. Δεν το πίστευε, κάτι που φάνηκε και από τις σπασμωδικές αντιδράσεις του. Μια ανάρτηση από τα Σφακιά, για λεβέντες και καθαρό αέρα και υπονοούμενα για την περίοδο 2010-2014 και λίγο αργότερα ότι δεν απαντά σε πηγές και θα τα ξεκαθαρίσει όλα στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του το ξέκοψε κι αυτό. Επίσημη ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου ότι εισηγείται την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή. Το δε κλείσιμο της ανακοίνωσης ότι ρίχνει νερό στο μύλο του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ήταν μαχαιριά για τον «αψύ Σφακιανό» που δεν θα μπορέσει προφανώς να μιλήσει στα όργανα που έχει εκλεγεί καθώς θα έχει ήδη τεθεί εκτός κόμματος.

Πηγή: Γιάννης Τσακίρης/ iefimerida

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα «δικάσουν» τον Πολάκη – Πότε διαγράφεται ένα μέλος

Ακολουθεί το κείμενο του Β.Σκ. για το ieidiseis:

Μέχρι το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη, έως και αδύνατη, υπόθεση η διαγραφή ενός μέλους του κόμματος. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας για πάνω από μια εικοσαπενταετία η μόνη διαγραφή που έγινε ήταν του …Μίμη Ανδρουλάκη επί προεδρίας Μαρίας Δαμανάκη!

Στο τελευταίο Συνέδριο, ωστόσο, το Καταστατικό εναρμονίστηκε –στο συγκεκριμένο τουλάχιστον θέμα- με τον ορθολογισμό και τις ανάγκες ενός πραγματικού κόμματος και έτσι, η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί και να διαγράφει κάποιον ή να αναστέλλειτην κομματική του ιδιότητα.

Προβλέπει χαρακτηριστικά το Καταστατικό:

Άρθρο 7 – Απώλεια και αναστολή της ιδιότητας μέλους

1. Η ιδιότητα του μέλους χάνεται με το θάνατο ή με την αποχώρηση του μέλους, η οποία γίνεται εγγράφως ή προφορικά ενώπιον της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει.

2. Μέλος που αναιτιολόγητα δεν συμμετέχει στις συνελεύσεις της Οργάνωσης Μελών για περισσότερο από ένα χρόνο, καλείται από την Οργάνωση Μελών σε συζήτηση για την αντιμετώπιση των λόγων που εμποδίζουν τη συμμετοχή του. Εάν μετά τη συνάντηση αυτή η μη συμμετοχή εξακολουθεί, το μέλος θεωρείται ότι αποχώρησε.

3.Η ιδιότητα του μέλους χάνεται επίσης οριστικά ή αναστέλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του μέλους, σε σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Επικεφαλής ο Κοτσακάς – Ποιοι αποτελούν την Επιτροπή Δεοντολογίας

Την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι: Βάρτζελη Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κοτσακάς Αντώνης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη, Χρήστου – Διαουρτά Λίνα.

Επικεφαλής της Επιτροπής (…Παγορόπουλος όπως θα έλεγαν και στη Χαριλάου Τρικούπη) εξελέγη ο πρώην «πράσινος» υπουργός –και από τα πρώταστελέχη που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους δύσκολους μάλιστα καιρούς- Αντώνης Κοτσακάς.

Πηγή: Β.Σκ./ieidiseis

Πηγές: Γιάννης Τσακίρης/ iefimerida, Β.Σκ./ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα