Διεθνή

Βουλγαρία: Το GERB του Μπορίσοφ στην πρώτη θέση- Άνοδος του αντισυστημικού κόμματος

Σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research.

Parallaxi
βουλγαρία-το-gerb-του-μπορίσοφ-στην-πρώτη-676272
Parallaxi

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,7%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research.

Το ινστιτούτο Gallup, στο δικό του έξιτ πολ, δίνει ποσοστό 25% στο GERB, το οποίο, εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο και ο Μπορίσοφ θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

Η έκπληξη του Τριφόνοφ

Ωστόσο, τη μεγάλη έκπληξη φαίνεται ότι κάνει το κόμμα διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση, το οποίο δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση. Το έξιτ πολ του Gallup του δίνει ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές, ενώ εκείνο της Alpha Research φέρνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους Σοσιαλιστές δεύτερους, με 17,6%.

Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB είτε με τους Σοσιαλιστές.

Ο Stanislav Todorov Trifonov γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1966. Έγινε γνωστός Slavi Trifonov κυρίως για την λαϊκή μουσική του ενώ έχει πειραματιστεί με άλλα είδη όπως το hip-hop σε συνεργασία με τον Αυστραλό παραγωγό Yasen Subev και το pop-rock και punk ως μέρος του Ku-Ku Band.

Ο ίδιος μέσω αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δείξει το ενδιαφέρον του για τα εσωτερικά της Βόρειας Μακεδονίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανάρτηση του για τον καλλιτέχνη Vasil Ravenliev. Ο ίδιος τότε είχε γράψει:

«Ο Vasil Ravenliev, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Μακεδονία στον διαγωνισμό της Eurovision, απειλείται να χτυπηθεί από τους πολίτες του στη Βόρεια Μακεδονία επειδή ανακοίνωσε ότι είναι και Βούλγαρος, καθώς διαθέτει και βουλγαρικό διαβατήριο. Και τώρα γίνεται εκστρατεία εναντίον του στη Βόρεια Μακεδονία για να μην εκπροσωπήσει τη χώρα του διαγωνισμού της Eurovision.

Αλλά, αγαπητοί συμπατριώτες, η Βουλγαρία είναι παντού, όπου υπάρχει έστω και ένας Βούλγαρος. Και επειδή υπάρχει ένας Βούλγαρος στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν πολλοί Βούλγαροι στη Βόρεια Μακεδονία αλλά αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Vasil Ravenliev, οπότε του προσφέρω τα εξής: Βασιλε, αγαπητέ φίλε, είσαι καλός τραγουδιστής, και εγώ και οι συνάδελφοί μου έχουμε εμπειρία στην παραγωγή καλών τραγουδιστών. Καλώς μας ήρθες και εγώ και η ομάδα μου θα σου δώσουμε δουλειά και αξιοπρεπή ζωή. Είναι δική σου απόφαση. Οι Βούλγαροι πρέπει να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Σλάβι Τριφόνοφ»

https://www.facebook.com/STTrifonov/posts/2511834985791340

Ο Τριφόνοφ ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα πώς έχει συμπτώματα κοροναϊού και έχει υποβληθεί σε όλα τα απαραίτητα τεστ. Ο ίδιος έγραψε: « Έχω συμπτώματα covid και κάνω τα απαραίτητα τεστ. Και επειδή η προσωπική ευθύνη το απαιτεί, έχω αυτοαπομονωθεί. Αλλά δεν είναι σημαντικό. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι σημαντικό.»

Η σημαντικότητα των εκλογών για τους ευρωπαίους πολίτες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πρέπει να νοιάζονται για τις εκλογές της Βουλγαρίας – από την υπεράσπιση του κράτους δικαίου έως την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία ή τη συγκράτηση της πανδημίας στα Βαλκάνια. Οι εκλογές της Βουλγαρίας ενδέχεται να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ Europol

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα