Top

Τουλάχιστον 2.022.740 νεκροί από τον νέο κοροναϊό παγκοσμίως

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
τουλάχιστον-2-022-740-νεκροί-από-τον-νέο-κορο-694920
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.022.740 ανθρώπους στον κόσμο, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της νόσου, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 94.450.660 κρούσματα έχουν διαγνωστεί επισήμως από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 57.561.300 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Τη χθεσινή ημέρα, 13.870 νέοι θάνατοι και 658.387 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τους περισσότερους νέους θανάτους, στους τελευταίους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 3.761 νεκρούς, η Βρετανία (1.295) και το Μεξικό (1.219).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα, τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 395.851 θανάτους και 23.758.856 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 209.296 νεκρούς και 8.455.059 μολύνσεις, η Ινδία με 152.274 νεκρούς (10.557.985 κρούσματα), το Μεξικό με 140.241 θανάτους (1.630.258 κρούσματα) και η Βρετανία με 88.590 νεκρούς (3.357.361 κρούσματα).

Η Ευρώπη μετρούσε σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 657.362 νεκρούς και 30.451.682 κρούσματα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 548.602 θανάτους (17.280.631 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 413.698 θανάτους (24.459.847 κρούσματα), η Ασία 230.208 θανάτους (14.605.062 μολύνσεις), η Μέση Ανατολή 93.637 νεκρούς (4.385.408 κρούσματα), η Αφρική 78.288 νεκρούς (3.236.539 κρούσματα) και η Ωκεανία 945 νεκρούς (31.492 μολύνσεις).

Βρετανία: Ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του λοκντάουν τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η χώρα, που έχει επίσης τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορονοϊό, βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις να μην λειτουργούν και τις αρχές να προκρίνουν την τηλεργασία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βγούμε από αυτό το καθολικό λοκντάουν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Ράαμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Στις αρχές της άνοιξης, ελπίζουμε τον Μάρτιο, θα βρισκόμαστε σε θέση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Νομίζω πως είναι σωστό να πούμε πως δεν θα τα κάνουμε όλα με τη μία».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων, των ευπαθών ομάδων και των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής, περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώποι, τα μέσα Φεβρουαρίου.

Έχει πει ότι η Αγγλία μπορεί να σκεφτεί τη χαλάρωση των περιορισμών από εκείνη την περίοδο, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Οι Sunday Times γράφουν πως η χαλάρωση των περιορισμών σε κάποιες περιοχές θα γίνει μόλις μειωθούν τα ποσοστά θανάτων, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εμβολιαστούν ορισμένοι από την ηλικιακή ομάδα 50-70.

Γράφουν επίσης ότι υπουργοί είναι προετοιμασμένοι να αντισταθούν στην πίεση από τους υγειονομικούς να καθυστερήσουν τις αλλαγές εωσότου εμβολιαστούν οι περισσότεροι πολίτες, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας επισήμανε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει κάνει «μια πολύ δυνατή αρχή», ωστόσο το 25% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας κάτω των 55, νεότεροι, δηλαδή, από τις ομάδες προτεραιότητας.

«Δεν θα συμβεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή στις 15 Φεβρουαρίου, με μιας να απελευθερωθούμε. Όμως, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το φθινόπωρο», είπε ο Σάιμον Στίβενς στο BBC.

Η Ισπανία ξεκίνησε να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19

Η Ισπανία ξεκίνησε σήμερα να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις ομάδες προτεραιότητας, που είχαν ήδη λάβει μια πρώτη δόση τον Δεκέμβριο, μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Μια ηλικιωμένη ηλικίας 85 ετών, η Λεοκάδια Πένια, τρόφιμος σε έναν οίκο ευγηρίας στην Καταλονία (βορειοανατολικά), ήταν μία από τους πρώτους που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τις εικόνες του καταλανικού τηλεοπτικού δικτύου TV3.

Η 85χρονη ήταν ήδη μεταξύ των πρώτων που έλαβαν την πρώτη δόση, στις 27 Δεκεμβρίου, κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ισπανία.

Άλλες έξι περιφέρειες ξεκινούν σήμερα να χορηγούν τη δεύτερη δόση, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE, ενώ οι υπόλοιπες ισπανικές περιφέρειες θα το κάνουν από αύριο.

Η Ισπανία έχει ήδη χορηγήσει 768.950 δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna, ήτοι τα δύο τρίτα του συνόλου των δόσεων που έχει παραλάβει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Αυστρία: Οι επόμενες δέκα εβδομάδες θα είναι η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας

“Τουλάχιστον τις επόμενες δέκα εβδομάδες θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις, αυτή θα είναι η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας και ο λόγος είναι η μετάλλαξη του ιού B.1.1.7, που αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε όλη την Ευρώπη”, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, κατά την ανακοίνωση σήμερα από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου, της παράτασης του τρίτου lockdown στην Αυστρία, κατά δύο εβδομάδες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας — ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς — αναμένει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τα τέλη Μαρτίου λόγω του εμβολιασμού και των υψηλότερων θερμοκρασιών , “οι οποίες δεν αρέσουν στον ιό”, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 600.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου στην Αυστρία (με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ όπως επίσης ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης της Στυρίας και πρόεδρος της διάσκεψης των κυβερνητών των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων Χέρμπερτ Σιούτσενχοφερ, υπογράμμισαν την ανάγκη συνοχής σε περιόδους κρίσης.

Ήδη από την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε εντατικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες, κοινωνικούς εταίρους και επιστήμονες για το πώς να προχωρήσει στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19., ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν και πάλι πολύωρες συνομιλίες με τους κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατιδίων, και από την αρχή διαφαινόταν μία παράταση αλλά και αυστηροποίηση του τρίτου lockdown το οποίο θα ισχύει για επιπλέον δύο εβδομάδες, μέχρι την 7η Φεβρουαρίου.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού — το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση την περίοδο 2000 έως 2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης — δήλωσε το μεσημέρι πως δεν εκπλήσσεται από την παράταση του lockdown την οποία και “χαιρετίζει”.

“Ο αριθμός των λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός, οι μεταλλάξεις είναι ένας βίαιος επιταχυντής της εξάπλωσης του ιού”, ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ταχύτητα κατά τον εμβολιασμό, καθώς “είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο”.

Ταυτόχρονα, η ίδια ζήτησε να υπάρξει “επιτέλους” ισχυρή υποστήριξη από το κράτος για επιχειρήσεις και υπαλλήλους, καθώς, όπως επισήμανε “δεν επιτρέπεται να προκύψει μία πανδημία της φτώχειας”.

Για τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ, η παράταση του lockdown αποτελεί ένα “πικρό χάπι”, ωστόσο, “οι επιχειρήσεις μας και οι υπάλληλοί τους έχουν τώρα μια κοινή προοπτική ότι τα πρώτα βήματα ανοίγματος στο λιανεμπόριο και στους παρόχους υπηρεσιών σχετιζόμενες με το σώμα θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, και μπορούν τώρα να προετοιμαστούν για το άνοιγμα, όμως χρειάζονται επιπλέον βοήθειες”.

“Οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού είναι κάτι περισσότερο από επώδυνοι για την κοινωνία και την οικονομία, χρειαζόμαστε μια σαφή προοπτική για το πώς να βγούμε από αυτόν ατέρμονα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Αυστρίας Γκέοργκ Κνιλ.

Αναφέροντας, ότι τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να γίνουν σεβαστά, ο ίδιος επισήμανε πως “πάνω από όλα, ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε την ευκαιρία για μια οικονομική επιστροφή μετά την κρίση, στη μέση μίας ανάπτυξης, όχι στην αρχή”.

Αυστρία: Παράταση του τρίτου lockdown στη χώρα έως τις 7 Φεβρουαρίου

Λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς αριθμούς νέων μολύνσεων στη χώρα, αλλά και τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί στην Αυστρία, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων αποφάσισε την παράταση του τρίτου lockdown μέχρι την 7η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λόγω του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης μέσω των νέων παραλλαγών του στελέχους του ιού, εντείνονται περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα, με την απόσταση ασφάλειας να αυξάνεται από το ένα στα δύο μέτρα και τις προστατευτικές μάσκες FFP2 να γίνονται υποχρεωτικές στο εμπόριο και στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ενώ καθιερώνεται γενικά η εργασία από το σπίτι, εκεί που αυτό είναι εφικτό.

“Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών, μας κάνουν κάθε άλλο παρά ευτυχείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται στο ανώτερο τρίτο των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ έχουν φθάσει και στη χώρα οι νέες μεταλλάξεις του ιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με την έγκριση των διαφόρων εμβολίων, μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, μέχρι τότε πρέπει να αποφευχθεί να υπάρξει στην Αυστρία, εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων, μία κατάσταση όπως στη Βρετανία ή την Ιρλανδία.

Κουρτς: Απρίλιο ή Μάιο θα έχουμε πλησιάσει πολύ περισσότερο στην κανονικότητα

Αισιοδοξία ότι, ενόψει της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία, “τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα έχουμε πλησιάσει περισσότερο στην κανονικότητα”, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας σήμερα στη Βιέννη τις αποφάσεις της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων, για παράταση μέχρι την 7η Φεβρουαρίου του τρίτου lockdown, που ισχύει στη χώρα από την 26η Δεκεμβρίου και μέχρι την 24η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα ανοίγματος από τις 8 Φεβρουαρίου, έχοντας ως στόχο να προσεγγίσει μια επταήμερη επίπτωση 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους – αυτή τη στιγμή είναι 130.

“Είναι δική μας ευθύνη να λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, ακόμα κι αν όλοι έχουμε κουραστεί από τώρα”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη – αλλά η νέα μετάλλαξη του ιού επιδεινώνει την κατάσταση.

“Είχα δηλώσει το καλοκαίρι ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αυτό είναι το καλύτερο νέο, θα συμβεί”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού που έχει ξεκινήσει, “τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο θα πλησιάσουμε πολύ περισσότερο την κανονικότητα, ωστόσο περαιτέρω ανοίγματα αυτή την στιγμή θα ήταν ανεύθυνα”.

Το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν από τις 8 Φεβρουαρίου, κάτω από αυστηρότερους κανονισμούς, δεν υπάρχει υποχρέωση τηλεργασίας αλλά αυτή συνίσταται, ενώ, οι προστατευτικές μάσκες FFP2 που θα είναι πλέον υποχρεωτικές στο λιανεμπόριο και στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, θα προσφέρονται στο λιανεμπόριο σε τιμή κόστους.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Χάιντς Φάσμαν για άνοιγμά τους από τις 25 Ιανουαρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και θα υπάρχει η διδασκαλία εξ αποστάσεως, τουλάχιστον έως το τέλος των διακοπών εξαμήνου, για να ανοίξουν στις 8 Φεβρουαρίου στη Βιέννη και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, ενώ στα υπόλοιπα επτά ομόσπονδα κρατίδια η λειτουργία με φυσική παρουσία θα ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η εστίαση, τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις θα πρέπει ακόμη να περιμένουν και για τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης για το κατά πόσον θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας τους από τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα