Διεθνή

Tρεις νεκροί, χιλιάδες άστεγοι και απόγνωση στην πλημμυρισμένη Χερσώνα

Ανυπολόγιστη ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή κατά μήκος του Δνείπερου.

Parallaxi
tρεις-νεκροί-χιλιάδες-άστεγοι-και-απόγ-1017269
Parallaxi

Βυθισμένες στο νερό παραμένουν ολόκληρες περιοχές στη Χερσώνα, με τους κατοίκους να προσπαθούν να επιβιώσουν από το νέο χτύπημα στο γιγαντιαίο φράγμα, Νόβα Καχόβκα.

Δυστυχώς, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος, πέθαναν τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με τον Guardian, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει φόβους για τη ζωή των Ουκρανών που ζουν στις υπό ρωσικής κατοχής περιοχές, που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Ο εξόριστος δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Oleshky, Yevhen Ryshchuk ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent, πως «τρεις άνθρωποι πνίγηκαν» στην περιοχή της Χερσώνας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ανέφερε χθες πως είναι αδύνατον να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στα ρωσοκρατούμενα τμήματα της Χερσώνας λόγω των πλημμυρών, ζητώντας παράλληλα, «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για τη στήριξη των θυμάτων.

Από την καταστροφή του φράγματος έχουν πλημμυρίσει δεκάδες χωριά και τμήματα της κοντινής πόλης, προκαλώντας φόβους για μεγάλη ανθρωπιστική κρίσ. Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολλοί έχουν φύγει ήδη, με τους εκτοπισμένους να αυξάνονται ώρα με την ώρα

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και από τις δύο πλευρές του ποταμού Ντνίπρο.

Κίνδυνος να μετατραπούν σε έρημο τα χωράφια στη νότια Ουκρανία

Τεράστιος είναι και ο κίνδυνος τα χωράφια της νότιας Ουκρανίας να «μετατραπούν σε έρημο» μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας μετά την καταστροφή του φράγματος Kakhovka και την αποξήρανση του ταμιευτήρα του, ο οποίος αποτελεί σημαντικός τόπος καλλιέργειας σιτηρών.

Τα νερά θα μπορούσαν να παρασύρουν τις καλλιέργειες της φετινής σεζόν, ενώ ο εξαντλημένος ταμιευτήρας Καχόβκα θα στερούσε την επαρκή άρδευση για χρόνια. Η απώλεια του ταμιευτήρα περιπλέκει επίσης κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης του κατεστραμμένου υδροηλεκτρικού σταθμού και εξασφαλίζει νερό ψύξης για κάθε μελλοντική προσπάθεια επανεκκίνησης του κλειστού πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος.

Η πανίδα και η χλωρίδα εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου έχουν καταστραφεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γεννούν νέες, κοινωνικές επιπτώσεις ενώ η περιοχή κινδυνεύει επίσης από μολύνσεις. Οι ουκρανικές αρχές, ανάμεσα στις πολλές προειδοποιήσεις τους, καλούν τους πολίτες να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό κα να μην τρώνε τα ψάρια από το ποτάμι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα