Διεθνή

Το Βερολίνο επιδιώκει να αγοράσει σύστημα πυραυλικής άμυνας

Πάνω από 16.000 άνθρωποι κατέφθασαν στην Ελλάδα από την Ουκρανία. 

Parallaxi
το-βερολίνο-επιδιώκει-να-αγοράσει-σύσ-916459
Parallaxi

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αμυνθεί έναντι απειλών όπως οι ρωσικοί πύραυλοι Ισκαντέρ που είναι ανεπτυγμένοι στο Καλίνινγκραντ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Welt am Sonntag.

Οι πύραυλοι Ισκαντέρ μπορούν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη και δεν υπάρχει εγκατεστημένη πυραυλική ασπίδα που να προστατεύει απ’ αυτή την απειλή, δηλώνει στη Welt am Sonntag ο Γενικός Επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί έχουν τέτοια συστήματα, Ποιό προτιμάμε; Θα καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε ένα συνολικό σύστημα (πυραυλικής άμυνας) στο ΝΑΤΟ; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε τώρα», δήλωσε ο Τσορν.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τα συστήματα αυτά, αλλά αναφερόταν πιθανόν στο Arrow 3 που κατασκευάζεται από τον ισραηλινό όμιλο Israel Aerospace Industries (IAI) και στο αμερικανικό σύστημα THAAD που παράγεται από τη Raytheon.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2018 ότι ανέπτυξε πυραύλους Ισκαντέρ στο θύλακό της του Καλίνινγκραντ, ένα κομμάτι ρωσικού εδάφους στριμωγμένο ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Ισκαντέρ, ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, έχει αντικαταστήσει τους σοβιετικούς πυραύλους Scud και οι δύο τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοί του μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.

Σε μια ομιλία ορόσημο μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως το Βερολίνο θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του σε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του διοχετεύοντας στις ένοπλες δυνάμεις 100 δισεκ. ευρώ.

Ο Τσορν ανήκει σε μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διαβουλεύονται με τον Σολτς για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα αυτά.

«Μέχρι στιγμής, μόνο ένα πράγμα είναι σαφές: δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε τα χρήματα για να αναπτύξουμε τα δικά μας τέτοια συστήματα (πυραυλικής άμυνας) επειδή η πυραυλική απειλή είναι γνωστό ότι υφίσταται ήδη», δήλωσε ο Τσορν.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν διαθέτει πυραυλική άμυνα μικρού βεληνεκούς, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατευθούν στρατεύματα που βρίσκονται σε κίνηση ή τελούν υπό απειλή κατά την ανάπτυξή τους, δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει αρχίσει να εξετάζει την αγορά τέτοιων συστημάτων και πρέπει τώρα να λάβει μια απόφαση.

Πέραν αυτών, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να επενδύσουν 20 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2032 για να γεμίσουν και πάλι τις αποθήκες πυρομαχικών τους, πρόσθεσε ο Τσορν.

Αναμένονται καλές ειδήσεις το σαββατοκύριακο αναφορικά με την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, λέει σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.

Ξεπέρασαν τους 16.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα – 300 εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο

Τους 16.431 έφτασαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην χώρα μας , εκ των οποίων οι 5.036 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το τελευταίο 24ωρο, (1/4/2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, εισήλθαν στην Ελλάδα εισήλθαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Αναλυτικά: Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 161, από Ευζώνους 27 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 62. Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αφίχθηκαν 40, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” 7 και τρεις σε άλλα αεροδρόμια.

Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε σήμερα για πρώτη φορά, έμμεση κριτική στον πρόεδρο Πούτιν

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε σήμερα περισσότερο από ποτέ πιο κοντά, στην άσκηση έμμεσης κριτικής στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι ένας “ηγεμόνας” υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ενέργεια της 24ης Φεβρουαρίου, είναι μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με στόχο όχι την κατάληψη εδαφών, αλλά την αποστρατικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ήδη απορρίψει αυτή την ορολογία, χαρακτηρίζοντας την δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως πόλεμο.

Σταθερά στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος, μετά την εισροή συναλλάγματος από το εξωτερικό

Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια (26,25 δισεκατομμύρια ευρώ), πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίπεδο καταγραφής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο διατηρήθηκε μετά την υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Ουστένκο, προεδρικός σύμβουλος για οικονομικά θέματα.

“Πριν από τον πόλεμο ήταν στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά μειώθηκαν στα 24,89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξε μία εισροή ξένου συναλλάγματος και επανήλθαν στο επίπεδο των 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ,” δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) θα διατηρηθεί σταθερή.

Το Αλμάτι παροτρύνει για μία συμφωνία, αναφορικά με μία ουδέτερη και χωρίς πυρηνικά όπλα, Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης του Καζακστάν Κασίμ-Τζορμάτ Τοκάγιεφ συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι είναι σημαντικό για την επίτευξη μιας συμφωνίας, να υπάρξει μία ουδέτερη, αδέσμευτη και χωρίς πυρηνικά όπλα Ουκρανία, όπως ανέφερε το προεδρικό γραφείο στο Καζακστάν.

Μία απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Τοκάγιεφ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΑ, Ν.Χ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα