Βρετανία: Άνω του 90% αποτελεσματικότητα στην ινδική μετάλλαξη με 2 δόσεις Pfizer ή AstraZeneca
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν σε ποσοστό άνω του 90% έναντι των νοσηλειών, αφότου κάποιος έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές.
Η μελέτη της Δημόσιας Αρχής Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει μια προστασία 96% έναντι των νοσηλειών έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και σε ποσοστό 92% για το εμβόλιο των Οξφόρδη/AstraZeneca.
Εκ των 14.019 ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτήν την παραλλαγή, μονάχα 166 νοσηλεύτηκαν, αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 12ης Απριλίου-4ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «αποτελέσματα συγκρίσιμα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για να αποφευχθεί η νοσηλεία που συνδέεται με την παραλλαγή Άλφα», η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.
«Αυτή η απόδειξη αποτελεσματικότητας των δύο δόσεων έναντι των παραλλαγών δείχνει σε ποιο βαθμό είναι κρίσιμο να εμβολιαζόμαστε τη δεύτερη φορά», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι το βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «ήδη σώσει χιλιάδες ζωές».
Για τη Μέρι Ράμσεϊ, την υπεύθυνη εμβολιασμών του PHE, «είναι απολύτως κρίσιμο να λαμβάνουμε τις δύο δόσεις από τη στιγμή που προτείνονται προκειμένου να αποκτήσουμε μια μέγιστη προστασία έναντι των υπαρχουσών και των αναδυόμενων παραλλαγών».
Περισσότερο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η παραλλαγή Δέλτα είναι επικρατούσα πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς.
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει λάβει μία δόση εμβολίου στη Βρετανία, όμως μονάχα το 57% δύο δόσεις.
Αναβάλλεται για έναν μήνα η επόμενη χαλάρωση των μέτρων
Για έναν μήνα αναβάλλεται η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής Δέλτα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί για να ενταθεί το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού.
«Πιστεύω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο ακόμα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αντί για τις 21 Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένη, η επόμενη φάση του «ανοίγματος» θα γίνει στις 19 Ιουλίου.
«Σε κάποια φάση, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τόνισε ο Τζόνσον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, λόγω της κυκλοφορίας της παραλλαγής Δέλτα, αν δεν έκανε τίποτα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο επίπεδο στο οποίο ήταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Με βάση το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Τζόνσον τον Φεβρουάριο, οι περισσότεροι περιορισμοί θα αίρονταν στις 21 Ιουνίου, θα άνοιγαν δηλαδή πλήρως οι παμπ, τα εστιατόρια, τα νάιτκλαμπ και άλλοι χώροι φιλοξενίας. Αυτό τώρα θα γίνει στις 19 Ιουλίου.
«Όπως έχουν τα πράγματα και με βάση τις ενδείξεις που βλέπω τώρα, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού θα επιταχυνθεί μειώνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, από τις 12 εβδομάδες που είναι σήμερα στις 8 για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
Η κατάσταση θα εξεταστεί και πάλι στις 28 Ιουνίου. Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε όμως ότι θωρείται απίθανο να χαλαρώσουν τα μέτρα νωρίτερα από τις 19 Ιουλίου.
Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της Covid-19 και 3 θάνατοι. Ο Τζονσον επισήμανε ότι τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% την εβδομάδα, ενώ αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, πιστεύεται ότι είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του νέου κορονοϊού που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στη Βρετανία και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ιταλία: Πρώτη φορά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, που οι μολύνσεις είναι λιγότερες από χίλιες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 907 κρούσματα κορονοϊού και 36 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Για πρώτη φορά, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020, οι μολύνσεις είναι λιγότερες από χίλιες. Χθες τα περιστατικά ήταν 1.390, με 26 νεκρούς.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 79.524 διαγνωστικά τεστ, το 1,1% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%. Όπως κάθε Σαββατοκύριακο, τα τεστ είναι μειωμένα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 536 ασθενείς με covid 19, δηλαδή 29 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 3.465, με μείωση 77 ασθενών σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Από την αρχή της πανδημίας οι μολύνσεις είναι 4.245.779 και 127.038 έχασαν την ζωή τους.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιφέρειες, τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα καταγράφονται στη Σικελία (163), την Εμίλια Ρομάνια (137) με πρωτεύουσα την Μπολόνια και το Λάτιο (111) με κύρια πόλη τη Ρώμη.
Μόσιαλος: Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η ινδική παραλλαγή
Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 13.721 νέα κρούσματα και 371 θανάτους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 13.721 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 6.590 στη Μόσχα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνταν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώσουν τετραήμερη αργία ώστε να περιορίσουν την έξαρση που σημειώθηκε.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέβασαν τον επίσημο συνολικό τους αριθμό σε 5.222.408.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 371 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 126.801.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) για τη δωρεά 870 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, όμως επισήμανε ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες και γρήγορα.
«Είναι μια μεγάλη βοήθεια, όμως χρειαζόμαστε περισσότερες και τις χρειαζόμαστε ταχύτερα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν και πεθαίνουν κάθε ημέρα από τη νόσο και οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Αφρική έχουν υψηλότερο ποσοστό θνητότητας, επισήμανε.
Αφγανιστάν: Υπερπλήρη νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες σε νέους ασθενείς καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19
Τα δύο βασικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 στο Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους σε νέους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών, δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος και γιατροί.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τρίτο κύμα της πανδημίας, με αριθμούς ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους να καταγράφονται εν μέσω αύξησης της βίας καθώς αποσύρονται οι διεθνείς δυνάμεις από τη χώρα και επιθέσεων από ταλιμπάν.
«Τα νοσοκομεία Afghan Japan και Αλί Τζίνα αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους διότι δεν είχαν άλλες κλίνες ούτε πόρους», δήλωσε ο υγειονομικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα δύο νοσοκομεία, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αντιμετωπίζουν έντονες ελλείψεις σε οξυγόνο και άλλες ιατρικές προμήθειες.
Ο Μιρουάις Αλιζάι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, είπε ότι τα νοσοκομεία είχαν κλείσει κάποιες φορές λόγω του υψηλότερου αριθμού ασθενών, αλλά αρνήθηκε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προμηθειών, λέγοντας ότι τα θέματα με το οξυγόνο είχαν επιλυθεί.
Ο Μάσι Νόρι, γιατρός στο νοσοκομείο Afghan Japan, δήλωσε ότι ήταν κλειστό για νέους ασθενείς εδώ και ημέρες καθώς δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες κλίνες. Ο Εΐντ Ουάλι, επικεφαλής του νοσοκομείου Αλί Τζίνα, δήλωσε ότι σταμάτησαν να γίνονται δεκτοί νέοι ασθενείς όταν γέμισαν οι κλίνες COVID-19.
Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα 1.804 νέα κρούσματα COVID-19 και 71 θανάτους λόγω της ασθένειας.
Συνολικά, έχει καταγράψει 93.272 κρούσματα και 3.683 θανάτους αλλά οι γιατροί λένε ότι πολλά κρούσματα ίσώς να μην έχουν εντοπιστεί λόγω των χαμηλών ποσοστών διενέργειας τεστ.
Η Διεθνής Αμνηστία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να προμηθευτεί περισσότερο οξυγόνο και εμβόλια.
«Οι αριθμοί κρουσμάτων COVID-19 στο Αφγανιστάν αυξάνονται σταθερά», δήλωσε ο Αμάν Σουλτανί, ο αρμόδιος ερευνητής της οργάνωσης για τη Νότια Ασία. «Χωρίς έκτακτη διεθνή στήριξη για να περιοριστεί η αύξηση αυτή, η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει εκτός ελέγχου».
Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 36 εκατ. κατοίκων, έχει χορηγήσει περίπου 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων, κυρίως σε υγειονομικούς εργαζομένους της πρώτης γραμμής και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Αφγανιστάν έλαβε 700.000 δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm.
Πληροφορίες: ΑΠΕ