Διεθνή

“Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής” σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
το-τέλος-της-πανδημίας-δεν-είναι-θέμα-848882
Parallaxi

ΟΜΙΚΡΟΝ

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.

«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.

ΗΠΑ: Ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια

Ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκε στις ΗΠΑ, σε ένα άτομο που είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Το πρόσωπο αυτό διαγνώστηκε θετικό στην Καλιφόρνια, έγινε γνωστό, σε ένα δελτίο τύπου, από το Κέντρα Πρόληψης και Μάχης κατά των Ασθενειών (CDC).

Το πρόσωπο αυτό «ήταν πλήρως εμβολιασμένο και εκδήλωσε ήπια συμπτώματα, παρουσιάζοντας βελτίωση», συμπλήρωσαν τα CDC.

Ανησυχώντας για τις επιπτώσεις της Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προτρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός

Η οικονομική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός: ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέτρεψε σήμερα τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας “την απειλή για την ανάκαμψη” στην οικονομία που θέτει η παραλλαγή Όμικρον.

“Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη”, δήλωσε η Λοράνς Μπουν, η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι “η προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων”.

“Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίσουμε ότι το έργο έχει σχεδόν τελειώσει”, υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι “τα νέα για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον είναι αναμφίβολα μια υπενθύμιση αυτής της απερίσκεπτης αποτυχίας”.

Οι ανεπτυγμένες χώρες της G20 δαπάνησαν συνεπώς 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να πρστατεύσουν την οικονομία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ ο εμβολιασμός του πλανήτη δεν θα στοίχιζε παρά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για τη νέα έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή παγκοσμίως, η Λοράνς Μπουν φάνηκε να διαφωνεί, απαντώντας ότι πρόκειται μάλλον για επιμελητεικά προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, παρά για ανεπαρκή παραγωγή.

Παρότι δεν λαμβάνουν υποψη τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Όμικρον, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΟΟΣΑ για το 2021 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,1 της μονάδας στο 5,6%, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Η πρόβλεψη προόδου της δραστηριότητας του χρόνου παραμένει αντιθέτως αμετάβλητη, στο 4,5%.

– “Εμφανέστατες ανισορροπίες” –

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κοστίσει μεταξύ 0,25 της μονάδας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί σχετικά ακίνδυνη, και πάνω από δυο μονάδες, αν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει ξανά να κλειστεί στο σπίτι.

Στον απόηχο της ανάκαμψης φέτος, “διαπιστώθηκαν εμφανέστατες ανισορροπίες”, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών από τη μια μεριά και των αναπτυσσόμενων χωρών και αυτών με αναδυόμενη οικονομία από την άλλη.

Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν ανισότητες στα συστήματα υγείας, τις δημόσιες πολιτικές, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και έναν πληθωρισμό “πιο βιώσιμο από τον αναμενόμενο”.

Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της πρόβλεψής του για ανάπτυξη το 2021 στο 5,2%

Βέλγιο: Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σχεδόν 6 στους 10 Βέλγους

Σήμερα στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 15.085, με 103 θανάτους – Αρχηγός των αντιεμβολιαστών που μολύνθηκε με τον ιό, τώρα δηλώνει έτοιμος να εμβολιαστεί

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 15.085 περιστατικά κορονοϊού και 103 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα οι μολύνσεις είναι 5.043.620, με 133.931 θανάτους.

Συνολικά, σήμερα έγιναν 573.775 διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, το 2,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις ιταλικές μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 686 ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 5.248.

Στο μεταξύ ένας από τους «αρχηγούς» του ιταλικού κινήματος αντιεμβολιαστών, ο ακροδεξιός Λορέντσο Νταμιάνο, 56 ετών, μετά την εισαγωγή του σε ΜΕΘ της βόρειας Ιταλίας, άλλαξε άποψη και ζήτησε να εμβολιαστεί. Σε έκκλησή του, μάλιστα, προς όλους τους συμπατριώτες του, τόνισε ότι «η κοσμοθεωρία του, τώρα έχει αλλάξει» και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατό. Την τελευταία εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι εμβολιασμένοι μειώθηκαν κατά 10%.

Πριν λίγο, ένας ακόμη Ιταλός βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Πρόκειται για επιβάτη που βρισκόταν σε αεροπορική πτήση η οποία από την Ρώμη έφτασε στην Σαρδηνία. Πρόσφατα είχε επιστρέψει στην Ευρώπη από την Αφρική. Πρόκειται, πάντως, για ασυμπτωματικό ασθενή. Τέθηκε σε απομόνωση, μαζί με όλους τους 130 συνεπιβάτες του, μέχρι να τους γίνουν τα αναγκαία τεστ. Έως τώρα, στην Ιταλία τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, είναι δέκα.

H επιτροπή ειδημόνων του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, τέλος, αναμένεται να εγκρίνει, μέσα στις επόμενες ώρες, τη χορήγηση μειωμένης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, στα παιδιά 5 με 11 ετών. Συνολικά, στην Ιταλία είναι 4.000.000.

Βέλγιο: Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να αναβάλουν κάθε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λόγω της αύξησης των νοσηλειών με Covid

Τα νοσοκομεία σε όλο το Βέλγιο αναγκάζονται να αναβάλουν κάθε μη επείγουσα περίθαλψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λόγω της αύξησης των νοσηλειών ασθενών με Covid, επισημαίνει σήμερα ο βελγικός Τύπος.

Επί του παρόντος, 3.750 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 780 στην εντατική, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Μεταξύ 24ης και 30ής Νοεμβρίου σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 320,4 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα λόγω του κορονοϊού, αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι ασθενείς με Covid στην εντατική θα ξεπεράσουν τους 900.

Μεταξύ 21ης και 27ης Νοεμβρίου, 17.839 νέες μολύνσεις Sars-CoV-2 ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο την ημέρα, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα κατά μέσο όρο έχασαν τη ζωή τους καθημερινά από τον κορονοϊό 40,7 άνθρωποι (+ 12%), ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 27.015 θανάτους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στο Βέλγιο.

Γίνονταν επίσης περίπου 118.000 τεστ κατά μέσο όρο καθημερινά, με ποσοστό θετικότητας 16,1%. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, έφτασε τα 2.052 σε διάστημα 14 ημερών.

PAHO- παραλλαγή Όμικρον: Η Όμικρον είναι πιθανόν να εξαπλωθεί πέραν του Καναδά και της Βραζιλίας

Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανόν σύντομα να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αφότου εντοπίστηκε στον Καναδά και τη Βραζιλία, ανέφερε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν πει πως 24 χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει κρούσματα της παραλλαγής.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές ή εάν προκαλεί βαρύτερη ασθένεια», δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί χρόνος για την εξέταση της παραλλαγής.

«Η ταχύτητα και η διαφάνεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτήν τη στιγμή. Όμως, πάνω απ’ όλα, προτρέπουμε τον κόσμο να μην τρομοκρατείται».

Μέχρι οι εξετάσεις ουδετεροποίησης και άλλα εργαστηριακά τεστ ολοκληρωθούν, οι ειδικοί δεν θα έχουν επαρκή στοιχεία για να καθορίσουν τον βαθμό μεταδοτικότητας ή σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον ούτε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της, είπε η Ετιέν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Αμερική, τα κρούσματα Covid-19 στον Καναδά και τις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά, αλλά σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι μολύνσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν πάνω από 20% στο Μεξικό, σύμφωνα με τον PAHO.

Στην Κεντρική Αμερική, κάθε χώρα, με εξαίρεση τον Παναμά, κατέγραψε πτώση σε κρούσματα και θανάτους, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα στις χώρες που βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα καταγράφουν σταθερή αύξηση εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ στην περιοχή των Άνδεων και τη Βραζιλία οι μολύνσεις δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Σε συναγερμό η Βραζιλία μετά τον εντοπισμό ενός τρίτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον

Η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα ένα τρίτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, θέτοντας εν αμφιβόλω τα σχέδια να χαλαρώσει τους περιορισμούς ενόψει των εορτών, έπειτα από μια μείωση των δεικτών μολύνσεων.

Το τρίτο κρούσμα, ένας ασυμπτωματικός 29χρονος, διαγνώστηκε θετικός στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, αφότου αφίχθη από την Αιθιοπία, έγινε γνωστό από το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.

Χθες, δύο Βραζιλιάνοι ιεραπόστολοι στη Νότια Αφρική διαγνώστηκαν θετικοί στην παραλλαγή στο ίδιο αεροδρόμιο, τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον που καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική.

Οι υγειονομικές αρχές του Σάο Πάολο ανέφεραν σήμερα ότι και οι τρεις φορείς της νέας παραλλαγής είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έκαναν τα εμβόλιά τους.

Η πολιτειακή κυβέρνηση είπε ότι θα επανεξετάσει τα σχέδια να χαλαρώσει τους κανόνες χρήσης της μάσκας, μπροστά στην παρουσία της νέας παραλλαγής στην πολιτεία.

Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Ζαν Γκοριντσέιν προέτρεψε εκατομμύρια Βραζιλιάνους, που έχουν λάβει μονάχα την πρώτη δόση του εμβολίου, να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους προκειμένου να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού.

ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να αυξήσει τους θανάτους από AIDS

Λίβανος: Απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για τους ανεμβολίαστους και υποχρεωτικό εμβολιασμό σε πολλούς τομείς της οικονομίας αποφάσισαν οι αρχές

Οι αρχές του Λιβάνου θα επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες για τους ανεμβολίαστους από τις 17 Δεκεμβρίου και για τρεις εβδομάδες ενώ ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που διαχειρίζεται την πανδημία της Covid-19.

Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των δημόσιων μεταφορών από τις 10 Ιανουαρίου.

Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που βρέθηκε στη νότια Αφρική και έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στην επιβολή σκληρότερων μέτρων σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για το εμβόλιο κατά της COVID-19 από την AstraZeneca

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε νέα τοποθεσία για την παραγωγή του τελικού προϊόντος Vaxzevria (προηγουμένως Vaccine AstraZeneca για την COVID-19). Η τοποθεσία, που διαχειρίζεται η WuXi Biologics, βρίσκεται στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας.

Εκτός από αυτήν τη νέα μονάδα παραγωγής, η CHMP γνωμοδότησε επίσης θετικά για την κλιμάκωση της παραγωγής ώστε να τριπλασιαστεί το μέγεθος της παρτίδας του τελικού προϊόντος σε τοποθεσία που λειτουργεί από την Amylin Ohio, στο West Chester Township του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να υποστηρίξουν τη συνέχιση της προμήθειας Vaxzevria στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δωρεές σε τρίτες χώρες μέσω της πρωτοβουλίας COVAX.

Βέλγιο: Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, τάσσονται σχεδόν 6 στους 10 Βέλγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Soir»

Yπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τάσσονται σχεδόν 6 στους 10 Βέλγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 59% των Βέλγων τάσσεταιι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. Το ποσοστό μειώνεται σε 46% όταν το ερώτημα αφορά ανηλίκους 12-17 ετών και στο 37% για παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων που είναι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιάσουν το παιδί τους εάν εγκριθεί το εμβόλιο γι΄ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, το 66% των Βέλγων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το υγειονομικό προσωπικό, με τους ολλανδόφωνους (70%) να είναι περισσότερο υπέρ της συγκεκριμένης υποχρέωσης από τους γαλλόφωνους (61%).

Η δημοσκόπηση καταγράφει και στοιχεία για τη χρήση του υγειονομικού πάσου Covid Safe Ticket: μόνο το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των περιορισμών για άτομα που δεν το διαθέτουν και το 36% το θεωρεί χρήσιμο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, αν και το 49% εκτιμά ότι ενθάρρυνε τον εμβολιασμό.

Εξάλλου, ο βελγικός Τύπος εστιάζει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Φλάνδρας, Γιαν Γιαμπόν, ο οποίος ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης το συντομότερο δυνατό: “Βλέπουμε ότι πλέον τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ξεπερνιούνται, οπότε χρειάζονται πρόσθετα ισχυρά μέτρα”, δήλωσε, προτείνοντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους όπως συναυλίες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλισθεί ότι “θα μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε μια λίγο πολύ κανονική ατμόσφαιρα”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία είναι πολύ σοβαρά και συμφώνησε ότι το θέμα των εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να εξετασθεί. Όπως σημείωσε, η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, Αλεξάντερ ντε Κρο, με τον οποίο «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις».

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και πρέπει να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση και να επανεξετάσει τα μέτρα.

Ελβετία-Covid-19 (2): Η επιτροπή του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα εξετάσει τα δεδομένα για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης την επόμενη εβδομάδα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού σήμερα, καθώς οι πλούσιες χώρες εντείνουν τα εμβολιαστικά προγράμματά τους για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της συνεδρίασης. Είπε όμως, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο ΠΟΥ θα κάνει συστάσεις για τη χρήση αυτών των «αναμνηστικών» εμβολίων μετά την εξέταση του θέματος από τους ειδικούς.

Ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας.

Αυστρία: Ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ – Διαλογή σε πολλές κλινικές

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν ποτέ από την αρχή της πανδημίας τόσο γεμάτες όσο σήμερα. Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις – και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου και διευκρίνισε ότι η διαλογή δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφασιστεί, ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Μούκσταϊν σημείωσε ακόμη ότι το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου φέρνει ήδη αποτελέσματα, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η κατάσταση στα νοσοκομεία «δραματική».

Ενόψει της επιβολής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, η αυστριακή κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή του μέτρου από τα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς – Πρασίνων συναντήθηκαν με ειδικούς, αλλά και με τους επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του φιλελεύθερου κόμματος Neos, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Από τη συνάντηση απουσίαζε ο επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ Χέρμπερτ Χικλ, ο οποίος δεν είχε καν προσκληθεί λόγω της «καταστροφικής προσέγγισης» του κόμματος στο θέμα του εμβολιασμού, εξήγησε ο κ. Μούκσταϊν.

Η υπουργός Συντάγματος Καρολίνε Εντστάντλερ παραδέχθηκε ότι «κατά το παρελθόν δεν πήγαν όλα τέλεια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δύσπιστους να ξανασκεφτούν τη στάση τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν τους θεωρεί όλους ακροδεξιούς. «Ο εχθρός είναι ο ιός, όχι ο ανεμβολίαστος», τόνισε.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, με εξαιρέσεις για εγκύους και όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται σε 3.600 ευρώ ανά ραντεβού εμβολιασμού. Αν κάποιος αγνοήσει και τα δύο ραντεβού που θα του κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τιμωρείται με πρόστιμο 7.200 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρυθμίζει και τον βαθμό στον οποίο οι ιαθέντες συγκρίνονται με τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με την ιολόγο Ντοροτέ φον Λάερ, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη διάθεση των ανεμβολίαστων. «Δεν υπάρχουν ούτε στην Αυστρία αλλά ούτε στη Γερμανία ενδείξεις ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα εμβολιαστούν εάν κάποιος δεν τους υποχρεώσει», δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Η ίδια θεωρεί ότι μόνο το γενικό lockdown μπορεί να φέρει άμεσο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και εκτιμά ότι η επιβολή του για τρεις εβδομάδες θα βοηθούσε και τη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των κρουσμάτων.

Στην Αυστρία πάντως καθίστανται ήδη ορατές οι πρώτες συνέπειες του lockdown στην αγορά εργασίας. Στο τέλος Νοεμβρίου οι άνεργοι ήταν 363.494, κατά 22.352 περισσότεροι από ό,τι τον Οκτώβριο.

Θα επηρεάσει η Όμικρον τα αεροπορικά ταξίδια;

Δανία: Απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19

Η Δανία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19, με 5.120 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή νέων περιορισμών που στοχεύουν στην αναχαίτιση του νέου κύματος.

Οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν, επιπλέον, να επιβάλουν την υποχρεωτική διενέργεια ενός τεστ για τους ταξιδιώτες από την Ντόχα και το Ντουμπάι, μετά την ανίχνευση στη Δανία ενός κρούσματος της νέας παραλλαγής Όμικρον σε έναν επιβάτη που επέστρεψε από το Κατάρ.

Όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Δανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων Covid.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, στα 30.600 κρούσματα, μια αύξηση 8,8% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών της Δανίας, που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ, των 4.508 νέων κρουσμάτων, είχε καταγραφεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 στη χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 86,7% των πολιτών άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί.

Αργότερα σήμερα, στις 19.00 ώρα Ελλάδας η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την υγειονομική κατάσταση.

Έξι κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον έχουν ήδη εντοπιστεί στη Δανία, πέντε εκ των οποίων σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και ένα σε έναν ταξιδιώτη από το Κατάρ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα