Διεθνή

Βουλγαρία: Πολιτικό αδιέξοδο – Η νέα Βουλή δεν κατόρθωσε να εκλέξει πρόεδρο

Προτάσεις για οικουμενική κυβέρνηση μετά από προγραμματική συμφωνία

Parallaxi
βουλγαρία-πολιτικό-αδιέξοδο-η-νέα-β-968663
Parallaxi

Το νέο κοινοβούλιο στη Βουλγαρία πραγματοποίησε σήμερα την εναρκτήρια συνεδρίασή του, μετά την ανάδειξή του από τις πρόωρες εκλογές της 2ας Απριλίου.

Στο νέο σώμα μετέχουν 69 βουλευτές του GERB-UDF, 64 της συμμαχίας Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (CC-DB), 37 του κόμματος Αναγέννηση (Vazrazhdane), 36 του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), 23 του Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP για τη Βουλγαρία και 11 του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός.

Σε μια διαδικασία που έμοιαζε με τις πρώτες ημέρες του προηγούμενου κοινοβουλίου, οι νέοι βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο του κοινοβουλίου την πρώτη ημέρα.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ απευθύνθηκε στους νέους βουλευτές, τους οποίους προέτρεψε να επιδείξουν ταπεινοφροσύνη και λογική και να ενστερνιστούν τον διάλογο. Τους είπε επίσης ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρές απειλές, η σημαντικότερη μεταξύ αυτών είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023.

Στις ομιλίες τους ενώπιον του νέου κοινοβουλίου, τα πολιτικά κόμματα παρουσίασαν αυτά που πιστεύουν ότι είναι “τα πραγματικά προβλήματα” του βουλγαρικού λαού – και κάλεσαν σε διάλογο.

Η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα, του GERB-UDF, υπογράμμισε ότι με την ψήφο του ο λαός έδειξε ξεκάθαρα ότι η πολιτική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα κόμμα ή έναν συνασπισμό μόνο, και ότι η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση είναι μια συμφωνία όλων των κομμάτων στα σημαντικά θέματα και για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου.

Μιλώντας εκ μέρους της συμμαχίας Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία, ο Κίριλ Πέτκοφ απαρίθμησε οκτώ προτεραιότητες, ανάμεσά τους η υποστήριξη για τις μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η ένταξη στον χώρο Σένγκεν και την Ευρωζώνη, η οικοδόμηση υποδομών, η υιοθέτηση νομοθεσίας κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Δήλωσε ότι οι βουλευτές της συμμαχίας αυτής θα εργαστούν για όλα αυτά εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, εάν το GERB-UDF επιτύχει τον σχηματισμό της. Εάν αποτύχει, το CC-DB θα προτείνει δική του κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του κόμματος Αναγέννηση (Vazrazhdane) Κοσταντίν Κοσταντίνοφ ξεχώρισε πέντε προτεραιότητες, ανάμεσα στις οποίες η “προστασία της οικονομικής ανεξαρτησίας”, η παραμονή της χώρας έξω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συζητήσει τα θέματα αυτά με όλες τις πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο. Δήλωσε επίσης ότι η Αναγέννηση δεν θα υποστηρίξει καμιά άλλη κυβέρνηση εκτός από τη δική της.

Ο Μουσταφά Καρανταγί, του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, ακριβώς όπως το GERB, υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι έδειξαν ξανά ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει τη χώρα μόνο του και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους.

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα δήλωσε ότι το νέο κοινοβούλιο έχει πολλά σημαντικά καθήκοντα, με πιο σημαντικό την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2023. Τόνισε ότι η ομάδα της δεν θα υποστηρίξει έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τους φόρους, παγώνει τα εισοδήματα και κάνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

Ο Ιβάιλο Βάλτσεφ, του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός, δήλωσε ότι οι προτεραιότητες του κόμματός του είναι η ταχεία ένταξη στον χώρο Σένγκεν, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την ένταξη στην Ευρωζώνη και η ψήφιση των νομοσχεδίων που απαιτούνται για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να αρχίσει η υλοποίησή του στη χώρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα