Featured

Τόκιο: Ο επικεφαλής των Ολυμπιακών κατηγορείται ότι προσβάλλει τους επιζώντες της Χιροσίμα

Ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων κατηγορείται ότι προσβάλλει τους επιζώντες της Χιροσίμα μετά την επίσκεψή του σε τοποθεσία ατομικού βομβαρδισμού

Parallaxi
τόκιο-ο-επικεφαλής-των-ολυμπιακών-κατ-630323
Parallaxi

Οι κάτοικοι της Χιροσίμα ζήτησαν την ακύρωση της επίσκεψης του Thomas Bach, προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), στη Χιροσίμα λέγοντας ότι η παρουσία του εκεί θα «ατιμάσει» τα θύματα του ατομικού βομβαρδισμού.

Σύμφωνα με ομάδα επιζώντων ο Thomas Bach οφείλει να απομακρυνθεί, ενώ κατηγορείται πως χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τοποθεσία για να «δικαιολογήσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων», παρά την έξαρση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο Thomas Bach -ο οποίος έχει εξοργίσει πολλούς Ιάπωνες με την απόφασή του να προχωρήσει τους Αγώνες του Τόκιο 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού- πρόκειται να επισκεφθεί το ειρηνευτικό πάρκο της πόλης την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το 1993.

Στιγμιότυπο Twitter

«Η επιμονή να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπό την τρέχουσα κατάσταση με χιλιάδες ζωές να χάνονται λόγω της πανδημίας, έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των Αγώνων που υποτίθεται ότι αποτελεί ένα φεστιβάλ ειρήνης», δήλωσε ο Kunihiko Sakuma, επικεφαλής μιας ομάδας που υποστηρίζει τους επιζώντες των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι – σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Παράλληλα, ο Shuichi Adachi, πρώην επικεφαλής του συλλόγου της Χιροσίμα, αντιτάχθηκε ,επίσης, στην επικείμενη επίσκεψη σε δήλωσή του προς τον δήμαρχο αλλά και τον κυβερνήτη της Χιροσίμα. «Ο Πρόεδρος Bach χρησιμοποιεί την εικόνα ενός ‘ειρηνικού κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα’ μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία. Είναι βλασφημία για τους επιζώντες ατομικού βομβαρδισμού», έγραφε στην επιστολή του ο Adachi. «Μια τέτοια ενέργεια δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο παρά θα βλάψει το παγκόσμιο κίνημα απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων».

Βέβαια, μια ηλεκτρονική αναφορά που αντιτίθεται στο ταξίδι έχει ήδη προσελκύσει περίπου 75.000 υπογραφές. Συγκεκριμένα, οι χορηγοί της αναφοράς σημείωσαν την κακή χρονική στιγμή της επίσκεψης του Bach, καθώς έρχεται 76 χρόνια από την ημέρα μετά την πυρηνική δοκιμή Trinity στο Νέο Μεξικό, η οποία οδήγησε στις πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι εβδομάδες αργότερα.

Ο Bach απάντησε πως επικεντρώθηκε μόνο στην δημιουργία της πρώτης ημέρας της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Έπειτα, συνέχισε λέγοντας πως η επίσκεψή του ήταν μια προσφορά ειρήνης «και τίποτα παραπάνω». «Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στην πόλη της Χιροσίμα. Αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με την πολιτική. Δεν θα πολιτικοποιήσουμε αυτήν την επίσκεψη με κανέναν τρόπο».

Στιγμιότυπο Twitter

Ο Sueichi Kido, γενικός γραμματέας του Nihon Hidankyo και εκπρόσωπος των επιζώντων και των δύο ατομικών βομβαρδισμών, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν επιθυμεί να σχολιάσει δημόσια την επίσκεψη του Μπατ, αλλά πρόσθεσε ότι κατά την γνώμη του οφείλει να μείνει μακριά.

«Ο Thomas Bach ανέκαθεν έλεγε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προχωρήσουν πάση θυσία, ενώ χρησιμοποιεί τη Χιροσίμα για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του», δήλωσε ο Κίντο στον Guardian. «Λέει ότι υποστηρίζει την παγκόσμια ειρήνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι τίποτα από όσα λέει».

Ο  Bach θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Χιροσίμα, Hidehiko Yuzaki, και αναμένεται να τοποθετήσει στεφάνι στο μνημείο ειρήνης, να επισκεφθεί το μουσείο μνημείου ειρήνης και να δει τον θόλο της βόμβα Α -ένα από τα λίγα κτίρια που απομένουν μετά την επίθεση στις 6 Αυγούστου 1945. Υπολογίζεται ότι 80.000 από τους 350.000 ανθρώπους της Χιροσίμα σκοτώθηκαν αμέσως. Μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 140.000 καθώς οι επιζώντες υπέκυψαν σε τραυματισμούς ή ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεσή τους σε ακτινοβολία.

Στιγμιότυπο Twitter

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Τόκιο 2020, ο John Coates, αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, θα επισκεφθεί το Ναγκασάκι την Παρασκευή, θα βρεθεί στο πάρκο και το μνημείο ειρήνης, όπου και θα τοποθετήσει ένα στεφάνι σε κενοτάφιο για τα θύματα. Ο Coates πυροδότησε θυμό νωρίτερα αυτό το έτος, αφού είπε ότι οι αναβαλλόμενοι Αγώνες του Τόκιο «θα έπρεπε» να προχωρήσουν ακόμη και αν η πόλη βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Covid-19.

Τώρα Τόκιο υπόκειται σε έκτακτα μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια έως και τις 22 Αυγούστου- καθώς δυσκολεύεται να περιορίσει την απότομη αύξηση των περιπτώσεων. Ο Bach, ο οποίος έφτασε στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, επέμεινε ότι η ακύρωση δεν ήταν ποτέ επιλογή, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες ως ευκαιρία για τον κόσμο να δείξει αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εμείς, η ΔΟΕ, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους αθλητές, και με την ακύρωση, θα είχαμε χάσει μια ολόκληρη γενιά αθλητών», είπε σε συνέντευξή του στο Kyodo. “Έτσι, η ακύρωση για εμάς δεν ήταν πραγματικά μια επιλογή.”

Ο Bach σχεδιάζει, επίσης, να επισκεφθεί το Σαπόρο για να παρακολουθήσει τον μαραθώνιο των γυναικών στις 7 Αυγούστου και τη Φουκουσίμα, η οποία θα φιλοξενήσει αγώνες σόφτμπολ λίγο πριν από την τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες απονεμήθηκαν στο Τόκιο 2013 μετά την ανάκαμψης της χώρας από την καταστροφή του σεισμού και του τσουνάμι του Μαρτίου 2011 αλλά και την τριπλή πυρηνική κατάρρευση στη Φουκουσίμα.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα