Διεθνή

Twitter: Καταργούνται οι δωρεάν εφαρμογές των χρηστών

Θα αντικατασταθούν με μια έκδοση επί πληρωμή, από τις 9 Φεβρουαρίου.

Parallaxi
twitter-καταργούνται-οι-δωρεάν-εφαρμογές-τω-969128
Parallaxi

Νέες αλλαγές στην πλατφόρμα του Twitter φέρνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από τότε που πέρασε στην ιδιοκτησία του.

Οι αλλαγές που έρχονται αφορούν στην κατάργηση συγκεκριμένων εξωτερικών εργαλείων και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από χρήστες της πλατφόρμας για να έχουν «αναβαθμισμένες» δυνατότητες που δεν προσφέρει από μόνο του το μέσο.

Με ανάρτησή στο λογαριασμό του, ο κεντρικός προγραμματιστής του Twitter ανακοίνωσε ότι η δωρεάν πρόσβαση στο πρόγραμμα εφαρμογών διεπαφής (API) θα διακοπεί και θα αντικατασταθεί με μια έκδοση επί πληρωμή, από τις 9 Φεβρουαρίου.

Το API παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα του Twitter, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εξωτερικών εφαρμογών, που κάνουν χρήση αυτοματοποιημένων μποτ, εργαλείων εξυπηρέτησης πελατών από εταιρείες και επιτρέπει στους ερευνητές να αναφέρουν τάσεις ή μοτίβα στον ιστότοπο.

Ενώ πολλές μεγαλύτερες εταιρείες ήδη πληρώνουν για πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία, οι μικρότεροι προγραμματιστές διάφορων δημοφιλών εργαλείων και λογαριασμών θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουν οικονομικά την εισαγωγή τους στην πλατφόρμα ή ακόμη και να διατίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ακολουθούν παραδείγματα με ορισμένα δημοφιλή εργαλεία και λογαριασμούς που ενδέχεται να εξαφανιστούν μόλις τεθεί σε ισχύ το pay-for-access (επί πληρωμή πρόσβαση) API.

Εργαλεία ανάγνωσης threads

Όταν κάποιος δημοσιεύει ένα μεγάλο νήμα (thread) με tweets για ένα θέμα, συχνά κάποιος θα κάνει ονομαστική αναφορά με το @ στην εφαρμογή ανάγνωσης νημάτων, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνει το περιεχόμενο αυτών των tweets σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή.

Φωτογραφίες από Οπόσουμ κάθε ώρα

Πολλοί αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί για διασκέδαση, όπως αυτοί που δημοσιεύουν στο Twitter φωτογραφίες ή έργα τέχνης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δυστυχώς, ο λογαριασμός Possum Every Hour έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να λειτουργεί μόλις πραγματοποιηθούν οι αλλαγές, αλλά λέει ότι η δουλειά του θα συνεχιστεί στο αντίπαλο δίκτυο του Twitter Mastodon.

Το Twitter δεν διαθέτει λειτουργία που να σας επιτρέπει να διαγράφετε τα tweets σας μαζικά ή αυτόματα, επομένως οι εφαρμογές τρίτων που χρησιμοποιούν το API του Twitter έχουν καλύψει αυτό το κενό.

Πολλοί από αυτούς χρεώνουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πληρώνουν ήδη στο Twitter για πρόσβαση στο API, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε άλλους.

Υπηρεσίες αυτόματης διαγραφής

Το Twitter δεν διαθέτει λειτουργία που να επιτρέπει την αυτόματη ή μαζική διαγραφή tweets, επομένως διάφορες εξωτερικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το API του Twitter έχουν καλύψει αυτό το κενό.

Πολλές απ’ αυτές περιλαμβάνουν χρεώσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πληρώνουν ήδη το Twitter για πρόσβαση στο API, αλλά οι αλλαγές αυτές μπορεί να αποβούν μοιραίες για άλλους.

Ανιχνευτές καιρού, περιβάλλοντος και υγείας

Τα μποτ Earthquake και άλλοι λογαριασμοί που έχουν δημιουργηθεί για να δημοσιεύουν αυτόματες ενημερώσεις σχετικά με τον καιρό, το περιβάλλον ή ζητήματα υγείας όπως ο Covid μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Γενικά λειτουργούν με την απόξεση δεδομένων από άλλους ιστότοπους και την αυτόματη αποστολή tweet χρησιμοποιώντας το Twitter API.

Συχνά λειτουργούν σε εθελοντική βάση και μη κερδοσκοπικό, επομένως μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τις αλλαγές.

Η κίνηση του Twitter να χρεώσει για την πρόσβαση στο API είναι η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών που έχει κάνει ο Έλον Μασκ από τότε που ανέλαβε την εταιρεία σε μια προσπάθεια να την κάνει κερδοφόρα.

Το Twitter δεν είπε τι θα χρεώσει για τη βασική πρόσβαση στο API, ούτε ανέφερε εάν η χρέωση θα ισχύει για όλους τους χρήστες του API, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών.

Το Twitter δεν διαθέτει πλέον τμήμα επικοινωνίας για να σχολιάσει, αλλά οι ερωτήσεις στάλθηκαν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε προηγουμένως ο οργανισμός για την υποβολή ερωτήσεων τύπου.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα