Διεθνή

Ουάσινγκτον: Θα συνεργαστεί με συμμάχους για μεταφορά αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Μάλιστα, έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Parallaxi
ουάσινγκτον-θα-συνεργαστεί-με-συμμάχ-911101
Parallaxi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε στους NYT ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Τα άρματα μάχης θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικούς στόχους στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Times.

Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδράμουν στη μεταφορά αρμάτων μάχης, σημειώνουν οι NYT.

Έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή (σήμερα ξημερώματα Ελλάδας).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.

«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την υποστήριξη της ηρωικής εκστρατείας τους να αποκρούσει τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη για «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας «να υπερασπιστεί τη χώρα του», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας 55 λεπτών, «συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται μέρα και νύχτα για να ανταποκριθούν στα κύρια αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια ασφαλείας», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η ειδική μονάδα κρούσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εντοπίζει Ρώσους ολιγάρχους που επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η ειδική μονάδα κρούσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει επιφορτιστεί με την στοχοθέτηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών έχει εντοπίσει αποδείξεις για προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία ή μετακίνησης περιουσιακών στοιχείων πριν από πιθανές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μονάδας αυτής.

Ο Άντριου Άνταμς, βετεράνος εισαγγελέας που επιλέχτηκε να ηγηθεί της νέας ομάδας κρούσης “KleptoCapture” του υπουργείου που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε έρευνες για παράνομα κέρδη ολιγαρχών έχει φτάσει σε «πρωτοφανές υψηλό επίπεδο» στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη – ορισμένες από αυτές που έχουν δημοσιευθεί – να μεταφερθεί, για παράδειγμα, κινητή περιουσία με τη μορφή γιοτ, αεροπλάνων… σε δικαιοδοσίες όπου, νομίζω, οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη ότι θα ήταν πιο δύσκολο να διερευνηθεί και πιο δύσκολο να παγώσουν (σ.σ. τα περιουστιακά στοιχεία)», είπε ο Άνταμς.

Στόχος της ειδικής ομάδας κρούσης είναι να τεθούν υπό πίεση τα οικονομικά των Ρώσων ολιγαρχών σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία.

Το όνομα της μονάδας είναι ένα παιχνίδι με τη λέξη “kleptocracy”, μια αναφορά σε διεφθαρμένους αξιωματούχους που κάνουν κατάχρηση εξουσίας για να συσσωρεύσουν πλούτο. Η μονάδα κρούσης περιλαμβάνει εισαγγελείς, ανακριτές και αναλυτές από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο τον Πούτιν, πολλούς από τους πλούσιους φίλους του και δεκάδες ρωσικές επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες, ορισμένες από τις οποίες κατηγορούνται για διάδοση παραπληροφόρησης που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών είναι συχνά δύσκολος επειδή κρύβονται πίσω από «αλλεπάλληλα επίπεδα “εταιρείς κελύφος” διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Άνταμς.

Αμερικανοί εισαγγελείς λαμβάνουν πληροφορίες από τοποθεσίες που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια, είπε ο Άνταμς.

«Ειδικά στο τρέχον πλαίσιο και το τρέχον κλίμα… το επίπεδο της κοινής αίσθησης σκοπού νομίζω ότι είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και από τη δική μου οπτική γωνία μοιάζει με μια τεράστια στροφή αναφορικά με την κοινή χάραξη», συμπλήρωσε ο Άνταμς.

Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για συγκεκριμένες δικαιοδοσίες που έχουν παράσχει πληροφορίες στην ειδική ομάδα ή να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα υπό έρευνα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η στόχευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο εξωτερικό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο του έργου της μονάδας, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μια ελκυστική χώρα για τους υποστηρικτές της ρωσικής κυβέρνησης από το 2014 περίπου λόγω μιας σειράς κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα από την Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ένα φιλικό μέρος για να τοποθετήσεις τα χρήματά σου ως ολιγάρχης», είπε ο Άνταμς. «Τα πιο επιδεικτικά, τα πιο προφανή είδη περιουσιακών στοιχείων δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ. Υπάρχουν σε μέρη του κόσμου όπου ήταν ευκολότερο να λειτουργήσει μέχρι σχετικά πρόσφατα».

Ο Άνταμς ανέφερε μια υπόθεση του 2019 στην οποία οι αρχές των ΗΠΑ κατέλαβαν το Wise Honest, ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο που κατηγορείται για παράνομες αποστολές άνθρακα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, παρόλο που το πλοίο βρισκόταν αρχικά εκτός αμερικανικών υδάτων, ως «εγχειρίδιο» για ορισμένα από τα μελλοντικές υποθέσεις της ειδικής μονάδας κρούσης .

Εν τω μεταξύ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη βρει και κατασχέσει γιοτ πλούσιων Ρώσων επιχειρηματιών.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση κατέσχεσε προσωρινά το Superyacht Valerie, αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συνδέεται με τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, έναν πρώην αξιωματικό της KGB που ηγείται του κρατικού ομίλου Rostec.

Γαλλικές και ιταλικές αρχές κατέσχεσαν επίσης τον περασμένο μήνα πολλά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των αφεντικών της Rosneft, Ιγκνόε Σεχίν, σε ένα λιμάνι της Γαλλικής Ριβιέρας, και ενός άλλου ιδιοκτησίας του του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο, στο βόρειο ιταλικό λιμάνι της Τεργέστης.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέτεφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

Η Μπούντεσβερ ηγείται της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Η ομάδα έχει ήδη ενισχυθεί πολλές φορές ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ελαφρύ σύστημα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας Ocelot προστατεύει τις χερσαίες δυνάμεις από μαχητικά-βομβαρδιστικά και μαχητικά ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη (Ζελένσκι)

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που μεταδόθηκε τα ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο.

“Σήμερα (Παρασκευή), ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουχάνσκ και Ζαπορόζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη”, είπε.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη ή αν είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την πόλη μόνοι τους προτού μεταφερθούν με λεωφορείο στη Ζαπορόζια.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 30 λεωφορεία εισήλθαν στην πόλη Ζαπορόζια. Ορισμένα λεωφορεία μετέφεραν άτομα που είχαν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη μόνοι τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε περιοχές που ελέγχονται από ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτοί οι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν καταφέρει να φτάσουν στην πόλη Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, με τους ανθρώπους της οχηματοπομπής να τους προσφέρουν βοήθεια, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο Γαλλικό Πρακτορείο και επίσημους αξιωματούχους.

Δεν ήταν σαφές εάν ο Ζελένσκι αναφερόταν σε αυτά άτομα στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία επρόκειτο να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι μέλη της Επιτροπής που στάλθηκε στη Μαριούπολη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς η προγραμματισμένη απομάκρνυση χιλιάδων αμάχων από αυτήν την πόλη-λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν «αδύνατο» να γίνει χθες.

Εκατοντάδες Ουκρανοί καταφτάνουν στην Τιχουάνα, αναμένοντας να πάρουν άσυλο να μπουν στις ΗΠΑ να βρουν οικογένειες τους

Εκατοντάδες Ουκρανοί κατασκηνώνουν στη συνοριακή πόλη Τιχουάνα του Μεξικού, ελπίζοντας να πάρουν άσυλο στις ΗΠΑ, σε μια δραματική αύξηση στις αφίξεις λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικαής θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο.

Πολλοί από τους Ουκρανούς που γλίτωσαν από τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα τους έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ελπίζοντας ότι τοπικοί αξιωματούχοι θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με συγγενείς ή φίλους τους στη χώρα.

Άνθρωποι σκορπισμένοι, τυλισμένοι με κουβέρτες, σε ξαπλώστρες δίπλα σε υπερβολικά γεμάτες βαλίτσες πάνω σε γρασίδι κοντά στο διεθνές λιμάνι εισόδου. Ορισμένοι κοιμούνται σε σκηνές και κάτω από μουσαμάδες. Αμερικανοοί εθελοντές με κίτρινα γιλέκα – ορισμένοι Ουκρανό-αμερικανοί που ταξίδεψαν στην Τιχουάνα αφού άκουσαν για τους πρόσφυγες που έφτασαν – συλλέγουν ονόματα σε μια χειρόγραφη λίστα αναμονής για να καταγράφουν τα ονόματα των αφιχθέντων.

Ενώ περίπου 600 Ουκρανοί κατασκηνώνουν κοντά στην είσοδο των συνόρων, περίπου 500 ακόμη μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, δήλωσε ο Ενρίκε Λουθέρο, διευθυντής μεταναστευτικών υποθέσεων της Τιχουάνα, επικαλούμενος τη λίστα που καταρτίζουν οι εθελοντές. Περίπου το 40% των ανθρώπων είναι παιδιά, πρόσθεσε.

Ο Λουθέρο είπε ότι περίπου 100 Ουκρανοί επιτρέπεται καθημερινά να περνούν ΗΠΑ. Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον αριθμό των Ουκρανών που εισήλθαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο αριθμός των ανθρώπων στα νοτιοδυτικά σύνορα είναι ακόμη μικρός σε σύγκριση με περισσότερους από 3,8 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, την οποία η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σε απάντηση στην έξοδο – τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα δεχτεί περίπου 100.000 Ουκρανούς μέσω διαφόρων νομικών οδών.

Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες σε απελπισία ταξιδέψουν μέσω μιας σειράς χωρών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αφού τους αρνήθηκε η χορήγηση βίζας για τις ΗΠΑ ή τους είπαν να περιμένουν στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Ενώ Ουκρανοί και Ρώσοι φτάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή, τώρα ο κόσμος καταφθάνει με «πολύ πιο γρήγορους» ρυθμούς, δήλωσε η Τζούλια Νέσνερ, δικηγόρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Κατά μέσο όρο, οι Ουκρανοί περιμένουν περίπου μία ημέρα από τη στιγμή που θα μπουν στη λίστα που καταρτίστηκε από εθελοντές μέχρι να μπορέσουν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Νέσνερ.

Πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters, περίπου 15 Ουκρανοί έφταναν κάθε ημέρα στα σύνορα της Τιχουάνα και τους επέτρεπαν να περάσουν.

Ενώ Ουκρανοί εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμερικανοί συνοριοφύλακες είπαν σε Ρώσους, Μεξικανούς, Κεντροαμερικανούς και μετανάστες από άλλες χώρες να μείνουν στη θέση τους, επικαλούμενοι την πολιτική απέλασης συνόρων της εποχής της πανδημίας, που κρατά κλειστά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στους περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Χθες Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την πολιτική απέλασης στα τέλη Μαΐου, καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται πλέον για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ίνα Λεβιέν, 42 ετών – με καταγωγή από τη Λευκορωσία – είπε ότι μαζί με άλλα ρωσόφωνα μέλη της ομάδας των μητέρων της στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, κατευθύνθηκαν στην Τιχουάνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους μιλούν ρωσικά.

Είπε ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό σε μια στάση του τοπικού λεωφορείου, όπου μερικές γυναίκες και παιδιά κοιμούνται και τα παιδιά αρρωσταίνουν.

«Κάνουν εμετό, πάσχουν από διάρροια, είναι τόσο αγχωμένοι, αφυδατωμένοι», είπε. «Είναι σε τόσο αναταραχή».

Ένα εξάχρονο κορίτσι είπε στην Λεβιέν ότι προσευχόταν για να προστατεύσει τον πατέρα της που έμεινε πίσω για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, επειδή ήταν η «δουλειά» της να είναι ο «φύλακας άγγελός» του.

Η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εξαιρετική δύσκολη – Η Ρωσία προετοιμάζει νέους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς και στο Χάρκοβο, δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι δήλωσε σήμερα Σάββατο ξημερώματα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες κατά της Ρωσίας εξαιτίας της απόφασης του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία επιφέρουν αποτελέσματα και οι κυρώσεις αυτές πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα ήθελε η Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να σταθεί πλευρό της Ουκρανίας.

Καθ’ οδόν για την Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Το Κίεβο με νόμο απαγορεύσει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων “Z” και “V”

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.

Ο Νικίτα Ποτιράγιεφ, ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα “Z” και “V” εμφανίζονται σε ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Εν καιρώ πολέμου ένας Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη στα σύνορα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το Πεκίνο δηλώνει στην ΕΕ ότι θα επιδιώξει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά με τους δικούς του όρους, απωθώντας την πίεση για μια πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας

Η Κίνα προσέφερε διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση χθες Παρασκευή ότι θα επιδιώξει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι αυτό θα γίνει με τους δικούς της όρους, απωθώντας την πίεση για μια πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι το Πεκίνο θα πιέσει για ειρήνη με τον «δικό του τρόπο», ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την Κίνα με «ανεξάρτητη», στάση σε ένα νεύμα για τους στενούς δεσμούς της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ προσπάθησε χθες να πείσει την Κίνα να αρνηθεί να βοηθήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, στη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου κορυφής κατά την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να ανανεώσει την οικονομική σχέση του με την Ευρώπη όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας εξ ονόματος των κρατών μελών, συνομίλησαν χθες το πρωί για τουλάχιστον δύο ώρες με τον Λι Κετσιάνγκ.

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για την ΕΕ, η σύνοδος κορυφής είχε κύριο στόχο να παρακινήσει την Κίνα να μην υποστηρίξει υπερβολικά δραστήρια τη Ρωσία.

Η ΕΕ είπε στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια αυτής της εικονικής συνόδου με τον Λι και τον Σι να μην επιτρέψει στη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία», δήλωσε Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου με την φον ντερ Λάιεν μετά την πρώτη συνάντηση ΕΕ-Κίνας μετά τη σύνοδο κορυφής από τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

«Οποιαδήποτε απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ή παροχής βοήθειας στη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο», είπε.

Η Κίνα σφυρηλατεί στενότερους δεσμούς ενέργειας, εμπορίου και ασφάλειας με τη Μόσχα, θέτοντας τον εαυτό της ως μια παγκόσμια δύναμη που μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στις ΗΠΑ. Εβδομάδες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, Πεκίνο και Μόσχα διακήρυξαν μια στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια».

Ο Λι είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κίνα πάντα επιδίωκε ειρήνη και προωθεί τις διαπραγματεύσεις και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο με τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV. Το CCTV ανέφερε επίσης τα σχόλια του Σι για μια ανεξάρτητη πολιτική της ΕΕ.

Ο Μισέλ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο πόλεμος, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα αρνείται να καταδικάσει την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να την αποκαλέσει εισβολή και έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτό που αποκαλεί παράνομες και μονομερείς κυρώσεις της Δύσης.

Οι Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν περιέγραψαν τον τόνο της συνόδου ως «ανοιχτό και ειλικρινή», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερο από τους οικονομικούς δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου της Κίνας ανερχόταν με το ευρωπαϊκό μπλοκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, έναντι μόλις 2,4% με τη Ρωσία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Κίνα ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν σκληρότερα στοιχεία εξωτερικής πολιτικής από την Ουάσινγκτον και ζήτησε από την ΕΕ να «αποκλείσει την εξωτερική παρέμβαση» από τις σχέσεις της με την Κίνα. Το 2019, η ΕΕ άλλαξε απότομα από την ήπια διπλωματική γλώσσα για να χαρακτηρίσει την Κίνα ένα συστημικό αντίπαλο.

Η ΕΕ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, κάτι που ώθησε το Πεκίνο να αντιδράσει με το ίδιο είδος, παγώνοντας μια επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που είχε ήδη διαπραγματευτεί.

Η Κίνα έκτοτε ανέστειλε επίσης τις εισαγωγές από τη Λιθουανία, αφού το κράτος της Βαλτικής μέλος ΕΕ επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην πρωτεύουσά της, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το Πεκίνο οφείλει να υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη που έχει κάνει την Κίνα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Δύση λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι μια καθοριστική στιγμή γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν από τον πόλεμο. Τώρα είναι ζήτημα να λάβουμε μια πολύ σαφή στάση για να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα