Βηρυτός- Φονική έκρηξη: Διαδήλωση στο κέντρο της πόλης- Παραιτήθηκαν 3 βουλευτές από το Κοινοβούλιο
Κινητοποιούνται χώρες διεθνώς προς αποστολή βοήθειας.
EN VIVO | Al menos 60 personas continúan desaparecidas tras la explosión el puerto de Beirut ►https://t.co/WSi3FCbzWy
— Mundo El Comercio (@Mundo_ECpe) August 8, 2020
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου πάνω από 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Βηρυτό, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.
«Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 154, εκ των οποίων οι 25 δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πάνω από 60 αγνοούμενοι.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 120 από τους 5.000 και πλέον τραυματίες από την έκρηξη της Τρίτης βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.
Τουλάχιστον 43 Σύροι μεταξύ των θυμάτων από την έκρηξη
Τουλάχιστον 43 Σύροι βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της τεράστιας έκρηξης που έγινε την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποία καταστράφηκαν τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπως μετέδωσε σήμερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen TV, επικαλούμενο την πρεσβεία της Συρίας στο Λίβανο.
Το αναφερόμενο τηλεοπτικό κανάλι έχει την έδρα του στο Λίβανο και βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
“Αλλά τώρα έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά ανθεκτικό για τον Λίβανο εκτός από τους πολιτικούς και τους αρχαίους πολέμαρχους του, οι οποίοι αρνούνται να παραιτηθούν, ακόμη και αφού η κερδοσκοπία τους έχει χρεοκοπήσει τη χώρα και τον λαό της”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο της στους New York Times η Λιβανέζα μεταφράστριας Lina Mounzer για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βηρυτός.
Διαδήλωση στο κέντρο της Βηρυτού με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών
Just nu: Ilskan växer mot regeringen i Libanon efter de massiva explosionerna i Beirut och en större demonstration är att vänta i staden under lördagen… #svtnyheter #Beiruthttps://t.co/o6X39mxfPW
— Mobergs reflektioner🌹 (@MobergsR) August 8, 2020
Καθώς οι Βηρυτός θρηνεί τους νεκρούς της και επικρατεί διαμάχη για το μέγεθος των ανακατασκευών, μετά την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, μερικοί Λιβανέζοι που έχουν θυμώσει με την αντίδραση της κυβέρνησης τους, κάλεσαν σήμερα τις ξένες χώρες να ανατρέψουν τους ηγέτες του Λιβάνου και να κυβερνήσουν τη χώρα.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης για μία διαδήλωση, ώστε να ασκήσουν κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση του Λιβάνου.
Martyrs Square #Beirut now demonstration is almost started pic.twitter.com/PLF2E08OoL
— Lorenzo Trombetta (@TrombettaLorenz) August 8, 2020
Η έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου στοίχισε τη ζωή σε 154 ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 5.000 άνθρωποι.
Το ωστικό κύμα κατέστρεψε ένα τμήμα της Βηρυτού.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: “Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε.”
Ανακοινώθηκε η παραίτηση τριών βουλευτών του κόμματος Καταέμπ, από το κοινοβούλιο
Το κόμμα Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών ) στο Λίβανο, ένα χριστιανικό πολιτικό κόμμα, που είναι αντίθετο στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση των τριών βουλευτών του, από το κοινοβούλιο.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Σάμι Γκεμαγέλ, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
“Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν…, να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο,” είπε ο ίδιος. “Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι,” πρόσθεσε.
Η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη οργάνωση που κράτησε τα όπλα της από την εμφύλια σύρραξη στο Λίβανο (1975-1990), ενώ οι πολιτικοί της σύμμαχοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 128 έδρες και έχουν εκλεγεί το 2018.
Ζευγάρι που υποδεχόταν στη ζωή τον γιο του τη στιγμή της έκρηξης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις συγκλονιστικές στιγμές
Η Κριστάλ είχε μόλις γεννήσει ένα υγιέστατο αγοράκι και μαζί με τον σύζυγό της Τζαντ απολάμβαναν τη στιγμή που γίνονταν για πρώτη φορά γονείς, όταν ένιωσαν το κτίριο του νοσοκομείου Al Roum στη Βηρυτό να σείεται προτού ένας εκκωφαντικός θόρυβος διαλύσει τα πάντα γύρω τους αφήνοντάς τους σε απόλυτο σοκ. Ο Τζαντ πήρε αμέσως τον γιο του αγκαλιά θέλοντας να τον προστατεύσει και η Κριστάλ έμεινε αποσβολωμένη πάνω σ’ ένα κρεβάτι γεμάτο θραύσματα από σπασμένα τζάμια να αγωνιά για την τύχη του παιδιού της. Την ώρα που γιόρταζαν το θαύμα της ζωής, ο Τζαντ και η Κριστάλ Σαουάγια (Jad & Christelle Sawaya) ήρθαν αντιμέτωποι με τον ίδιο τον θάνατο, όπως μαρτυρά η φωτογραφία του νεαρού πατέρα να κάθεται στο πάτωμα του διαδρόμου και να κρατά σφιχτά το νεογέννητο γιο του, πάνω στα γεμάτα κηλίδες αίματος ρούχα του, λίγα λεπτά μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήμασταν στο δωμάτιο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι είχε συμβεί. Όλα διαλύθηκαν, τίποτα δεν είχε μείνει στη θέση του. Πήρα γρήγορα το παιδί μου αγκαλιά για να το προστατεύσω κι έτρεξα να βρω μια γωνιά να κρυφτώ καθώς φοβόμουν μια δεύτερη έκρηξη», τονίζει σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πολύπαθη Βηρυτό, ο Τζαντ Σαουάγια. Η «σπασμένη» φωνή του προδίδει την ένταση των στιγμών που ο ίδιος και η σύζυγος του βιώσαν την περασμένη Τρίτη, όταν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ανατινάχθηκαν σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στο «μικρό Παρίσι της Ανατολής».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τζαντ επέστρεψε στο δωμάτιο για να βοηθήσει τη σύζυγό του προκειμένου να φύγουν από το νοσοκομείο καθώς τα πάντα γύρω τους κατέρρεαν. Έχοντας γεννήσει μόλις ένα τέταρτο της ώρας πριν, η Κριστάλ έπρεπε να μαζέψει ό,τι δύναμη της είχε απομείνει για να κατεβεί πέντε ορόφους με τις σκάλες, μέσα στον πανικό που επικρατούσε παντού. «Δεν ξέραμε τι πραγματικά συνέβη. Όλα γύρω μας ήταν κατεστραμμένα, αίμα και τραυματίες παντού», λέει ο νεαρός πατέρας, ο οποίος το μόνο που σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή ήταν να μεταφέρει τη σύζυγο και τον γιο του σε άλλο νοσοκομείο που δεν είχε πληγεί από την έκρηξη. «Εκείνη τη στιγμή του απόλυτου χάους βρήκαμε τη δύναμη να σκεφτούμε πως έπρεπε να κάνουμε κάτι κι έτσι πήγαμε σ’ ένα άλλο νοσοκομείο, που ευτυχώς μας δέχθηκαν», σημειώνει ο Τζαντ και θυμάται την αγωνία των οικογενειών τους, που παρακολουθούσαν κι αυτοί συγκλονισμένοι τα γεγονότα.
«Γιατροί και νοσηλευτές είναι οι ήρωες μας»
Αυτοί, όμως, στους οποίους το νεαρό ζευγάρι θα χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη, όπως χαρακτηριστικά λέει, είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου St George της Βηρυτού ή Al Roum όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αφού τους βοήθησαν και τους φρόντισαν παρ’ όλο που και οι ίδιοι είχαν τραυματιστεί. «Είναι ήρωες. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο ευγνώμων είμαι για όλα όσα έκαναν για εμάς», υπογραμμίζει ο πατέρας του μικρού Ναμπίλ (Nabil), όπως είναι το όνομα του μικρού αγοριού, που προτού καλά- καλά δει το φως της ημέρας αντίκρισε το σκοτάδι μιας από τις χειρότερες τραγωδίες που έχει βιώσει στη σύγχρονη ιστορία του ο Λίβανος.
Οι σκοτεινές αυτές στιγμές θα παραμείνουν παντοτινά χαραγμένες στη μνήμη της Κρίσταλ και του Τζαντ αλλά τώρα που το αρχικό σοκ έχει κάπως ξεπεραστεί, αφού έχουν επιστρέψει πλέον στο σπίτι τους και είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ήδη σκέφτονται την επόμενη μέρα. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να χτίσουμε ένα όμορφο μέλλον για τον γιο μας. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν πρέπει να μείνουμε εδώ ή να πάμε αλλού», λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός πατέρας.
Ανάλογες ιστορίες, όπως του Τζαντ και της Κριστάλ αναδύονται καθημερινά μέσα από τα συντρίμμια της Βηρυτού αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο τον τρόμο και την αγωνία όλων όσοι έζησαν στο πετσί τους την τραγωδία με τους τουλάχιστον 154 νεκρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες κι εξ αυτών οι 130 χρήζουν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ περίπου 300.000 υπολογίζονται όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, με συνέπεια να έχουν άμεση ανάγκη για στέγη και προμήθειες σε τρόφιμα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πέντε νοσοκομεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είτε έχουν σταματήσει τελείως τη λειτουργία τους λόγω των ζημιών από την έκρηξη είτε υπολειτουργούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η μεταφορά τραυματιών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Συγκεντρώνεται υλικό για τη Βηρυτό στο Δημαρχείο Καλαμαριάς
Ο Δήμος Καλαμαριάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς στήριξη της Βηρυτού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά τη συλλογή ξηράς τροφής μακράς διάρκειας και φαρμακευτικού υλικού όπως γάζες, μάσκες, Betadin και αντισηπτικά, ώστε να συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει.
Οι πολίτες δύνανται έτσι να βοηθήσουν από τη Δευτέρα 10/8 έως την Τετάρτη 12/8 και τις ώρες από τις 7 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, προσερχόμενοι στις εγκαταστάσεις της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου (Παπανικόλα 18 και Αμισού).
Ακόμη το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Αυγούστου και τις ώρες 11.00-13.00 θα συγκεντρώνεται ανθρωπιστικό υλικό και στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, με τη βοήθεια της εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας Usαr.
Βρετανία: Ο πρόεδρος Αούν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον συζήτησαν τις άμεσες ανθρωπιστικές, ιατρικές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συζήτησαν σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου την άμεση ανάγκη του Λιβάνου για την αποστολή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, αλλά και τις ανάγκες ανοικοδόμησης, μετά την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Ο πρόεδρος Αούν ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξη που παρείχε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης 5 εκατομμυρίων λιρών (6,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε χρηματοδοτήσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ανάπτυξη στο Λίβανο του πολεμικού πλοίου [πολλαπλών αποστολών] HMS Enterprise», ανέφερε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Με το Λίβανο να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απειλές από μια [σοβαρή] οικονομική κρίση, από τον κορωνοϊό, αλλά και τις συνέπειες της τραγικής έκρηξης, [οι δύο ηγέτες] συμφώνησαν να συνεργαστούν με διεθνείς συνεργάτες τους για να διασφαλίσουν την μακρόχρονη ανάκαμψη [του Λιβάνου], αλλά και την αποκατάστασή του», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Αυστρία: Η Βιένη θα διαθέσει ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο Λίβανο, υπό τη μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης
Η αυστριακή κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερα ένα εκατομμύριο δολάρια στο Λίβανο, μετά την τεράστια έκρηξη που έπληξε τη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου το υπουργείο των Εξωτερικών της χώρας.
«Μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια) από το ταμείο βοήθειας καταστροφών στο εξωτερικό, για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο Λίβανο», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αυστρίας.
Το 50% των χρημάτων θα σταλεί στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί ως δωρεά σε αυστριακούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Λίβανο, για την παροχή βοήθειας και καταφυγίου στους χιλιάδες των τραυματισμένων και εκτοπισμένων ανθρώπων.
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Γαλλία συνδιοργανώνουν αύριο βιντεοδιάσκεψη δωρητών προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο
Η βιντεοδιάσκεψη δωρητών προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στον Λίβανο, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15.00 ώρα Ελλάδας και θα συνδιοργανωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε αργά χθες ότι θα συμμετάσχει αύριο στη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών. «Θα κάνουμε μια βιντεοδιάσκεψη την Κυριακή με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν, τους ηγέτες του Λιβάνου και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι έτοιμος να βοηθήσει με κάθε τρόπο, δηλώνει ο γενικός του γραμματέας
Ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου ότι θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τις προσπάθειες του αραβικού κόσμου για την παροχή στήριξης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσά του Βηρυτό αυτή την εβδομάδα.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συνδράμει στις έρευνες για την έκρηξη.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε μέσο», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, προσθέτοντας ότι θα λάβει μέρος στη διεθνή τηλεδιάσκεψη που διοργανώνεται αύριο από τη Γαλλία για να συζητηθεί η παροχή βοήθειας στον Λίβανο.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού
Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, το οποίο και καταστράφηκε από την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Λίβανο.
#Lebanon “Turkey’s Vice President Fuat Oktay says Ankara is ready to help Lebanon rebuild #Beirut‘s port and send ambulance planes to evacuate some of the wounded” https://t.co/BW3USCoeJa “a Turkish search team is working at the port”
— The Ghost of Dr Carl Jensen (@Cecalli_Helper) August 8, 2020
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου, Reuters, Τhe New York Times