Top

Βίλλια: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά- Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα

155 συλλήψεις για τις πυρκαγιές στην Αττική.

Parallaxi
βίλλια-μαίνεται-η-μεγάλη-φωτιά-στάχτη-802534
Parallaxi
Facebook από την ομάδα Βίλια – νεολαία

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Facebookαπό την ομάδα Βίλια – νεολαία

Και αυτό γιατί αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Facebook από την ομάδα Βίλια – νεολαία

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι, σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Facebook από την ομάδα Βίλια – νεολαία

Αναλυτικά:

* Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 16 Αυγούστου 2021 στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

* Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων στις 16 Αυγούστου 2021 είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια έχει ξεπεράσει τα 20 χιλιόμετρα με το πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα να παραμένει παραδομένο στις φλόγες. Λόγω της δυσκολίας στην προσβασιμότητα οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν την περιοχή εύκολα και έτσι τα εναέρια μέσα έχουν αναλάβει το σημαντικότερο μέρος της κατάσβεσης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζουν κυρίως στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου, η εκκένωση του οποίου έγινε ήδη από το βράδυ. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 370 πυροσβέστες και 130 οχήματα, ώστε να περιοριστεί η φωτιά και να μη φτάσει στην Οινόη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν και κινδύνευσαν.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια περιμετρικά στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται ρίψεις νερού και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα», τόνισε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι’ αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

«Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά γύρω γύρω καίει» δήλωσε.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τις ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν εμπρησμό αλλά και να προστατεύσουν τις περιοχές που εκκενώθηκαν από κλοπές. Έτσι, έχουν ήδη γίνει 177 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό και 23 συλλήψεις. Ειδικότερα, στην Αττική ο αριθμός αγγίζει τις 155 προσαγωγές και 12 συλλήψεις για εμπρησμό.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο οι φωτιές που ξεσπούν οφείλονται σε εμπρησμό, καθώς ακόμη οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην προσπάθεια αυτή, η συμμετοχή του κόσμου είναι αξιοσημείωτη, καθώς η πλειοψηφία των προσαγωγών αλλά και των συλλήψεων έγιναν με τη βοήθεια πολιτών. Παράλληλα, στις πυρόπληκτες περιοχές οι περιπολίες έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό.

«Δεν εμπιστευόμαστε όποιον αναρτά διαδικτυακά λογαριασμούς για πυρόπληκτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ένταση μεταξύ πολιτών και αστυνομικών στα Βίλια

Σύμφωνα με  πληροφορίες που μετέδωσε το Star, τόσο η ολονύχτια μάχη, όσο και η εξάντληση εθελοντών και αστυνομικών Δίας προκάλεσαν ένταση.

Ακολουθεί ο διάλογος που έγινε:

Αστυνομικοί: «Παιδιά φύγετε σας παρακαλώ»

Πολίτες: «Εσείς να φύγετε. Εσείς να φύγετε ρε. Εσείς να φύγετε. Τα έχετε κάνει μπ@@@@@@@. Γιατί μου λες άντε γ@@@@@. Γιατί δεν σβήνετε την φωτιά;».

Αστυνομία: «Παιδιά απομακρυνθείτε. Εμποδίζετε. Υπάρχει εντολή από πάνω».

Πολίτες: «Τι εμποδίζουμε, που εμποδίζουμε. Αν δεν ήμασταν εμείς…».

«Για όλη την φωτιά εδώ φταίει το δασαρχείο. Δεν έχουν κόψει ποτέ ούτε πεύκο ποτέ. Ούτε φίδι δεν περνάει. Όσες φορές έχουμε πάει για άδειες δεν κόβει κανένας. Μόλις κόψεις ένα πεύκο σου ρίχνουν ένα χρόνο φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά πολίτης.

Πηγές: ΑΠΕ, Newsbomb

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα