Επικαιρότητα

Τραπεζική ανατριχίλα στον πλανήτη ξανά…

H κρίση διαχέεται και σε άλλες χώρες...

Parallaxi
τραπεζική-ανατριχίλα-στον-πλανήτη-ξα-983957
Parallaxi

Οι αρχές των ΗΠΑ θα επιτρέψουν να αναληφθούν «όλες» οι αποταμιεύσεις στη Silicon Valley Bank

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΑΠΕ

ΗΠΑ: Έκτακτες παρεμβάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank – Προστατεύονται οι καταθέσεις

Σε έκτακτες παρεμβάσεις προχώρησαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Μετά από ένα Σαββατοκύριακο σοβαρών τριγμών στις αγορές από την κατάρρευση της SVB , η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε την Κυριακή σε μια σειρά έκτακτων παρεμβάσεων για να αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι φόβοι γιγαντώθηκαν περισσότερο μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πως δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση της τράπεζας. «Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Federal Reserve διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης γρήγορα για να κλείσουν την Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC). Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Τι ανέφερε ο Μπάιντεν Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής είπε ότι η υπουργός Οικονομικών και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου συνεργάστηκαν επιμελώς με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις δύο τράπεζες.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. «Είμαι σταθερά δεσμευμένος να καταστήσω όσους ευθύνονται για αυτό το χάος πλήρως υπεύθυνους και να συνεχίσω τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

Η Silicon Valley Bank, βασικός πυλώνας για την οικονομία startups εταιρειών, ήταν προϊόν της εποχής του φθηνού χρήματος πολλών δεκαετιών, με κινδύνους που την έκαναν ιδιαίτερα ευάλωτη.

Καθώς η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, οι επενδυτές δήλωσαν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να μην έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο. Η Fed θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 21-22 Μαρτίου.

«Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές από αύριο και μετά είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο κίνδυνο γεγονότων», δήλωσε ο Michael Purves, διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital Advisors. «Θα εξακολουθούν να υπάρχουν επίμονα ερωτήματα με άλλες περιφερειακές τράπεζες».

Υπό προστασία οι καταθέσεις Η κατάρρευση της SVB – η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008 – πυροδότησε ανησυχίες για το αν οι πελάτες μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πληρώσουν το προσωπικό τους, με το FDIC να προστατεύει μόνο καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με την FDIC περίπου το 89% των καταθέσεων 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SVB ήταν ανασφάλιστες στο τέλος του 2022.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και του προέδρου της Federal Deposit Insurance Corp Μάρτιν Γκρούνμπεργκ το βράδυ της Κυριακής.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν την Κυριακή θα προστατεύσουν τους καταθέτες, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετη υποστήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να παρακολουθούν την υγεία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παρακολουθεί τις εξελίξεις το ΔΝΤ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δηλώνωντας βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Τι θα γίνει με την SVB στην Αγγλία

Η Bank of London ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά στη Silicon Valley Bank UK, θυγατρική της SVB, προσθέτοντας ότι έστειλε τις προτάσεις της στις βρετανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Bank of London, μια τράπεζα εκκαθάρισης, ηγείται μιας κοινοπραξίας επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία έχει υποβάλει επίσημες προτάσεις.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Silicon Valley Bank να πτωχεύσει, δεδομένης της ζωτικής σημασίας κοινότητας που εξυπηρετεί», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bank of London, Άντονι Γουάτσον.

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν πιο διαφοροποιημένο τραπεζικό τομέα, επιτρέποντας παράλληλα τη συνέχεια της εξυπηρέτησης της πελατειακής βάσης της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Σε αντίθεση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Bank of London δεν δανείζει και διατηρεί όλες τις καταθέσεις της στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Η συμβουλευτική εταιρεία Rothschild & Co διερευνά επιλογές για τη θυγατρική, καθώς ελλοχεύει η αφερεγγυότητα, δήλωσαν χθες στο Reuters δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει μια δικαστική απόφαση για να θέσει την Silicon Valley Bank UK σε καθεστώς αφερεγγυότητας.

Και η First Republic Bank έτοιμη για κατάρρευση Tο πόσο σε έλεγχο ωστόσο βρίσκεται το τραπεζικό ντόμινο μένει να φανεί τις επόμενες μέρες, καθώς όπως εγινε γνωστό χθες από δημοσίευμα του Business Insider, ακόμα μια τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το Business Insider πρόκειται για τη First Republic Bank.

Μία αμερικανική τράπεζα πλήρους εξυπηρέτησης και εταιρεία διαχείρισης περιουσίας που προσφέρει υπηρεσίες προσωπικής τραπεζικής, επιχειρηματικής τραπεζικής, εμπιστοσύνης και διαχείρισης περιουσίας, τροφοδοτώντας πελατεία χαμηλού κινδύνου και υψηλής καθαρής αξίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, μετά την ανακοίνωση για την SVB, η First Republic Bank προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες ότι οι καταθέσεις τους ήταν ασφαλείς.

Η τιμή της μετοχής της First Republic έκανε «βουτιά» κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα καθώς η SVB κατέρρευσε.

Η μετοχή της Western Alliance, μιας περιφερειακής τράπεζας συγκρίσιμου μεγέθους, υποχώρησε επίσης κατά παρόμοιο ποσοστό.

Μεγάλες τράπεζες όπως η Bank of America και η JPMorgan επίσης κατέγραψαν πτώση, αλλά οι μετοχές τους σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου , ενώ η First Republic διεύρυνε τις δικές της ζημίες.

Σύμφωνα με την τελευταία της ενημέρωση στις εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος, η First Republic, η οποία διαθέτει περισσότερα από 80 υποκαταστήματα σε επτά πολιτείες, είχε 176,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του 2022.

Από αυτά, τα 119,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ανασφάλιστα.

Το ποσoστό των ανασφάλιστων καταθέσεων 68% είναι αρκετά μεγάλο, αν και πολύ μικρότερο από το 89% της SVB

Στην ενημέρωση των ρυθμιστικών αρχών την Παρασκευή 10/3, η First Republic καθησύχασε τους πελάτες της για τη θέση της όσον αφορά τη ρευστότητά της καθώς η τιμή της μετοχής της καταβαραθρώθηκε.

Ανέφερε ότι το μέσο μέγεθος των καταθέσεων που κατείχαν οι πελάτες της ήταν 200.000 δολάρια, λιγότερο από το όριο των 250.000 δολαρίων που ασφαλίστηκε από το FDIC, ενώ ο μέσος επαγγελματικός του λογαριασμός είχε 500.000 δολάρια.

«Η θέση όσον αφορά τη ρευστότητα της τράπεζας παραμένει πολύ ισχυρή», ανέφερε η τράπεζα.

«Πηγές ρευστότητας πέρα από μια καλά διαφοροποιημένη βάση καταθέσεων περιλαμβάνουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμης ικανότητας δανεισμού στην Federal Home Loan Bank και την Federal Reserve Bank»

Ωστόσο, οι επενδυτές και παράγοντες της αγοράς δεν έχουν πειστεί από τα όσα υποστηρίζει η τράπεζα.

ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα