Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis αποσύρθηκε για συντήρηση

Συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων από την Τουρκία.

Parallaxi
τσαβούσογλου-το-oruc-reis-αποσύρθηκε-για-συν-275721
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Συνεχίζεται το «μπαράζ» ανακοινώσεων από πλευράς της Άγκυρας για την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, με τη «σκυτάλη» να παίρνει τώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Παρότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έγραφε χθες πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στην Τουρκία λόγω διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, από το απόγευμα της Κυριακής η Άγκυρα παρουσιάζει ένα διαφορετικό αφήγημα για την απόσυρση του Oruc Reis και τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση ενώ ο υπουργός Φατίχ Ντονμέζ υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η επιστροφή του Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα