Διεθνή

Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις για τα σύνορα και τα ελληνικά νησιά.

Parallaxi
η-τουρκία-αμφισβητεί-τη-συμφωνία-ελλά-640569
Parallaxi

Κρίση Αιγαίο

Έχοντας καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, με σκοπό να επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο, για την Αθήνα, τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει θέσεις αναφορικά με τα σύνορα και τα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη.

Παράλληλα, η ίδια επιμένει σε ισχυρισμούς στους οποίους στηρίχτηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Στην εν λόγω ρηματική διακοίνωση, η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να οριοθετηθούν μελλοντικά μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται έτσι για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου, απορρίπτοντάς την ως «άκυρη».

Στην Βουλή την Τετάρτη

Η συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς και εκείνη που υπεγράφη με την Ιταλία, αναμένεται να κυρωθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή.

Τη Δευτέρα το ζήτημα θα τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή με την Αθήνα να θέτει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του διαλόγου κάποια «έμπρακτη αποκλιμάκωση» της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Νέο συμβόλαιο Τουρκίας – Ρωσίας για S-400  

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, η Ρωσία είναι πιθανό να υπογράψει ένα συμβόλαιο για να παραδώσει τον ερχόμενο χρόνο νέα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 στην Τουρκία, δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Η στάση του Βερολίνου 

Από τη μεριά της η Γερμανία επιδιώκει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Μάρτιο του 2016.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Την Τρίτη, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ώστε να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα