Top

Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν πρέπει να κολλήσουν κοροναϊό όσοι έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Parallaxi
βασιλακόπουλος-γιατί-δεν-πρέπει-να-κο-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως η πανδημία του κοροναϊού δεν έχει ακόμα τελειώσει στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει στην άρση αρκετών από τα περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πλησιάζουμε στο τέλος του εφιάλτη που ονομάζεται κοροναϊός, το οποίο μάλιστα προσδιόρισε χρονιά πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πετάξουμε τις μάσκες και να αρχίσουμε τα πάρτι αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον».

Αναφορικά με τα «ανοίγματα» που έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή τα ανοίγματα που γίνονται» και εκτίμησε ότι κάποια από αυτά «θα μειώσουν τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους», καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των συναντήσεων σε σπίτια.

Αναφερόμενος, δε, στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση χωρίς να έχουν αποκτήσει ακόμα καλή ανοσολογική απάντηση τόνισε ότι «προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να νοσήσουν», ενώ «υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος ότι αν κολλήσω κοροναϊό ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κοροναϊός υφίσταται την πίεση της παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κοροναϊού».

«Άρα δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος, είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε» εξήγησε.

Ακολούθως, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές που γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα».

«Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας και θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια. Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι αλλά και για τον λόγο που σας λέω» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, τα μεταλλαγμένα στελέχη πιστεύεται ότι παρήχθησαν «εν πολλοίς σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τον ιό μέσα τους κι ενώ είχαν αντισώματα δεν ήταν πολλά έτσι ώστε να μπορέσουν να τον νικήσουν».

Πρόστιμα ύψους 217.850 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Συνολικά 106.388 ελέγχους διενήργησαν χθες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και κατέγραψαν 612 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 217.850 ευρώ, πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη, ενώ δύο επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε αναστολή της λειτουργίας τους για δεκαπέντε ημέρες.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν μη χρήση μάσκας / μη τήρηση αποστάσεων, μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης/Επίδειξη μη νόμιμης βεβαίωσης μετακίνησης, μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις.

Όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης.

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν και αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών της χώρας υπό προϋποθέσεις, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών, ο συγκεκριμένος αριθμός ξαπλωστρών και ατόμων ανά παρέα, η απολύμανση κατά την εναλλαγή πελατών καθώς και τα υποχρεωτικά self tests στους εργαζόμενους.

Αισιόδοξοι οι εστιάτορες από το άνοιγμα της εστίασης- Γεμάτα τα τραπέζια σε εστιατόρια και ταβέρνες

Πρώτο Σάββατο που η εστίαση είναι ανοιχτή μετά από μισό χρόνο και δεν υπάρχει άδειο τραπέζι ούτε για δείγμα! Οι πελάτες μπαίνουν σε λίστα αναμονής καθώς ιδίως στα καταστήματα του παραλιακού μετώπου υπάρχουν προκρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες και όσοι θέλουν να βγουν για φαγητό θα πρέπει να οργανωθούν από πριν. Είναι το πρώτο αντάμωμα σε ταβερνάκι για αυτή την παρέα στη Θεσσαλονίκη μετά από επτά ολόκληρους μήνες . Όλοι εμβολιασμένοι, απολαμβάνουν το φαγητό τους δίπλα στο κύμα .

Αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων τους μετά από 6 μήνες lockdown. Στην Αγία Τριάδα σε αυτό το ταβερνάκι ολα τα τραπεζια ειναι κλειστα και για τον επόμενο μήνα.

Αγκάθι για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης παραμένει το ωράριο και η μουσική.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των ενώσεων εστίασης από τις 80.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα, το 20% δεν άνοιξαν, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, είτε γιατί περιμένουν το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαίου. Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τη Σύρο οι επιχειρηματίες εστίασης θα προσπαθήσουν να να βγαλουν τη χασούρα των έξι μηνών lockdown.

Ένα από τα αιτήματα των εστιατόρων που ήταν να δοθεί κεφάλαιο επανεκκίνησης προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τα καταστήματά τους, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί στα τελη Μαίου, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό που θα δοθεί ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Περισσότερο πληττόμενοι από τα περιοριστικά μέτρα θεωρούν ότι είναι οι εστιάτορες, καθώς διαπίστωσαν ότι, ακόμη και για έξοδο για φαγητό, οι πολίτες προτίμησαν τα μεζεδοπωλεία, κάτι που το αποδίδουν στο ωράριο λειτουργίας.

Σαββατόβραδο και στα εστιατόρια δεν πέφτει καρφίτσα. Σε εστιατόριο στην Αργυρπούλη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κόσμος έκανε κρατήσεις για να προλάβει κάποιο διαθέσιμο τραπέζι. Τα τραπέζια σε εστιατόρια και ταβέρνες είναι γεμάτα με τον κόσμο να κάνει κρατήσεις μέχρι και το τέλος Αυγούστου!

Στις παραλίες οι Θεσσαλονικείς- Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα SMS

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Παράταση προθεσμίας για υποβολή αίτησης- Oι νέες ημερομηνίες

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 20.359 δικαιούχων του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 62,7 εκατ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε μόλις 10 ημέρες, καταβλήθηκε συνολικά άμεση ενίσχυση ύψους 789,1 εκατ. ευρώ σε 282.302 δικαιούχους, καλύπτοντας πάνω από το 95% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης.

Παράλληλα, ανακοινώνεται ότι, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), παρατείνεται έως την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021.

Η διήμερη παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, λόγω προσωρινής μη διαθεσιμότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης από σήμερα στις 6.00 το πρωί έως αύριο, Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι.

Lockdown: Ανοίγουν τη Δευτέρα Δημοτικά, Γυμνάσια, Φροντιστήρια – Βήμα βήμα επιστροφή στην κανονικότητα

Με τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα φροντιστήρια να ανοίγουν τη Δευτέρα, δίνεται το σήμα για τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από το λοκντάουν. Τη Δευτερα 17 Μαιου θα ξεκινησουν τη λειτουργια τους οι βρεφονηπιακοι σταθμοι και τα ωδεια.

ΤΕΛΟΣ ΤΑ SMS

Σιγά σιγά οι δραστηριότητες της καθημερινότητας θα απελευθερώνονται και η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms για τις μετακινήσεις τους οδεύει προς κατάργηση. Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαιου όταν θα καταργηθεί η διαδικασία του click away kai click in shop στο λιανεμπόριο. Ωστόσο ο περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα παραμένει και για τους επόμενους μήνες.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι γρήγοροι ρυθμοί των εμβολιασμών έδωσαν ήδη το έναυσμα για την επανεκκίνηση των θεάτρων, των κινηματογράφων αλλά και των συναυλιακών χώρων. «Αυτή τη φορά να είναι όλα τα πράγματα πιο οργανωμένα, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας ώστε να μην περάσουμε αυτό που περάσαμε την προηγούμενη φορά». «Είμαι πολύ χαρούμενη που με κάποιον τρόπο ξαναμπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία της χαράς. Γιατί για εμένα περί αυτού πρόκειται. Να φύγει ο φόβος και να έρθει η χαρά».

Στις 14 Μάιου, μια μέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού ανοίγουν τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με όριο το 75% των θεατών και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου θα γίνει η έναρξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα με 50% των θέσεων να είναι καλυμμένες και σε ειδική διάταξη.

«Τα θέατρα ανοίγουν κάτω από περιοριστικούς όρους, με κοινό που δεν ξέρουμε αν θα μπει, με ηθοποιούς που πάρα πολύ λίγοι θα δουλέψουν, που σημαίνει ότι ο κλάδος μας θα παραμείνει για πάρα πολύ καιρό ακόμα σε μεγάλη ανεργία. Για αυτό, αν ανοίξουν τα θέατρα και παραμένουν χιλιάδες ηθοποιοί άνεργοι, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκεφτεί πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνεργοι εφόσον θα σταματήσουν και τα επιδόματα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί στην επιτροπή το χρονοδιάγραμμα για να επαναλειτουργήσουν κτήματα γαμήλιων δεξιώσεων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και τα γυμναστήρια, αρχικά μόνο με τους εμβολιασμένους αθλητές και από τον Ιούνιο για όλους όσοι το επιθυμούν, πάντα με τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ ΕΡΤ/ Mega

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα