Featured

Τσιμέντωσαν μέρος της ακτής στη Συκιά Χαλκιδικής για να βάλουν τραπεζοκαθίσματα

Παρότι έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες σε όλες τις αρμόδιες - τοπικές υπηρεσίες

Φίλιππος Δεργιαδές
τσιμέντωσαν-μέρος-της-ακτής-στη-συκιά-875184
Φίλιππος Δεργιαδές

Η φράση «τσιμέντο να γίνει» βρίσκει τη “δικαίωση” της στην Συκιά Χαλκιδικής, όπου καταστηματάρχης παραθαλάσσιας ταβέρνας, έχοντας, προφανώς, την ανοχή των τοπικών αρχών, κυριολεκτικά έριξε «μπετά» στη ακρογιαλιά για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Το «τσιμέντωμα» της ακτής ξεκίνησε πέρσι τον Μάιο και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ταβέρνας που, όχι τυχαία, ονομάζεται «Πέντε βήματα στην άμμο». Μάλιστα υπάρχουν και σχετικές διαφημιστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Η απόπειρα να τσιμεντωθεί η βραχώδης ακτή στο Πηγαδάκι της Συκιάς Χαλκιδικής, δεν πέρασε απαρατήρητη. Η πρώτη επώνυμη,καταγγελία έγινε στην Πολεοδομία του δήμου Σιθωνίας στην Νικήτη, όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμόδιοι. Επίσης αναρμόδιοι δήλωσαν και οι αξιωματικοί στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Νικολάου, οι οποίοι παρέπεμψαν τους καταγγέλλοντες στο αρμόδιο λιμεναρχείο Νέου Μαρμαρά. Ο λιμενάρχης αρχικά ενημερώθηκε επώνυμα, αλλά τηλεφωνικά, και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Ακολούθησε επώνυμη καταγγελία, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με όλα τα σχετικά στοιχεία, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό εκ μέρους της πολιτείας.

Οι πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να αποκατασταθεί η ακτή και πως η έρευνα για τους υπαίτιους και οι ενέργειες για την απομάκρυνση του τσιμέντου από τον αιγιαλό, δεν έχουν προχωρήσει. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, υπεύθυνος για τις αυθαιρεσίες στον αιγιαλό, είναι ξάδελφος του δημάρχου Σιθωνίας και ισχυρός οικονομικός παράγοντας της περιοχής.

Ωστόσο η σχετική Νομοθεσία  (Νόμος 2971/2001 – ΦΕΚ Α-285/19-12-2001-Κοινή Υπουργική Απόφαση 42112 ΕΞ 2019 – ΦΕΚ 1443/Β/24-4-2019 -Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 47458 ΕΞ 2020- ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020) είναι σαφής και δεν εξαιρεί κανένα, ούτε βέβαια τους συγγενείς των τοπικών πολιτικών παραγόντων. Η νομοθεσία αναφέρει ότι «απαγορεύεται η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία» και εξαιρεί τα έργα «για την επιδίωξη των σκοπών του κοινόχρηστου χαρακτήρα, καθώς και για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Επίσης η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι ο αιγιαλός και η παραλία ως πράγματα κοινόχρηστα, και προσβάσιμα από όλους τους πολίτες, που ανήκουν στο Δημόσιο, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να τα διαχειρίζονται και να τα προστατεύουν και καλεί τους δήμους και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αν αντιληφθούν παραβάσεις, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερώνουν την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο τσιμέντωμα της ακτής στο Πηγαδάκι Συκιάς Χαλκιδικής, δεν είχαμε καμία αντίδραση από την πλευρά του δημοσίου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας σχεδιάζει να επεκτείνει το τσιμέντωμα ώστε το καλοκαίρι να μπορέσει να τοποθετήσει περισσότερα τραπεζοκαθίσματα δίπλα στο κύμα. Μήπως να άλλαζε και το όνομα της ταβέρνας σε 10 ή 20 ή 30 τσιμεντένια βήματα πάνω στην άμμο;

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα