Τρίκαλα: Υποχωρούν τα νερά στους ποταμούς- Συγκλονιστικές εικόνες στη Λαμία

Πλημμύρισε ο Σπερχειός.

Parallaxi
τρίκαλα-υποχωρούν-τα-νερά-στους-ποταμ-855753
Parallaxi

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλές καταπτώσεις βράχων που σημειώνονται στον ορεινό όγκο μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των νερών στους ποταμούς υποχωρεί, ενώ σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός. «Δώσαμε μάχη όλη τη νύχτα και πιστεύω πως τα καταφέραμε, σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός πως δεν πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός αν και συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες νερών.

Λαμία: Πλημμύρισε ο Σπερχειός- Εκκενώνεται το χωριό Κόμμα

Συναγερμός έχει σημάνει από νωρίς το πρωί στη Φθιώτιδα και τη Λαμία, όπου ο Σπερχειός πλημμύρισε και έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια από το χωριό Κόμμα, λίγο έξω από τη Λαμία.

Η Πολιτική Προστασία πήρε απόφαση εκκένωσης του χωριού και οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με τις βάρκες να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, όπου επίσης οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.

«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄ το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές…», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των κάτοικων από το Κόμμα ειναι σε εξέλιξη.

Δείτε βίντεο από drone με τον Σπερχειό πλημμυρισμένο στην περιοχή του Φραντζόμυλου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες 

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο Σπερχειός που υπερχείλισε κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αρκετών πολιτών στην περιοχή Κόμμα της Λαμίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις το νερό ξεπέρασέ το ένα μέτρο και χρειάστηκε η επέμβαση της έβδομης 7ης ΕΜΑΚ από τις πρώτες πρωινές ώρες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με βάρκες, προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο.

Δείτε στο βίντεο του Lamianow τη διάσωση ενός ιερωμένου και της οικογένειάς του από την 7η ΕΜΑΚ:

Μέχρι τις 08:50 είχαν απεγκλωβιστεί 14 άτομα από την 7η ΕΜΑΚ.

Όπως αναφέρει το lamiareport, σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων στο χωριό Κόμμα που πλημμύρισε νωρίς το πρωί από τα νερά του Σπερχειού.

Οι πυροσβέστες της 7ης ΕΚΑΚ με τις βάρκες, αλλά και οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων, με ό,τι όχημα μπορούσαν να προσεγγίσουν πήγαιναν πόρτα – πόρτα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

Μάλιστα, πολλούς τούς κουβαλούσαν στην πλάτη:

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική – Έχει δεχθεί πάνω από 900 κλήσεις

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το Σάββατο στις 7 το πρωί μέχρι σήμερα στις 6.30 το πρωί έχει δεχθεί 909 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Αναλυτικότερα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής 249 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 118 κοπές δέντρων, 82 αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 αντλήσεις υδάτων. • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου, 1 άντληση υδάτων και 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 20 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων και 7 κοπές δέντρων. • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 46 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 39 κοπές δέντρων, 5 αφαιρέσεις αντικειμένων και 2 αντλήσεις υδάτων. • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 60 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 14 κοπές δέντρων, 2 αφαιρέσεις αντικειμένων, 5 αντλήσεις υδάτων και 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 446 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 141 αντλήσεις υδάτων, 42 κοπές δέντρων και 28 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 19 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 11 κοπές δέντρων, 2 αφαιρέσεις αντικειμένων και 2 αντλήσεις υδάτων. • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 15 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και 1 μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο. • Στην Περιφέρεια Ηπείρου 38 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 12 κοπές δέντρων και 19 αντλήσεις υδάτων.


Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα και αύριο:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2021

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό 7 τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθενηση. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Ιόνιο 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κατά διαστήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα νότια 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και απο το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-12-2021

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και

ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις κατά διαστήματα και τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά

έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 και στο Αιγαίο τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά παγετός θα

σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida, lamiareport, in.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα