Βρετανία: Διαλύεται η κυβέρνηση Τζόνσον – 27 οι αποχωρήσεις
Πέντε υφυπουργοί σε επιστολή τους τον καλούν να παραιτηθεί αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει
Τις 27 έφτασαν νωρίς το απόγευμα οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία. Συνέχεια στην ακατάσχετη αιμορραγία της κυβέρνησης έδωσαν έξι υφυπουργοί, με τους πέντε εξ αυτών να συντάσσουν κοινή επιστολή παραίτησης.
Οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο’ Μπράιεν, Άλεξ Μπέργκχαρτ, Λι Ρόουλινγκ και Τζούλια Λόπεζ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι έχει γίνει πλέον προφανές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει δεδομένων των αποκαλύψεων για την υπόθεση Πίντσερ και των χειρισμών από το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Καλή τη πίστη πρέπει να σας ζητήσουμε, για το καλό του κόμματος και της χώρας, να παραιτηθείτε», καταλήγει η επιστολή των πέντε υφυπουργών.
Ξεχωριστή επιστολή παραίτησης έστειλε η Υφυπουργός Εργασίας Μιμς Ντέιβις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Mail, ο Υπουργός Στέγασης και εκ των κορυφαίων ονομάτων του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Γκόουβ φέρεται να διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό το πρωί ότι «πρέπει να φύγει».
Την εμπιστοσύνη του από τον Μπόρις Τζόνσον απέσυρε δημοσίως και ο πρώην Υπουργός Άμυνας και σημαίνουσα κοινοβουλευτική φωνή των Τόρις Λίαμ Φοξ.
Υπό αυτό το σκηνικό ασφυκτικής πίεσης, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται το απόγευμα ενώπιον των επικεφαλής των επιμέρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, σε μία συνεδρίαση όπου αναμένεται να υποστεί δριμύτατη κριτική.
«Θα συνεχίσω» απάντησε στις φωνές περί παραίτησης ο Τζόνσον – Πάνω από 20 οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση
Αποφασισμένος να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις αμφιβολίες για το πολιτικό του μέλλον μετά από τις μαζικές παραιτήσεις από την κυβέρνησή του.
Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τζόνσον είχε λάβει επιστολές παραίτησης από δύο υπουργούς, επτά υφυπουργούς και ακόμα δώδεκα κυβερνητικά στελέχη χαμηλότερων βαθμίδων. Οι επιστολές αυτές επισήμαιναν στην πλειοψηφία τους το έλλειμα «ακεραιότητας» που καταλογίζεται στον Πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό από τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματός του Τιμ Λόουτον αν υπάρχουν περιστάσεις υπό τις οποίες θα παραιτείτο, ο κ. Τζόνσον είπε πως αυτό θα γινόταν αν αισθανόταν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει τη λαϊκή εντολή.
«Η δουλειά ενός Πρωθυπουργού σε δύσκολες περιστάσεις όταν έχει λάβει μια κολοσσιαία (λαϊκή) εντολή είναι να συνεχίζει και αυτό είναι που πρόκειται να κάνω», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρή επίθεση στην ίδια συνεδρίαση από τον ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, που είπε ότι η διατήρηση στο κυβερνητικό σχήμα του Κρις Πίντσερ ενώ ο κ. Τζόνσον γνώριζε για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης δείχνει πόσο «σοβαρή» είναι η κατάσταση.
Σχολιάζοντας σκωπτικά τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο σερ Κιρ είπε ότι είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στα χρονικά που «το βυθιζόμενο πλοίο εγκαταλείπει τον ποντικό». Επιτέθηκε δε στους υπουργούς που στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς τους «δευτεροκλασάτους σκύλους που κουνάνε το κεφάλι» στις υποδείξεις του αφεντικού τους.
Η πιο σφοδρή κριτική ωστόσο προήλθε από τον παραιτηθέντα Υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ο οποίος σε προσωπική δήλωση στη Βουλή είπε ότι είχε δώσει το πλεονέκτημα αμφιβολίας στον Πρωθυπουργό, αλλά πλέον ήρθε η στιγμή να πει «αρκετά μέχρις εδώ».
Τόνισε ότι «το πρόβλημα αρχίζει στην κορυφή» και έχει συμπεράνει ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να διορθωθεί. Όπως συμπλήρωσε, παραιτήθηκε διότι δεν ήταν πρόθυμος να ρισκάρει να χάσει την «ακεραιότητά» του.
Στράφηκε δε και κατά των υπουργών που παραμένουν στην κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «θα έχουν τους λόγους τους», αλλά και ότι «το να μην κάνουν κάτι είναι μία ενεργή απόφαση».
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα συνέρχεται σε μια κρίσιμη συνεδρίαση η Επιτροπή 1922, το κομματικό όργανο των Συντηρητικών που έχει την ευθύνη τήρησης του καταστατικού του κόμματος.
Μετά από τα νέα δεδομένα που προκαλούν οι συνεχείς παραιτήσεις, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις απώλειας εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό από Συντηρητικούς βουλευτές που μέχρι πρότινος τον στήριζαν, η Επιτροπή θα συζητήσει πιθανή αλλαγή των κανόνων ώστε να επιτραπεί άμεσα νέα εσωκομματική διαδικασία μομφής μετά από εκείνη του περασμένου μήνα.
Ο κανονισμός που ισχύει αναφέρει πως για να αμφισβητηθεί ξανά με μια τέτοια διαδικασία ο ηγέτης του κόμματος θα πρέπει να παρέλθουν 12 μήνες από την τελευταία ψηφοφορία εμπιστοσύνης.
Πηγή: skai.gr