Τρίτη δόση εμβολιασμών στο Βέλγιο – «Πετάει» τις μάσκες η Πορτογαλία

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
τρίτη-δόση-εμβολιασμών-στο-βέλγιο-π-678010
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βέλγιο: Αυτή την εβδομάδα η αποστολή των προσκλήσεων όσων πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

Προσκλήσεις για να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας 300.000 με 400.000 πολίτες του Βελγίου, όπως αναφέρει το rtl.

Πρόκειται για ανοσοκοτεσταλμένους, δηλαδή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, παρά τον εμβολιασμό, το σώμα τους δεν παράγει αρκετά αντισώματα (το κύριο κριτήριο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων).

Σημειώνεται ότι η τρίτη δόση αφορά σε άτομα άνω των 12 ετών. Πρόκειται για ασθενείς με συγγενείς ανοσολογικές διαταραχές, σε χρόνια αιμοκάθαρση, με φλεγμονώδεις νόσους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (για παράδειγμα, ασθενείς με νόσο του Crohn, ρευματοειδή αρθρίτιδα), ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο ή που έχουν λάβει θεραπεία για αυτόν τον καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή οργάνων, συμπεριλαμβανομένης πριν από τη χειρουργική επέμβαση, και άτομα με HIV (HIV) των οποίων ο αριθμός των κυττάρων CD4 είναι μικρότερος από 200 ανά mm3 αίματος, όπως διευκρινίζει το rtl.

Πορτογαλία: Τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έπειτα από τον πλήρη εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού

Παύει από σήμερα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, άνω του 80% του πληθυσμού, και καταγράφει μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το μέτρο ήρθη καθώς το κοινοβούλιο δεν παρέτεινε την ισχύ του νόμου που καθιστούσε υποχρεωτική την χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020.

Ωστόσο η χρήση μάσκας εξακολουθεί να συνιστάται στην περίπτωση συνωστισμού ή όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διευκρινίζει η γενική διεύθυνση Υγείας σε οδηγία που δημοσίευσε σήμερα.

“Παρά μια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Πορτογαλία και μια επιδημιολογική κατάσταση που καθιστούν δυνατή μια στρατηγική σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας, η χρήση μάσκας παραμένει ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού της λοίμωξης”, υπογραμμίζει η υγειονομική αρχή της χώρας.

Η χρήση μάσκας παραμένει ως εκ τούτου υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους όπως τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία ή οι αίθουσες θεαμάτων.

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει σχεδόν 18.000 θανάτους από την COVID-19.

Το κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκε από την άφιξη του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στη χώρα, υποχώρησε από περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα καθημερινά τον Ιούλιο σε λιγότερα από τα μισά την τρέχουσα περίοδο.

Ανω του 80% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός το οποίο την κατατάσσει μεταξύ των πιο προχωρημένων παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, όπως η Μάλτα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο 85% νέα χαλάρωση

Όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 85% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προβλέπει νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, με τον τερματισμό των ορίων στους πελάτες των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη το εκ νέου άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

“Χάρη στην επιτυχία του εμβολιασμού απέχουμε μόνον μερικές εβδομάδες από την στιγμή που θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι η πανδημία αυτή είναι υπό έλεγχο”, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Βρετανία: Τα lockdowns κατά της Covid-19 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως ύστατη λύση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο lockdown για την COVID-19 μόνο ως ύστατη λύση, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σήμερα, αφού ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι δεν αναμένει να χρησιμοποιηθεί το μέτρο αυτό και πάλι.

«Η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό παραμένει όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά θα γίνει μόνο ως ύστατη λύση και, όπως είπα, είμαστε σε πολύ διαφορετική θέση χάρη στην ισχύ του εμβολιαστικού μας προγράμματος σε σχέση με το πού ήμασταν όταν ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτά τα μέτρα στο παρελθόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος ο Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη χώρα αλλά «με τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα αυτή τη στιγμή, είμαστε πολύ σίγουροι για τα βήματα που κάναμε».

Γερμανία: Με “εβδομάδα δράσης για τον εμβολιασμό” προσπαθεί η κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό εμβολιασμών κατά της Covid-19

Με το σύνθημα «κάθε εμβολιασμός μετράει» ξεκίνησε σήμερα σε όλη τη Γερμανία η «εβδομάδα δράσης για τον εμβολιασμό» κατά της Covid-19, η οποία έχει ως στόχο να αυξήσει εκ νέου τον ρυθμό εμβολιασμών, ο οποίος έχει σημαντικά μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις επόμενες ημέρες συνεργεία εμβολιασμού θα βρίσκονται «όπου συγκεντρώνεται πλήθος», σε πλατείες, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σχολεία, κέντρα αθλητισμού, χώρους λατρείας, εμπορικά κέντρα κ.ο.κ., όπου οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται για τον εμβολιασμό τους χωρίς ραντεβού. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, είναι «να κινητοποιηθούν και να πειστούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι, αλλά και να καταστεί η πρόσβαση στο εμβόλιο απλούστερη για όλους. «Κάθε εμβολιασμός μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πιο εύκολο χειμώνα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «είμαστε τυχεροί, διότι έως τώρα τα διαθέσιμα εμβόλια διατηρούν υψηλή αποτελεσματικότητα και για το στέλεχος Δέλτα». Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό – στόχο εμβολιασμών για αυτή την εβδομάδα.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα σχολείο του Βερολίνου και με την ευκαιρία επανέλαβε τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και τη σημασία των εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυναν χθες, Κυριακή, από κοινού οι τρεις υποψήφιοι Καγκελάριοι, Όλαφ Σολτς (SPD), Άρμιν Λάσετ (CDU/CSU) και Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), στο πλαίσιο της τηλεοπτικής αντιπαράθεσής τους ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Αυστρία: Αρχίζει την Παρασκευή η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ του Τιρόλου

Σε σχέση με τις αστικές αγωγές για την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορωνοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020, η πρώτη δίκη πρόκειται να αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων στη Βιέννη.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η προγραμματισμένη αρχικά για τον περασμένο Απρίλιο πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την αγωγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Ισγκλ μετατέθηκε σε αυτή τη νέα ημερομηνία. Σύμφωνα με την Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες, η πρώτη αγωγή προέρχεται από τους οικείους άνδρα που πέθανε από Covid-19, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πέτερ Κόλμπα, έχουν ήδη υποβληθεί 15 αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 60, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες από τους οποίους αναμένονται ατομικές προσφυγές.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού στο Ίσγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου 2020 και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας στα χιονοδρομικά κέντρα του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο μηδέν για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι μολύνθηκαν εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου 2020, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Την ημέρα εκείνη χιλιάδες παραθεριστές εγκατέλειψαν μαζικά και εσπευσμενα την κοιλάδα, αλλά πολλοί προφανώς είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό σε αυτό το σημείο και, σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα, η προειδοποίηση ήλθε πολύ αργά, τα μπαρ apres-ski έκλεισαν πολύ αργά, όπως πολύ αργά και πολύ χαοτικά έκλεισαν την κοιλάδα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αναχώρηση ήταν επίσης μέσα σε πλήρες χάος και αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Όσοι υπέστησαν ζημιά τώρα απαιτούν αποζημίωση από την Αυστριακή Δημοκρατία.

Σε πόρισμά της που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μολύνσεων τουριστών από κορωνοϊό στο Ισγκλ κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης με βαριές επιπτώσεις. Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ επισήμανε, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στο Τιρόλο, ότι η διακοπή της λειτουργίας στις πίστες του σκι μόλις την 12η Μαρτίου 2020, υπήρξε “από επιδημιολογική άποψη” λάθος.

Η Επιτροπή, η οποία είχε πρόσβαση σε 5.798 σελίδες εγγράφων, ασκεί κριτική μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέβαλε την καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ, αιφνίδια και χωρίς να εξεταστεί η απαραίτητη ουσιαστική προετοιμασία για να υπάρξει ελεγχόμενη διαχείριση των αναχωρήσεων, καθώς, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν αμέσως, αλλά κλιμακωτά και ελεγχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται επίσης σε μία „παραπλανητική ανακοίνωση” του ομοσπονδιακού καγκελάριου, στην οποία ο ίδιος δήλωνε ότι οι κάτοικοι του Πάτσναουν, οι Αυστριακοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα ετύγχαναν πολύ καλής φροντίδας και ότι σε 14 ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με τον SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020 στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης στις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές από θύματα Covid-19. Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της, ο Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ίσγκλ.

Ρωσία: Η Ρωσία ανακοίνωσε 18.178 νέα κρούσματα και 719 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 18.178 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 2.022 στην Μόσχα (για πρώτη φορά υπερέβη τα 2000 από τις 19 Αυγούστου), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 7.158.248.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 719 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός από τις 19 Ιουλίου, εκ των οποίων 41 στην Μόσχα (ο μικρότερος αριθμός από τις 27 Φεβρουαρίου). Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 193.468 θάνατοι.

Αυστραλία: Στο Σίδνεϊ, οι εμβολιασμένοι μπορούν να συναντιούνται για να κάνουν πικ-νικ

Κάτοικοι του Σίδνεϊ συναντήθηκαν σήμερα για να κάνουν μαζί πικ-νικ, την πρώτη ημέρα της χαλάρωσης ενός λοκντάουν που έχει διαρκέσει πολύ.

Οικογένειες και φίλοι συναντήθηκαν στα πάρκα και τις παραλίες της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, η οποία έχει παραλύσει εδώ και ένδεκα εβδομάδες, μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα.

Δεν πρόκειται πάντως για την αρχή μιας επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς οι κανόνες παραμένουν αυστηροί, αφού οι συγκεντρώσεις στους εξωτερικούς χώρους παραμένουν περιορισμένες στα πέντε πλήρως εμβολιασμένα άτομα για μέγιστη χρονική διάρκεια μιας ώρας. Για ορισμένες ευαίσθητες ζώνες ισχύουν ακόμη αυστηρότεροι κανόνες.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων παραμένει σε ισχύ στην πόλη.

Αν και μικρή, αυτή η χαλάρωση των περιορισμών θα καταστήσει το λοκντάουν «πολύ πιο εύκολο», εκτιμά η Λάιζα Ντόιλ, νοσηλεύτρια στο Σίδνεϊ.

«Το γεγονός ότι θα μπορούμε να βγαίνουμε και να συναντιόμαστε με ηρεμεί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υποχρέωση να παραμένουν στα σπίτια τους πρόκειται να αρθεί για τους εμβολιασμένους στο Σίδνεϊ και την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υπερβεί το 70%, πιθανόν τον Οκτώβριο, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός.

https://www.youtube.com/watch?v=Fc69Z4woRug

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα