Διεθνή

Η Βραζιλία συστήνει τη χλωροκίνη για τους ελαφρά ασθενείς

Μέχρι σήμερα αυτή η ουσία χορηγούνταν σε σοβαρά νοσούντες.

Parallaxi
η-βραζιλία-συστήνει-τη-χλωροκίνη-για-τ-318802
Parallaxi

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας συνέστησε σήμερα για τους ελαφρά ασθενείς της νόσου Covid-19 τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, που μέχρι σήμερα χορηγούνταν σε σοβαρά νοσούντες, μία ημέρα αφότου η χώρα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων, άνω των 1000.

Η σύσταση αυτή είχε αναφερθεί σε έγγραφο του υπουργείου, το οποίο υπέγραφε ο Νέλσον Τάιχ που παραιτήθηκε στις 15 Μαΐου, έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί, της χλωροκίνης στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Βραζιλία κατέγραψε χθες μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων από τον νέο κορονοϊό (+ 1.179 νεκροί σε 24 ώρες) και μετρά ήδη 17.971 νεκρούς, την ώρα που η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται τον Ιούνιο.

Στις νέες οδηγίες, το υπουργείο, προσωρινός επικεφαλής του οποίου είναι ο εν ενεργεία στρατηγός Εντουάρντο Παζουέλο, συστήνει τη λήψη δύο μορίων μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, εντός του εθνικού συστήματος Υγείας και με τη συμφωνία γιατρού και ασθενούς.

Το πρωτόκολλο του υπουργείου υπογραμμίζει, εντούτοις, ότι “δεν υπάρχει εγγύηση για θετικά αποτελέσματα” κι ότι η χλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, μπορεί να προκαλέσει “σοβαρές” δευτερεύουσες παρενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έως τη σοβαρή ανεπάρκεια οργάνων και “τον θάνατο”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα