Ελλάδα

Τζανάκης: Η τέταρτη δόση ωφελεί τους πάνω από 60 ετών

"Οι κάτω των 50 ετών κατά πάσα πιθανότητα να περιμένουν"

Parallaxi
τζανάκης-η-τέταρτη-δόση-ωφελεί-τους-πά-899985
Parallaxi

Το ζήτημα χορήγησης της τέταρτης δόσης σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι το «εμβόλιο δεν προστατεύει από την μόλυνση αλλά από τη βαριά νόσηση. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής λένε ότι η τέταρτη δόση οριακά ωφελεί μετά την ηλικία των 60 ετών. Από κει και κάτω, δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά ότι ωφελεί πολύ σπουδαία. Ίσως από την ηλικία των 50-60, επίσης, υπάρχει μια μικρή ωφέλεια»

«Οπότε, έτσι όπως δόθηκε η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να είναι λάθος, πιστεύω ότι είναι μια ανακοίνωση που βάζει σε διλήμματα τον κόσμο και σε σύγχυση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε θα μπορούσε να είναι μια οδηγία προς τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, δηλαδή με την τέταρτη δόση.

Ερωτηθείς για την ασφάλεια του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης ήταν σαφής: «Τα δεδομένα προς την ασφάλεια του εμβολίου είναι δεδομένα, δεν έχουμε σε αυτό πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι το εμβόλιο είναι ασφαλέστατο. Όταν όμως δεν έχουμε δεδομένα επιστημονικά ότι ωφελεί ακόμα και η παραμικρή η ιατρική πράξη θα πρέπει να αποφεύγεται».

«Προσωπικά εγώ ως γιατρός θα πρότεινα οι άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο -ιδιαίτερα αν έχουν συνοδά νοσήματα, οι 50-60 εφόσον έχουν νοσήματα, επίσης, πρέπει να το σκεφτούν, ενώ οι κάτω των 50 ετών κατά πάσα πιθανότητα να περιμένουν. Από εκεί και ύστερα, εάν έχουμε νοσήσει τους προηγούμενες 3-4 μήνες καλό είναι να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη» κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα