Top

Τρίτη αιτία θανάτου πλέον ο κορονοϊός σε Αγγλία και Ουαλία

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
τρίτη-αιτία-θανάτου-πλέον-ο-κορονοϊός-574652
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Τρίτη αιτία θανάτου πλέον ο κορονοϊός σε Αγγλία και Ουαλία

Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον η κυρίαρχη αιτία θανάτων στην Αγγλία και στην Ουαλία, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) για το Μάρτιο δείχνουν πως στην Αγγλία το 9,2% των θανάτων οφειλόταν στην COVID-19 και το 6,3% στην Ουαλία. Συνολικά στην COVID-19 αποδίδονται 4.387 θάνατοι μέσα στο Μάρτιο επί συνόλου 48.551 θανάτων.

Οι περισσότεροι θάνατοι στην Αγγλία για τον ίδιο μήνα, το 10,1%, οφείλονταν στην άνοια και το Αλτσχάιμερ, ενώ στην Ουαλία σε καρδιακά νοσήματα, σε ποσοστό 11,8%.

Σύμφωνα δε με τα νεότερα στοιχεία από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS, την εβδομάδα έως τις 14 Απριλίου στην Αγγλία θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν 18.500 πολίτες. Πρόκειται για αριθμό μειωμένο κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και για το χαμηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό από την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, τα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν σε κάθε ηλικιακή ομάδα για τρίτη συναπτή εβδομάδα.

Η ΕΕ δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της για αγορά 100 εκατ. επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ασκήσει ένα δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 100 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 το οποίο περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει με την εταιρία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση που είχε μεταδώσει χθες το πρακτορείο Reuters. Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν κατ΄επιλογήν.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

“Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

Η ΕΕ στέλνει 651.000 δόσεις εμβολίων στα Δυτικά Βαλκάνια

Γαλλία: Σταδιακή άρση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου

«Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται πίσω μας», με «μια ουσιαστική μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις τελευταίες δέκα ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 3 Μαΐου και την πιθανή επανέναρξη των μη απαραίτητων επιχειρήσεων από τα μέσα Μαΐου.

Όπως είπε ο Καστέξ καταγράφεται μια βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, τρεις εβδομάδες μετά την είσοδο της χώρας στο τρίτο lockdown για τον έλεγχο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Γαλλία έφτασε επίσης «στην κορύφωση του κύματος νοσηλειών και μπορούμε να ελπίζουμε για την έναρξη μιας μείωσης αυτών μέσα σε λίγες μέρες», πρόσθεσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Από τις 3 Μαΐου θα μπορέσουμε να άρουμε τους περιορισμούς μετακίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εξετάσουμε, με την επιφύλαξη της εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης, μια επιπλέον χαλάρωση από περίπου τα μέσα Μαΐου, με το πιθανό άνοιγμα καταστημάτων, ορισμένων πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε πτωτική τάση στη Γαλλία, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη, με 30.954 ασθενείς να νοσηλεύονται με Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο τελευταίος αριθμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μέσα στο 2021.

Τα ταξίδια μεταξύ νομών απαγορεύονται επί της παρούσης, με τις μετακινήσεις να περιορίζονται σε απόσταση 10 χλμ κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 19:00 το απόγευμα και 6:00 το πρωί.

Η άρση των περιορισμών αναμένεται με ανυπομονησία και με ανησυχία από εμπόρους και ιδιοκτήτες εστιατορίων, με τους τελευταίους να μετρούν αθροιστικά περίπου οκτώ μήνες αναστολής λειτουργίας από την έναρξη της πανδημίας περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Τις τελευταίες 24 ώρες η Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατέγραψε 34.318 κρούσματα του κορονοϊού και 283 θανάτους εξαιτίας της Covid-19.

Πιθανός ο εμβολιασμός των Βρετανών αθλητών πριν το Τόκιο

Οι Βρετανοί αθλητές είναι πιθανό να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 πριν αναχωρήσουν για το Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, Μαρκ Ίνγκλαντ, κανένας δεν έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον εμβολιασμό.

Η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι αθλητές δεν θα πάρουν προτεραιότητα έναντι των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων, αλλά ο ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμού στο Νησί άλλαξε τα δεδομένα.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου, την ώρα που το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 23/07.

«Δεδομένης της κυβερνητικής πρότασης για το άνοιγμα των εμβολιασμών σε άτομα άνω των 20 ετών, φαίνεται πιθανό ότι η Ολυμπιακή ομάδα θα εμβολιαστεί εκ των προτέρων» δήλωσε ο Ινγκλαντ στο πρακτορείο Reuters, αφού ανακοίνωσε τα ονόματα των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο ολυμπιακό τουρνουά της τοξοβολίας.

Ο αρχηγός της αποστολής είπε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για να καθησυχάσει τους Ιάπωνες σχετικά με την άφιξη της βρετανικής αντιπροσωπείας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τώρα περίπτωση να δοθεί προτεραιότητα στους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες ή, στους εμβολιασμούς των νεότερων ενηλίκων, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εξετάζεται:

«Θα δούμε πώς θα κυλήσουν οι συζητήσεις τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποια καλά νέα για όλους τους αθλητές τότε» απάντησε και κατέληξε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κανένας αθλητής μέχρι σήμερα δεν έχει βγει μπροστά για να πει ότι δεν θα εμβολιαστούν ή ότι είναι κατά της διαδικασίας αυτής.»

Ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα εμβολιαστούν οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στου Ολυμπιακούς Αγώνες κατά προτεραιότητα, ενώ άλλες εξετάζουν την κατάσταση.

Γερμανία: Από τον Ιούνιο η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό

Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 είναι πιθανό να καταστεί εφικτή τον Ιούνιο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εφόσον, όπως διευκρίνισε, τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των παραγγελιών εμβολίων.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχε προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ήδη από το τέλος Μαΐου. «Αν μπορούμε να το κάνουμε νωρίτερα, θα χαρώ πολύ», δήλωσε σχετικά ο κ. Σπαν και εξήγησε ότι εντός του Μαΐου θα εμβολιαστούν άτομα άνω των 60 ετών και ειδικές επαγγελματικές ομάδες.

Τη σειρά προτεραιότητας -μόνο σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca- καταργεί αύριο και το κρατίδιο του Βερολίνου, μετά την Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Το εμβόλιο, σύμφωνα με την Διαρκή Επιτροπή Εμβολιασμών, χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και σε νεότερα άτομα, εφόσον το εγκρίνει ο γιατρός τους.

Η Αίγυπτος θα παράγει το εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19, η διάθεσή του αναμένεται το τρίτο τρίμηνο

Η αιγυπτιακή φαρμακευτική εταιρία Minapharm συμφώνησε να παράγει περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο προωθεί το εμβόλιο στο εξωτερικό.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αρχίσουν αμέσως τη μεταφορά τεχνολογίας, ανέφερε το RDIF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τη Minapharm, και η διάθεση του εμβολίου αναμένεται το τρίτο τρίμηνο φέτος.

“Το RDIF και η Minapharm θα παρέχουν αρχικά πάνω από 40 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο. Η παραγωγή θα λάβει χώρα στις βιοτεχνολογικές εγκαταστάσεις της Minapharm στο Κάιρο για παγκόσμια διανομή”, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιριών.

ΗΠΑ: Παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώθηκε σε οίκο ευγηρίας, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ενοίκων ήταν εμβολιασμένοι

Έκρηξη παρουσίασαν τα κρούσματα covid-19 τον Μάρτιο σε οίκο ευγηρίας στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ενοίκων του ήταν εμβολιασμένοι, αφού ένα μη εμβολιασμένο μέλος του προσωπικού μολύνθηκε από παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε έρευνα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Ο ιός στη συνέχεια εξαπλώθηκε στον οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι μολύνοντας 44 ανθρώπους, 24 ενοίκους και 20 μέλη του προσωπικού, εκ των οποίων 18 και 4 αντίστοιχα είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19, σύμφωνα με το CDC.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τα όρια του εμβολιασμού ως μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού, κυρίως κατά των παραλλαγμένων στελεχών του.

Αν και είναι “ ζωτικής σημασίας”, ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνοδεύεται από “ συνεχή προσοχή στην πρόληψη των μολύνσεων και πρακτικές ελέγχου”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στο πλύσιμο των χεριών, τη συνεχή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για να εντοπίζονται κρούσματα covid-19, την καραντίνα των ασθενών και των επαφών τους και αυτά “ ανεξαρτήτως εμβολιασμού”.

Η μελέτη των CDC ασχολήθηκε και με το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα που μολύνονται από την covid-19 ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μεταξύ των ενοίκων του οίκου ευγηρίας που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος μόνο το ένα τρίτο των εμβολιασμένων παρουσίασε συμπτώματα, έναντι του 83% των μη εμβολιασμένων. Και μόνο το 11% των εμβολιασμένων χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο, έναντι των δύο τρίτων των μη εμβολιασμένων.

Τέλος μόνο ένας εμβολιασμένος ένοικος από τους 18 που μολύνθηκαν πέθανε. Μεταξύ των έξι μη εμβολιασμένων δύο υπέκυψαν στην covid-19.

“ Για να προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας είναι απαραίτητο το προσωπικό τους όπως και οι ένοικοι να είναι εμβολιασμένοι”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Ιταλία: 16.232 κρούσματα, με 360 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.232 περιστατικά κορονοϊού και 360 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 364.804 διαγνωστικά τεστ, το 4,4% από τα οποία προέκυψαν θετικά. Χθες τα κρούσματα ήταν 13.844, με 364 θανάτους.

Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 55 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 690 λιγότεροι.

Σε ότι αφορά, τέλος, την απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, οι ιταλικές περιφέρειες ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Κύριο αίτημά τους, είναι να μειωθεί το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και να μπορεί, η κάθε περιοχή της χώρας, να αποφασίζει αυτόνομα το ποσοστό μαθητών που μπορεί, στην φάση αυτή, να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες.

Αυστρία: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι θάνατοι στη χώρα στους 14 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας

Οι θάνατοι από κορονοϊό, από την έναρξη της πανδημίας στην Αυστρία, πριν από 14 μήνες, ξεπέρασαν πλέον τους 10.000, και όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, 10.026 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους έως τώρα, μετά από μόλυνση.

Ο πρώτος θάνατος από Covid-19 στην Αυστρία συνέβη στις 12 Μαρτίου 2020, και στις ακριβώς 406 ημέρες από τότε, καθημερινά προστίθενται κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 24 θάνατοι — μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέληξαν 29 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.405 νέες μολύνσεις, αυτή την στιγμή 1.994 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 527 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία που διαβίβασε η Ομάδα Κρίσης την Πέμπτη, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για μόλυνση από SARS-CoV-2 συνέχισε να μειώνεται, και αυτό συμβαίνει επίσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι ασθενείς είναι σήμερα κατά 30 λιγότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ, για πρώτη φορά σε ένα μήνα, υπήρχαν λιγότεροι από 2.000 μολυσμένοι άνθρωποι σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Από την αρχή της πανδημίας, 602.494 άνθρωποι στην Αυστρία υπήρξαν θετικοί για SARS-CoV-2, και 565.513 θεωρείται ότι έχουν πλέον αναρρώσει, ενώ, σήμερα υπήρχαν 26.955 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην χώρα, κατά 119 περισσότερα από ό, τι την Τετάρτη.

Η Βιέννη ανέφερε τις περισσότερες νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, στγκεκριμένα 660, στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας ήταν 490, στη Στυρία 390, στην Κάτω Αυστρία υπήρξαν 287 νέες μολύνσεις, στο Τιρόλο 232, στο Φόραρλμπεργκ 138, το Σάλτσμπουργκ κατέγραψε 89 νέες μολύνσεις, η Καρινθία 77 και το Μπούρκενλαντ 42.

Συνολικά, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 307.961 γρήγορα τεστ, τεστ PCR και αντιγόνων, και από αυτά, τα 72.509 τεστ ήταν PCR, στα οποία το θετικό ποσοστό ήταν στο 3,3%.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αυστρία 58.893 εμβολιασμοί, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό Αρχείο Εμβολιασμών, συνολικά 1.871.875 άνθρωποι στη χώρα έχουν λάβει μέχρι σήμερα τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 21% του πληθυσμού 8,9 εκατομμύρια κάτοικοι), και 752.091 άνθρωποι, δηλαδή ένα ποσοστό 8,4% του πληθυσμού έχουν μέχρι στιγμής ανοσοποιηθεί πλήρως, έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα