Διεθνή

Τουρκία: Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Parallaxi
τουρκία-ψήφισαν-οι-δύο-υποψήφιοι-στο-δ-1012956
Parallaxi

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι προεδρικές εκλογές (β’ γύρος) στην Τουρκία.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι.

Το γεγονός μετέδωσε το AFP.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ότι η ψηφοφορία “θα ολοκληρωθεί γρήγορα”.

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, τους συμπολίτες του “να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς”.

Ζωντανή μετάδοση της εκλογικής διαδικασίας εδώ:

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο Σπύρος Σιδέρης και το ieidiseis αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δημοσκοπήσεις αυτές δίνουν ως απόλυτο φαβορί τον Ερντογάν.

Παρακάτω αναλυτικά όσα αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα:

“Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δίνουν ως απόλυτο φαβορί τον Πρόεδρο Ερντογάν, με διαφορά από 8 έως 4% από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι Τούρκοι λένε ότι η ελπίδα είναι «το ψωμί των φτωχών» όπως και οι ελπίδες για τον Κιλιτσντάρογλου που είναι φτωχές για να κερδίσει, παρόλο που η εκστρατεία του στον πρώτο γύρο αφορούσε τις τιμές σε ψωμί, κρεμμύδια και πατάτες και την φτώχια των πολιτών.

Οι εκλογές στην Τουρκία, χαρακτηρίστηκαν από μια στροφή προς τον εθνικισμό, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα έλαβαν το 25% των ψήφων, τόσο στις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές.

Η οικονομία που αιωρείται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τον επόμενο Πρόεδρο, δεν απασχόλησε τόσο τον προεκλογικό αγώνα, όσο το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και η ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Για το λόγο αυτό ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σκλήρυνε τη ρητορική του έναντι των προσφύγων και μεταναστών, ενώ υπέγραψε και ένα αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ηγέτη του εθνικιστικού Κόμματος της Νίκης, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, όπου συμμετέχουν το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς που έλαβε το 10,55% και στήριξε τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.

Τελικά η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, κάλεσε τους ψηφοφόρους της να προσέλθουν στις κάλπες και να καταψηφίσουν τον Ερντογάν, ενώ και το εθνικιστικό κόμμα της Νίκης θα στηρίξει επίσης τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας.

Βέβαια το ερώτημα είναι αν θα πάνε οι Κούρδοι να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, μετά την εθνικιστική στροφή του Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον δεύτερο γύρο εξασφάλισε την στήριξη του τρίτου υποψήφιου Σινάν Ογκάν, ο οποίος όμως δεν έχει κάποιο κόμμα από πίσω του. Επίσης κέρδισε την υποστήριξη και από κάποια άλλα μικρότερα κόμματα, ενώ υπήρξαν και μετακινήσεις από στελέχη του Κόμματους του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Καλού Κόμματους της Μεράλ Ακσενέρ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και τα δυο επιτελεία στην συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, κάτι που θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών στο δεύτερο γύρο, όπως λένε.

Η Εθνική Συμμαχία έχει χαρακτηρίσει το δεύτερο γύρο ως δημοψήφισμα για το Προεδρικό Σύστημα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει όσους δεν συμπαθούν τον Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει για σταθερότητα, μετά και την πλειοψηφία που κέρδισε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα