Διεθνή

Β.Κορέα: Σε κατάσταση συναγερμού μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού

Το άτομο που φέρεται να είναι φορέας του ιού είχε δραπετεύσει πριν 4 χρόνια στην Ν. Κορέα.

Parallaxi
β-κορέα-σε-κατάσταση-συναγερμού-μετά-τ-633454
Parallaxi
Εικόνα-Στιγμιότυπο Youtube

Στη Βόρεια Κορέα εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο περιστατικό κορονοϊού. Τα κρατικά μέσα ενημέρωση ανέφεραν ότι ένα άτομο που είχε διαφύγει στη Νότια Κορέα πριν από τρία χρόνια επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στη γραμμή οριοθέτησης και εμφάνισε συμπτώματα Covid-19.

Ο ηγέτης Κίμ Γιόνγκ Ουν πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους, επιβάλλοντας καραντίνα στην παραμεθόρια πόλη Kaesong.

Η Βόρεια Κορέα, ένα απίστευτα μυστικοπαθές κράτος, δεν είχε προηγουμένως αναφέρει κανένα κρούσμα του ιού, αλλά οι αναλυτές ανέφεραν ότι αυτό ήταν απίθανο.

“Ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης εντοπίστηκε στην πόλη Kaesong, όπου ένας πολίτης που είχε δραπετεύσει στο νότο πριν από τρία χρόνια και είναι πιθανό να έχει μολυνθεί με τον ιό, επέστρεψε στις 19 Ιουλίου, όταν διέσχισε παράνομα τη γραμμή οριοθέτησης”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στην πολιτική συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, ο Κίμ Γιόνγκ Ουν λέγεται ότι διέταξε να επιβληθεί ένα «πρόγραμμα μέγιστης έκτακτης ανάγκης» για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε επίσης έρευνα για το πώς το άτομο κατάφερε να διασχίσει τα βαριά οχυρωμένα σύνορα, πρόσθεσε η KCNA, προειδοποιώντας τους υπευθύνους ότι θα του επιβληθεί «αυστηρή τιμωρία».

Την Κυριακή, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας είπε ότι υπάρχουν “μεγάλες πιθανότητες” ότι το άτομο είχε διαπεράσει παράνομα στο Βόρειο Τμήμα και ότι ξεκίνησε έρευνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της και έβαλε χιλιάδες άτομα σε απομόνωση πριν από έξι μήνες, καθώς ο ιός είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε υποδεχτεί με χαρά τα νέα για τη «λαμπρή επιτυχία» της χώρας του στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Τι σημαίνει αυτό για τη Βόρεια Κορέα;

Υπήρχαν φήμες για την είδηση του κοροναϊού στη Βόρεια Κορέα για μήνες, αλλά η αυστηρά ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας τους είχαν καταστήσει αδύνατο την ενημέρωση του κοινού για την πανδημία. Επομένως, η ανακοίνωση ότι υπάρχει υποψία κρούσματος στο Kaesong έρχεται ως έκπληξη.

Οι συνθήκες της υπόθεσης φαίνονται επίσης αρκετά περίεργες. Κρίνεται εξαιρετικά αδύνατον για άτομα να διαπεράσουν τα πολύ οχυρωμένα σύνορα που χωρίζουν τα δύο τμήματα της Κορέας και συνήθως οι δραπέτες καταφεύγουν στα βόρεια σύνορα προς την Κίνας και ακόμη πιο απίθανο είναι να επιστρέψουν ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, αρκετά χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, οι αρχές της Νότιας Κορέας λένε ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό το περιστατικό έχει όντως συμβεί. Το εάν ο εμπλεκόμενος δράστης είχε το Covid-19 εκείνη τη στιγμή είναι ένα τελείως διαφορετικό ερώτημα.

Τα υπόλοιπα κράτη ανησυχούν ότι το φτωχό σύστημα υγείας της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα να ξεπεράσει την πανδημία. Ωστόσο, οι ανεπαρκείς οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας, παράλληλα με τους υφιστάμενους αυταρχικούς περιορισμούς στα ταξίδια μεταξύ πόλεων που ισχύουν για τους περισσότερους πολίτες, θα μπορούσαν πραγματικά να λειτουργήσουν προς όφελος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.

Το πρόβλημα είναι ότι η πρωτεύουσα, η Πιονγκγιάνγκ, συγκεντρώνει τις περισσότερες πληροφορίες μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα μέσα ενημέρωσης έχουν μηδενική ελευθερία έκφρασης. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα