Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος Μ; – Οι ειδικοί απαντούν
Η πορεία της πανδημίας στον πλανήτη.
Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.
Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος Μ; – Οι ειδικοί απαντούν
Σε πρόσφατο άρθρο στο WebMD αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους Μ. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί αρκετά μεταλλαγμένα στελέχη εξαντλώντας τα μισά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Μόλις τέσσερα έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ΠΟΥ χαρακτηρίζοντας τα ως στελέχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (variants of concern)
Πρόσφατα ένα νέο στέλεχος προστέθηκε στη λίστα των στελεχών ενδιαφέροντος (variant of interest) το στέλεχος: M.
Παρόλο που οι πληροφορίες και τα δεδομένα για αυτό το στέλεχος, είναι περιορισμένα, ερωτήθηκαν δύο ειδικοί ιολόγοι αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους. Οι ειδικοί ήταν ο Jesse Erasmus, PhD, επίκουρος καθηγητής στο University of Washington School of Medicine στο Seattle και ο Pedro Piedra, MD, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, στο Houston των ΗΠΑ.
Ερώτηση: Τα στελέχη M εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021, και δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 8 με 9 μήνες, γιατί τράβηξαν την προσοχή μόλις πρόσφατα;
Piedra: Όπως συμβαίνει με κάθε νέο στέλεχος μόλις ταυτοποιηθεί ή αρχίσει να εξαπλώνεται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα γεγονός που προκαλεί την προσοχή. Το στέλεχος Μ, έχει αρχίσει αν ανιχνεύεται όχι σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα ή σε υψηλά ποσοστά, αλλά σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και αυτό το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον.
Ερώτηση: Σύμφωνα με το CDC που παρακολουθεί τα ποσοστά των στελεχών στις ΗΠΑ, το Δέλτα εξακολουθεί να κυριαρχεί, ενώ το στέλεχος M αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% των περιστατικών. Οποιαδήποτε στέλεχος μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αλλά γιατί θεωρείτε ότι το Μ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;
Erasmus: Αυτό που πιθανότατα προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον είναι το στέλεχος Μ περιλαμβάνει μεταλλάξεις που εντοπίζονται στο Δέλτα, αλλά επίσης και μεταλλάξεις από το Άλφα ή B.1.1.7, το οποίο ήταν επίσης πολύ μεταδοτικό. Υπάρχει η εντύπωση ότι αν συνδυαστούν μεταλλάξεις από διαφορετικά στελέχη, θα προκύψει ένας «υπερ -μεταλλαγμένος ιός» που πρόκειται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει απαραίτητα. Θα έλεγα προς το παρόν ότι το Μ αποτελεί ένα στέλεχος ενδιαφέροντος.
Ερώτηση: Από την άλλη σκοπιά, το στέλεχος M έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες και 49 πολιτείες – όλες εκτός από τη Νεμπράσκα. Αποτελεί αυτό κάποιο δεδομένο για τη μολυσματικότητα;
Erasmus: Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Τα διαφορετικά στελέχη μπορεί να προκύψουν μέσω δύο διαφορετικών οδών. Στην πρώτη περίπτωση, όλες οι μεταδόσεις προέρχονται από μια κοινή πηγή ενός νέου στελέχους που μεταδίδεται ανά την υφήλιο – και με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός ανάδυσης. Κατά τη γνώμη μου αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό.
Το άλλο σενάριο είναι η «συγκλίνουσα εξέλιξη», όταν δηλαδή ένα στέλεχος εμφανίζεται σε πολλαπλές, ξεχωριστές περιστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσδίδουν κάποιο πλεονέκτημα στον ιό. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλά μονοπάτια μέσω των οποίων ένας ιός μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον συνδυασμό μεταλλάξεων, κάτι που ενδεχομένως είναι πιο πιθανό. Επίσης, εάν έχει αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας θα αναμέναμε να παρατηρήσουμε υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των καθηγητών του ΕΚΠΑ που είχαν την επιμέλεια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αναφορικά με το ερώτημα το πως έχει προκύψει η διασπορά του στελέχους Μ σε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, το πιο πιθανό σενάριο είναι να αφορά διαδοχικές μεταδόσεις από μια κοινή πηγή και όχι να είναι αποτέλεσμα συγκλίνουσας εξέλιξης. Δεδομένα από προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τον τρόπο διασποράς του SARS-CoV-2 συγκλίνουν υπέρ αυτής της υπόθεσης.
ΗΠΑ: Η πανδημία ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
Η πανδημία της COVID-19 δεν ήταν μόνο μία υγειονομική κρίση, αλλά και μία κρίση για τον τομέα των τροφίμων, καθώς ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ. Αρκετοί Αμερικανοί δεν γνώριζαν για τον κίνδυνο που καραδοκούσε, μέχρι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα άδεια ράφια στα καταστήματα των τροφίμων την άνοιξη του προηγούμενου χρόνου, σχολιάζει το POLITICO.
Αρχίζοντας με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας, τα προβλήματα συμφόρησης που παρουσιάστηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν την κατάρρευσή τους, η οποία συνεχίζεται ακόμη, σε όλα τα τμήματα του συστήματος τροφίμων από τις φάρμες παραγωγής μέχρι τα κέντρα επεξεργασίας και τα ράφια των καταστημάτων.
Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ξαφνική απώλεια των σημείων στα οποία διένειμαν φρούτα, λαχανικά, ζώα και σιτηρά, αναγκάστηκαν να ενταφιάσουν εκατομμύρια κιλά σιτηρών, σφαγμένων κοπαδιών ή να πετάξουν το γάλα τους.
Υπήρξαν σοβαρές αιτίες για αυτό. Τα ξεσπάσματα του κορονοϊού που εξάπλωναν ταχύτατα τα κρούσματα μεταξύ των εργατών στις αγροτικές μονάδες, αλλά και στους εργαζόμενους των μονάδων επεξεργασίας, μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών που είχαν συχνά περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είχαν ως συνέπεια να μη γίνεται η συγκομιδή των σπόρων, αλλά και η βιομηχανική επεξεργασία του κρέατος.
Καθώς η βιομηχανία επεξεργασίας του κρέατος είναι ιδιαιτέρως συγκεντρωτική, η διακοπή λειτουργίας ακόμη και λίγων μονάδων επεξεργασίας, άφησε ξαφνικά τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων στις ΗΠΑ χωρίς επιλογή αναφορικά με το πού θα έστελναν το ζωικό τους κεφάλαιο για σφαγή.
Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες τροφίμων έδιναν μάχη για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, καθώς οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας, έρχονταν αντιμέτωποι με τη ξαφνική απώλεια των οικονομικών εσόδων τους.
Η κοινότητα των τροφίμων και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοιες καταρρεύσεις της αλυσίδας των προμηθειών στα τρόφιμα και σε άλλες μελλοντικές κρίσεις και όχι μόνο πανδημίες.
Με την επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων. Έτσι, η αγροτική βιομηχανία επισημαίνει ότι περισσότερες διαταραχές δεν αποτελούν μόνο πιθανότητα, αλλά βεβαιότητα.
«Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία διακοπή σε αυτό το σύστημα και το ένιωσαν όλοι» δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Γεωργίας της Αϊόβα Μάικ Νέιγκ.
Γερμανία: Σχεδόν 5.500 κρούσματα και 12 νεκροί σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.511 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.083.151, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 12 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.618 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μεξικό: 224 νεκροί – Σχεδόν 5.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 224 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 5.139 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 267.748 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.511.882, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Βραζιλία: 293 νέοι θάνατοι – Σχεδόν 10.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 293 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 10.615 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 586.851 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 21 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Ινδία: 27.254 νέα κρούσματα και 219 νέοι θάνατοι
Η Ινδία ανέφερε σήμερα 27.254 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει στα 33,26 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Καταγράφηκαν επίσης, 219 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φτάνει στους 442.874 θανάτους.
Νέα Ζηλανδία: Το Όκλαντ θα παραμείνει σε λοκντάουν επιπέδου 4 μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου
Το Όκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας θα παραμείνει σε λοκντάουν, προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Έτσι, το Όκλαντ θα παραμείνει σε αυστηρό λοκντάουν επιπέδου 4 μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Σεπτεμβρίου, ενώ μετά θα μετακινηθεί στο επίπεδο συναγερμού 3, δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ