«Βράζουν» στα κρούσματα τα σχολεία σε όλη τη χώρα – Τι γίνεται με την αγορά και τους εμβολιασμούς

Η επιτροπή των ειδικών εστιάζει στην Αττική - Τι αποφάσεις αναμένουμε

Parallaxi
βράζουν-στα-κρούσματα-τα-σχολεία-σε-680074
Parallaxi

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Εξαδάκτυλος: «Για εμβόλια, η Ε.Ε. μπορεί να στραφεί και στο ρώσικο και στο κινέζικο»

Τη δυνατότητα της Ε.Ε. να στραφεί στα εμβόλια Κίνας και Ρωσίας, ως απάντηση στις εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις παράδοσης εμβολίων, αναδεικνύει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εμβόλια, τα οποία έχουν εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τα οποία δεν έχουμε λόγο να μην τα θεωρούμε ασφαλή πριν τα ελέγξουμε ή να τα αφήνουμε έξω από τη συζήτηση», τόνισε. «Μιλάμε για το ρώσικο και το κινέζικο. Βέβαια και αυτοί δεν έχουν επιδιώξει να πάρουν άδεια στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να επιδιώξουν ή ενδεχομένως να επιδιώξουμε κι εμείς».

Ο κ. Εξαδάχτυλος εκτιμά ότι τα συμβόλαια ήταν υπεραισιόδοξα.

«Η ρήτρα νομικής κάλυψης, που ζήτησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες, έπρεπε να αποσαφηνίζεται ότι δεν αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων. Νομίζω, ότι θα πρέπει να τα βρουν. Στην αντίθετη περίπτωση ίσως η Ευρώπη θα πρέπει να δει με περισσότερη ευελιξία τις πηγές από τις οποίες θα προμηθευτεί εμβόλια».

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στο χθεσινό συλλαλητήριο επεσήμανε ότι ο ιός δεν αναγνωρίζει το είδος των συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων: «Το να κάνω κάτι που δεν προβλέπεται, τηρώντας τα μέτρα και έχοντας ασφάλεια, δεν υπάρχει!»

Όσο για την προστασία, που προσφέρουν οι υφασμάτινες μάσκες έναντι του κορωνοιού και κυρίως έναντι του μεταλλαγμένου στέλεχος του ιού, ξεκαθάρισε ότι όλες οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν και εκείνες με ενισχυμένη ύφανση. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από το από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού».

Lockdown: Ανοίγουν τα γυμνάσια παντού και τα λύκεια στις μη κόκκινες περιοχές – Με ραντεβού στα καταστήματα

Πολύωρες είναι οι συζητήσεις, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αποφάσισε να εισηγηθεί νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική και για μερικές ακόμη περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού. Οι εισηγήσεις των ειδικών αποφασίστηκαν καθώς η “υποεπιτροπή” των επιδημιολόγων αποφάνθηκε χθες το βράδυ, ότι η περιοχή πλέον πρέπει να ενταχθεί στις “κόκκινες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την επιδημία, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά είναι:

  • Σχετικά με τα γυμνάσια και λύκεια, η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι επιδίωξη της είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά. Όμως λόγω της ανόδου των κρουσμάτων αυτό δεν γίνεται άμεσα στις κόκκινες περιοχές όσον αφορά στα λύκεια
  • Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο τα καταστήματα επιστρέφουν στη διαδικασία click in shop. Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή μάλλον από αύριο Σάββατο 30/1
  • Όσον αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών η επιτροπή δεν φαίνεται να εισηγείται τη διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5 το πρωί αλλά να παραμείνει ως έχει δηλαδή απαγόρευση από τις 9 το βράδυ.

Οι αιτίες που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προχώρησε στις συγκεκριμένες εισηγήσεις έχουν να κάνουν με την άνοδο των κρουσμάτων. Ειδικότερα:

Ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 625, όταν μια ημέρα πριν ήταν 595, στις 26/1 ήταν 546 και στις 22/1 ήταν 463, παρουσιάζει δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία αποδίδεται στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική υπολογίζεται στο 0,98%, αλλά αποτυπώνοντας την εικόνα της επιδημίας μερικές μέρες πριν και σήμερα εκτιμάται πάνω από το 1 γεγονός, επίπεδο που συνήθως σημαίνει συναγερμός.

Παράλληλα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί καθώς με βάση και τις αναφορές του Υπουργού Βασίλη Κικίλια οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 63%. Να αναφέρουμε δε ότι τις τελευταίες ημέρες σε σύνολο χώρας έχει ανατραπεί η ισορροπία εισαγωγών σε σχέση με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, καθώς για παράδειγμα στις 27/1, είχαμε 135 νέες εισαγωγές και 111 εξιτήρια λόγω ίασης και χθες επίσης 135 εισαγωγές και μόνο 100 εξιτήρια.

Επίσης σταθερά ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ λόγω covid είναι περίπου 140 στην Αττική το τελευταίο τριήμερο, ήτοι το 50% του συνόλου, ενώ σημειώνεται και μικρή άνοδος των νοσηλευομένων συνολικά στην Επικράτεια, σε απλές κλίνες, που έχουν φτάσεις τους 1040.

Θεσσαλονίκη: «Αναστενάζουν» τα μικρά καταστήματα – Μηδενικά έσοδα και αβεβαιότητα

Πελώνη-Γεραπετρίτης: Η Αττική είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση

Η κ. Πελώνη τόνισε χαρακτηριστικά πως υπάρχει προβληματισμός για την Αττική ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής.

«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.

Για το ενδεχόμενο να οριστεί η Αττική «κόκκινη» περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται αυτό μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο MEGA.

Συγκεκριμένα για την Αττική, υποστήριξε πως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο όριο του συναγερμού. Ωστόσο, αν απαιτηθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικό ζήτημα και η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά», τόνισε.

Για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είπε πως ενώ έχει παρθεί η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα (1/2), αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα να παραμείνει στα δύο επίπεδα διαβάθμισης. Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στις «κόκκινες» περιοχές, τότε θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση της επιτροπή», εξήγησε.

Γενικά, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα και ότι η κοινωνία απεδείχθη πιο ώριμη από ότι θα περίμενε ο καθένας. «Στην κοινωνία πρέπει να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε.

Ρόδος: Εμβολιάστηκε ο τελευταίος επιζών Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης

O τελευταίος επιζών Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης έκανε χτες το απόγευμα εμβόλιο κατά του covid-19.

Πρόκειται για τον 95χρονο Γιώργο Λιναρδή που μετέβη, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου» σε προγραμματισμένο ραντεβού και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δέχτηκε τις φροντίδες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακμαίος και με το χαμόγελο στα χείλη ο παλαίμαχος πολεμιστής εμβολιάστηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς περάσαμε τόσα πολλά στον πόλεμο και θα πονέσουμε τώρα μ΄ένα τσιμπιματάκι στο χέρι;».

Ο Γιώργος Λιναρδής από τη Χάλκη, όταν οι Γερμανοί σκότωσαν τον λοχαγό Διογένη Φανουράκη στο νησί, μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του τον Βασίλη Χαλικάκη, τον Κώστα Ζαμπετούλα και τον Κώστα Τσιμίκα, πήραν από το νησί μια βάρκα τον Σεπτέμβριο του 1944 με σκοπό να μεταβούν στη Σύμη, που είχε ήδη απελευθερωθεί από τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς. Κωπηλατούσαν δύο μέρες και τα ισχυρά ρεύματα τους παρέσυραν προς την Τήλο και εξαντλημένους, για καλή τους τύχη, τους βρήκε το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» που τους μετέφερε στη Χίο.

Οι τέσσερις νεαροί Χαλκίτες κατετάγησαν στον Ιερό Λόχο και μετά από εκπαίδευση εκεί αλλά και στην Αίγυπτο, πήραν μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Ο Γιώργος Λιναρδής συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Αλιμνιά, στην Τήλο, σε άλλα νησιά, όπως επίσης και στη μεγάλη συμμαχική επιχείρηση με την επωνυμία ΤΕΝΤ που έγινε στις 2 Μαΐου 1945 στο Μανόλιθο της Ρόδου. Μια εβδομάδα αργότερα βρέθηκε στη Σύμη, όπου στις 8 Μαΐου ο στρατηγός Όττο Βάγκενερ υπέγραψε την παράδοση της Γερμανίας στις Συμμαχικές Δυνάμεις και στον Ιερό Λόχο.

Το επόμενο ραντεβού του Γιώργου Λιναρδή στο νοσοκομείο είναι στις 18 Φεβρουαρίου.

Ειδικοί: Δεν έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Αγωνία στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου από τα 50 καταγεγραμμένα κρούσματα σε Σχολεία

Προβληματισμός επικρατεί στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου από τα 50 καταγεγραμμένα κρούσματα, που προέκυψαν από τα μοριακά τεστ, που έγιναν από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, τόσο στο γενικό πληθυσμό της πόλης όσο και στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βρεφονηπιακό σταθμό της Αμούδας, όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα, τα 15 στα βρέφη και τα υπόλοιπα στους εργαζόμενους του σταθμού. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου η συντονίστρια του ΕΟΔΥ στο Λασίθι Αθηνά Καρπούζη, τόνισε πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί από τα μοριακά τεστ, που από χθες γίνονται μαζικά στα εξεταστήρια της πόλης, συνέστησε ψυχραιμία και ρεαλισμό στους κατοίκους, που ζουν στιγμές αγωνίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία, που εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου στις «κόκκινες» περιοχές και να αποφασιστεί ενισχυμένο lockdown για την περιοχή.

1.116 εμβολιάστηκαν στην Φλώρινα και 1.185 στην Καστοριά

Πάνω από 1000 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα στην Φλώρινα και στην Καστοριά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμούς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Φλώρινα έχουν πραγματοποιηθεί 1.116 εμβολιασμοί ενώ στην Καστοριά 1.185.

Αναμένονται νέα περιοριστικά μέτρα σε Βόρεια Κυνουρία και Σπάρτη

Κοροναϊός : Στο 24,2% η αύξηση στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα –Μείωση σε διασωληνωμένους και θανάτους

Αύξηση της τάξεως του 24,2% εμφανίζουν τα ημερήσια κρούσματα στην χώρα μας, σύμφωνα με την 34η έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχειά στο εξεταζόμενο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 9,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Την ίδια ώρα,  υπάρχει μείωση στον μέσο όρο των διασωληνωμένων και των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 46% (από 53% στην προηγούμενη έκθεση).

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 61% και 48% αντίστοιχα (από 59% και 67% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 27 Ιανουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,88.

Ακολουθεί επιτελική σύνοψη της 34ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου 2021:

Η 34η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 21 έως 27 Ιανουαρίου 2021 και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης, που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις, επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επικαιροποιημένων δεδομένων.

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και μείωση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 596 κρούσματα, από 480 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση 24,2%. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 9,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 25,6 (από 27,3 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 274 (από 300).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και μειούμενος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 46% (από 53% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 61% και 48% αντίστοιχα (από 59% και 67% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Συμπερασματικά, η κατάσταση στον άξονα υγείας συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 26.870, με 11.714 ημερήσια PCR τεστ και 15.156 ημερήσια rapid Ag τεστ την τελευταία εβδομάδα (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 188.090).

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (26/1/21), η Ελλάδα με 544 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1013. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 72 (από 66 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 54 (από 48 ημέρες).

Στο 0,88 ο δείκτης RT

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 27 Ιανουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,88.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (27/1/2021), από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 6 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (Βοιωτία, Δυτική Αττική, Εύβοια, Θήρα, Λέσβος και Χαλκιδική) και 10 περιοχές (Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα

Από τις 27 Δεκεμβρίου, που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ο αθροιστικός αριθμός εμβολιασμών στις 27 Ιανουαρίου ανερχόταν σε 213.735, έναντι 107.335 στην προηγούμενη έκθεση. Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει τους συνολικούς εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους στην ΕΕ των 27 κρατών μελών με το ποσοστό της Ελλάδας να ανέρχεται σε 2,05% στις 27 Ιανουαρίου.

Στο πράσινο τα λύματα της Θεσσαλονίκης – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Συνολικοί εμβολιασμοί ανά εκατό κατοίκους

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google Mobility, η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει μέση μείωση κατά 34,4 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) στις πέντε δραστηριότητες: 1) καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία, 2) καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, 3) πάρκα και υπαίθριοι χώροι, 4) χρήση ΜΜΜ και 5) εργασιακοί χώροι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου 2020 – 22 Ιανουαρίου 2021) σε σύγκριση με την περίοδο ενός μήνα πριν την εφαρμογή του (7 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2020). Αντίστοιχα, η παραμονή στην κατοικία αυξήθηκε κατά 11,6 πμ.

Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου 2020 – 22 Ιανουαρίου 2021) σε σχέση με το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου – 3 Μαΐου 2020), καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες, κατά 18,8 πμ κατά μέσο όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 8,3 πμ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. Συγκρίνοντας την μεταβολή της κινητικότητας μετά την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου στις 18 Ιανουαρίου 2021, παρατηρούμε μία αύξηση της κινητικότητας σε καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας κατά 12,8 πμ κατά το διάστημα 18 – 22 Ιανουαρίου 2021 σε σύγκριση με το διάστημα 11 – 15 Ιανουαρίου 2021. Η σύγκριση των δύο αυτών περιόδων εμφανίζει επίσης αύξηση της κινητικότητας στα ΜΜΜ κατά 4,4 πμ και μείωση της κινητικότητας κατά 4,4 πμ σε καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταβολή στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μέση ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά -3,8% το επταήμερο 18 – 24 Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης κατά -18,9% το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Συνολικά τις πρώτες 24 ημέρες του Ιανουαρίου 2021, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε -13,7% έναντι πτώσης -7,1% τον Δεκέμβριο 2020. Tα στοιχεία του Bruegel για την εβδομαδιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υποδεικνύουν μείωση κατά -7% κατά το διάστημα 11 – 15 Ιανουαρίου 2021, που είναι ίδια με την μεταβολή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (4 – 8 Ιανουαρίου 2021). Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2021, η μέση εβδομαδιαία μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -3,7% έναντι -3,1% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά μεταβολής ήταν -4,3%, -5,8% και -8% αντίστοιχα για την ίδια περίοδο.

Διατηρείται ο σημαντικός ρυθμός μείωσης του αριθμού επιβατών διεθνών πτήσεων στο ΔΑΑ το επταήμερο 18 – 24 Ιανουαρίου 2021, που ανήλθε σε -89,7%, έναντι μείωσης -87,2% το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, ενώ ο αριθμός των επιβατών εσωτερικών πτήσεων σημείωσε μικρότερη πτώση κατά -73,5% (έναντι -73,1%). Συνολικά, τον τις πρώτες 24 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών και εσωτερικών πτήσεων εμφάνισε μείωση κατά -87,6% και -75,1% αντίστοιχα έναντι πτώσης -87,7% και -80% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο 2020.

Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεχίζει να ενισχύεται με διψήφιο ρυθμό για ένατο συνεχόμενο μήνα, που ανήλθε σε +12,6% το πρώτο μισό του Ιανουαρίου 2021 έναντι αύξησης +13,9% τον Δεκέμβριο 2020. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2021, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση +21,6%. Αντίθετα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε κατά -4,4% το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, έναντι αύξησης +7,4% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο 2020. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +2,6%.

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου 2020 – 21 Ιανουαρίου 2021 εμφανίζει μείωση -7,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες 21 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 η μείωση ανήλθε σε -11,8% έναντι -10,8% τον Δεκέμβριο 2020 και -12,6% τον Νοέμβριο 2020.

Σε επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στις υπηρεσίες courier (+77% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 έναντι +78,8% το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου 2020), στους φούρνους (+48,3% από +49,9%), στα διόδια (+31,9% από +30,7%), στα super markets και παντοπωλεία (+30,5% από +27,9%), στα φαρμακεία (+22,1% από +40,1%) και στις εταιρίες ενέργειες (+17,4% από +31%).

Τονίζεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη αυξημένης ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες ο ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε σε +18,8% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 έναντι +206,3% το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου 2020), ενώ στα κουρεία και κομμωτήρια ο ρυθμός μεταβολής έγινε έντονα αρνητικός (-65,7%) τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 έναντι +24,9% το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα).

Στον αντίποδα, σημαντική μείωση συνεχίζει να καταγράφεται στα ταξιδιωτικά γραφεία (-87% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου 2021 από -85,1% το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου 2020), στα πολυκαταστήματα (-85,7% έναντι -93,4%), στους χώρους εστίασης (-72,1% από -72%) και στα μπαρ και καφέ (-67,8% από -69,7%).

Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 34ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου καταδεικνύουν αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και μείωση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Επίσης, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 27 Ιανουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,88. Στο οικονομικό σκέλος, επισημαίνεται η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις πρώτες 24 ημέρες του Ιανουαρίου 2021, καθώς και η αύξηση του όγκου – και η μείωση της αξίας – ηλεκτρονικών συναλλαγών το πρώτο μισό του Ιανουαρίου 2021.

Πορεία Κύριων Δεικτών

Στους κατωτέρω δείκτες συνοψίζεται η πορεία της επιδημίας, της κινητικότητας του πληθυσμού και του άξονα οικονομίας με κύρια έμφαση στην μεταβολή αυτών σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου.

Πορεία Κύριων Δεικτών

Δείκτης

27.01.2021 – 20.01.2021

Άξονας Υγείας

Κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των κρουσμάτων/ ημέρα

596

480

Ρυθμός διπλασιασμού κρουσμάτων (ημέρες)

72

66

Ενεργά κρούσματα

5.324

5.881

Κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων/ ημέρα

25,6

27,3

Ρυθμός διπλασιασμού θανάτων (ημέρες)

54

48

Κυλιόμενος μέσος όρος 7-ημερών μοριακών τεστ/ ημέρα

11.714

9.682

Κυλιόμενος μέσος όρος 7-ημερών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag) / ημέρα

15.156

15.871

Κυλιόμενος μέσος όρος 7-ημερών τεστ / ημέρα

26.870

25.554

Δείκτης θετικότητας

1,87% (18 – 24 Ιαν)

1,81% (11 – 17 Ιαν)

Εκτιμώμενο Rt (επικράτεια)

0,88

0,87

Πλήθος διασωληνωμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

274

300

Νέες εισαγωγές – 7ημερος κυλιόμενος μέσος / ημέρα

116

118

Λόγος νέων ημερήσιων εισαγωγών προς ημερήσια εξιτήρια

1,04

0,95

Κατειλημμένες απλές κλίνες COVID-19

24%

25%

Κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ COVID-19

46%

53%

Κυλιόμενος μέσος όρος 7-ημερών εμβολιασμών / ημέρα

15.200

6.102

Κινητικότητα Πληθυσμού

(Μέση ημερήσια μεταβολή περιόδου έναντι διάμεσης τιμής 3 Ιαν – 6 Φεβ 2020)

7 Νοε 2020 – 22 Ιαν 2021

7 Οκτ – 6 Νοε 2020

Καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία

-57,4%

-12,6%

Καταστήματα Τροφίμων και Φαρμάκων

+0,2%

+9,5%

Πάρκα και υπαίθριοι χώροι

-3,3%

+49,5%

Χρήση ΜΜΜ

-54,9%

-15,6%

Εργασιακοί χώροι

-38,8%

-13,1%

Παραμονή στην κατοικία

+14,1%

+2,5%

Άξονας Οικονομίας

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

(Μάρ 2020 – Ιαν 2021) yoy

-3,7%

-3,6%

Αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών

(Μάρ 2020 – Ιαν 2021) yoy

+2,6%

+2,7%

Όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών

(Μάρ 2020 – Ιαν 2021) yoy

+21,6%

+21,9%

Επικυρώσεις εισιτηρίων ΟΑΣΑ

-63,1% (19 – 25 Ιαν)

-68,7% (12 – 18 Ιαν)

Εισαγωγές Εμπορευματοκιβωτίων

-16,7% (Νοέ.)

-16,7% (Οκτ.)

Εξαγωγές Εμπορευματοκιβωτίων

-13,6% (Νοέ.)

-18,2% (Οκτ.)

12μηνη μεταβολή χρηματοδότησης ιδιωτικού τομέα

+2,6% (Νοέ.)

+2,5% (Οκτ.)

12μηνη μεταβολή καταθέσεων ιδιωτικού τομέα

+14,0% (Νοέ.)

+11,6% (Οκτ.)

Δείκτης οικονομικού κλίματος

91,5 (Δεκ.)

91,0 (Νοέ.)

3 νέα εμβόλια μέχρι τον Μάιο- Ελάχιστα κρούσματα στους εμβολιασμένους

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ, mega, in.gr, news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα