Γαλλία: «Βράζει» μετά το «πράσινο φως» του Συνταγματικού Συμβουλίου στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν
Νέο κάλεσμα για πανεθνικές κινητοποιήσεις.
Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες σε σχέση με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Mακρόν που έχει προκαλέσει εδώ και καιρό χάος στη Γαλλία:
Το Συνταγματικό Συμβούλιο στη χώρα ενέκρινε την κίνηση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι απορρίφθηκαν οι προσφυγές για δημοψήφισμα, αλλά διεγράφησαν ορισμένες από τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Γάλλου Προέδρου λόγω νομικών ελαττωμάτων.
Παρακάτω τα νεότερα όπως αυτά μεταδίδονται από το ieidiseis:
«Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, έχουν πραγματοποιηθεί συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων από τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση στη Γαλλία χρησιμοποίησε μια ειδική συνταγματική εξουσία για να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έγραψε στο Twitter, την Παρασκευή (14/04), ότι «απόψε δεν υπάρχει νικητής, ούτε χαμένος».
Επισημαίνεται ότι οι Αρχές είχαν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις μπροστά από το κτήριο του Συνταγματικού Συμβουλίου μέχρι το πρωί του Σαββάτου (15/04), αλλά πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί κοντά και η απόφαση έγινε δεκτή με χλευασμούς. Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να αποσυρθούν οι αλλαγές.
Τα συνδικάτα απηύθυναν ύστατη έκκληση στον Γάλλο Πρόεδρο να μην υπογράψει την αύξηση των συντάξεων και επεσήμαναν ότι έξι διατάξεις που είχαν προστεθεί στις μεταρρυθμίσεις είχαν απορριφθεί από το Δικαστήριο, οπότε αυτό που ήταν ήδη άδικο, ήταν τώρα «ακόμα πιο ανισόρροπο».
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τα εννέα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου ήταν και ο λεγόμενος «δείκτης ηλικιωμένων», που αποσκοπούσε στο να παροτρύνει τις εταιρείες με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους να προσλαμβάνουν εργαζόμενους άνω των 55 ετών.
Νέο κάλεσμα για πανεθνικές κινητοποιήσεις
Στήθηκαν φράγματα στους δρόμους κοντά στο Συνταγματικό Συμβούλιο και η Αστυνομία αναπτύχθηκε σε περίπτωση περαιτέρω – ενδεχομένως – βίαιων διαδηλώσεων. Ακόμα, τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους σε όλη τη Γαλλία να επιστρέψουν στους δρόμους την 1η Μαΐου, για ακόμα μία ημέρα εθνικής κινητοποίησης κατά των μεταρρυθμίσεων.
Η πολιτική συμμαχία της Αριστεράς (Nupes) ήταν μία από τις ομάδες που κατέθεσαν προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις και ο ηγέτης της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνει ότι προσέχει περισσότερο τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά εκείνες του κυρίαρχου λαού».
Πάντως, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, η οποία είχε – επίσης – προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πολιτική μοίρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν έχει σφραγιστεί».
Ενώ το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε μια πρόταση για δημοψήφισμα στη Γαλλία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα σχετικά με μια περαιτέρω πρόταση για εθνική ψηφοφορία από την Αριστερά. Ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής, Αντουάν Μπριστιέλ, δήλωσε στο BBC ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα τέλος στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη Γαλλία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν και ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο δεν θα τις απέφευγε, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη» είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας: «Νομίζω, όμως, ότι θα δούμε τις επόμενες ώρες και το Σαββατοκύριακο πολλές ταραχές και απεργίες στη χώρα, επειδή εξακολουθεί το 70% του γαλλικού πληθυσμού να είναι εναντίον της μεταρρύθμισης».
Πηγή: ieidiseis