Top

Βρετανία: Ξεπέρασε του 20 εκατ. εμβολιασμούς- Πότε θα εγκρίνει ο ΕΜΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
βρετανία-ξεπέρασε-του-20-εκατ-εμβολιασ-714481
Parallaxi

corona

Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:

Κύπρος: Υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού rapid test για όλους τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης που επιστρέφουν στα σχολεία ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού rapid test για όλους τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία κατά την επαναλειτουργία των σχολείων της εν λόγω βαθμίδας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι:

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την καθημερινή εξέταση της υγειονομικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται με την επαναδραστηριοποίηση του πληθυσμού και τη σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων, υποβάλλουν την ανάγκη για εφαρμογή εντατικότερων μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι:

-Στο εξής και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, για την παρουσία των μαθητών και μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης στα σχολεία θα απαιτείται εβδομαδιαία αρνητική διάγνωση σε έλεγχο ταχείας διάγνωσης (rapid test).

Στόχος είναι, από τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων υποβάλλονται ήδη σε περιοδική εξέταση, να θωρακιστεί καλύτερα το σχολείο και να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσα στον σχολικό χώρο, αλλά και μεταφοράς του στη συνέχεια στις οικογένειες.

-Για τον σκοπό αυτό καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση (rapid test) στους σταθμούς που λειτουργούν για το ευρύτερο κοινό, το συντομότερο δυνατόν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

-Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο και στη συνέχεια το ίδιο θα απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση.

-Ταυτόχρονα, και για πρακτική διευκόλυνση, γίνονται διευθετήσεις με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ούτως ώστε να συνεχιστεί η επίσκεψη ειδικών συνεργείων σε ορισμένα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές για επιτόπου εξέταση. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από το σχολείο.

-Η επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών μετατίθεται και θα ξεκινήσει από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021.

-Μέχρι τότε θα πρέπει, αφού δοθεί η συγκατάθεση γονέων και κηδεμόνων να υποβληθούν σε εξέταση και οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, ούτως ώστε να προσκομίζουν στο σχολείο την αρνητική διάγνωση τεστ.

-Από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο και στη συνέχεια το ίδιο θα απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση.

-Διευκρινίζεται ότι οι ίδιες ακριβώς διευθετήσεις ισχύουν και για τα ιδιωτικά σχολεία. Ενώ ο ίδιος κανόνας λειτουργίας πρέπει να εφαρμόζεται και σε μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν σε απογευματινά μαθήματα σε φροντιστήρια, ωδεία κ.λ.π.

-Το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει επίσης έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες παιδιών της Δημοτικής Εκπαίδευσης να τα παροτρύνουν να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα κατά την παρουσία τους στο σχολείο. Αυτό συστήνεται ιδιαίτερα για τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών. Η χρήση της μάσκας στα δημοτικά σχολεία εξακολουθεί να είναι προαιρετική. Ωστόσο, εκεί όπου είναι δυνατόν και όταν τα παιδιά μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αυτή παρέχει στα ίδια και στο σχολικό περιβάλλον, αλλά στη συνέχεια και στην οικογένειά τους καλύτερη προστασία.

-Όσα παιδιά είτε δεν διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, εκεί όπου απαιτείται, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο αδυνατούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, θα τυγχάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ήδη προβλέπονται, ούτως ώστε κανένας μαθητής ή μαθήτρια να μη στερηθεί της εκπαίδευσης για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας.

Βρετανία: Περισσότεροι από 20 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

“Ενα σπουδαίο επίτευγμα για την χώρα. Το εμβόλιο είναι ο δρόμος για την έξοδό μας. Όταν κληθείτε, κάντε το εμβόλιο!”, έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

H Βρετανία έχει ξεκινήσει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ευρώπη αυξάνοντας την πιθανότητα άρσης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.455 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 192 νεκρούς

Στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 17.455 νέα περιστατικά κορονοϊού και 192 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες οι μολύνσεις ήταν 18.916, με 280 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 257.024 τεστ, το 6,9% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες, το σχετικό ποσοστό ήταν 5,8%.

Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 266 περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 15 περισσότεροι. Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι προκαλεί ανησυχία η αύξηση του συνολικού αριθμού ασθενών, «στις νοσοκομειακές μονάδες covid»

Στην Ιταλία έως τώρα έχουν χορηγηθεί 4.200.000 δόσεις εμβολίων κατά του covid 19, ενώ πάνω από ένα 1.300.000 πολίτες έχει λάβει την πρώτη και την δεύτερη δόση. Σε ότι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (3.529) και ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (2.610) και η Καμπανία (2.561).

Από την αρχή της πανδημίας, τέλος, στην Ιταλία καταγράφηκαν 2.925.265 μολύνσεις. Οι θάνατοι έφθασαν τους 97.699.

Οι Τσέχοι στρέφονται προς το ρωσικό εμβόλιο

Η Τσεχική Δημοκρατία, που έχει πληγεί σοβαρά από την επιδημία της Covid-19, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

«Αφού συμβουλεύθηκα τον πρωθυπουργό, έστειλα επιστολή στον (ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του αποστολή του εμβολίου Sputnik V», δήλωσε ο τσέχος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο Prima TV.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από την ρωσική πρεσβεία αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάσει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο τσέχος πρόεδρος που διάκειται φιλικά απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα και πρόσθεσε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στην χώρα του λέγοντας ότι «τα εμβόλια δεν έχουν ιδεολογία».

Ούτε το ρωσικό, ούτε το κινεζικό εμβόλιο έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αλλά τόσο ο Μίλος Ζέμαν, όσο και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσαν ότι δεν θα περιμένουν αυτήν την έγκριση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία σφραγίδα της εθνικής ρυθμιστικής υπηρεσίας», είπε ο τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουγγαρία και την Σερβία, χώρες που χρησιμοποιούν το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο για να μάθει περισσότερα για τα δύο σκευάσματα.

«Εξήντα πέντε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο θέλουν το ρωσικό εμβόλιο, ανάμεσά τους και έξι χώρες της ΕΕ, άρα γιατί να πούμε “Θεέ μου, είναι τρομερό!”», πρόσθεσε. «Πιστέψτε με όταν λέω ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης το εμβόλιο Sputnik σε μερικούς μήνες», δήλωσε ο λαϊκιστής τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών λόγω της COVID-19

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους προγραμματισμένους διασυνοριακούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση κρουσμάτων κορονοϊού στη γαλλική περιοχή Μοζέλ.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch χαρακτήρισε σήμερα την περιοχή της Μοζέλ περιοχή ανησυχίας εξαιτίας της εξάπλωσης εκεί κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Η ανακοίνωση οδήγησε το Βερολίνο στην απόφαση να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την περιοχή της Μοζέλ που θα ισχύουν από την Τρίτη.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες ανάμεσα στην Μοζέλ και στα γερμανικά κρατίδια της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ θα διακοπούν και οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν από την Μοζέλ με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Η αστυνομία δεν θα επιτηρεί με συνοριακούς ελέγχους αλλά θα προβαίνει σε τυχαίους ελέγχους, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι λυπάται για την απόφαση των γερμανικών αρχών.

“Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις γερμανικές αρχές που μόλις κατέταξαν την Μοζέλ σε ζώνη όπου κυκλοφορούν τα πολύ μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι σχεδόν θα κλείσει το σύνορο και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε για τους 16.000 (διασυνοριακούς) εργαζόμενους στην Μοζέλ…Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα κατά το δυνατόν”, είπε ο υπουργός.

Η Γερμανία έχει ήδη σε ισχύ συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχία και την Αυστρία και προσπαθούσε να αποφύγει περιορισμούς στο σύνορό της με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Μπον, τα μέτρα που συζητώνται με την γερμανική κυβέρνηση για την αποφυγή συνοριακών ελέγχων περιλαμβάνουν την πιθανότητα να απαιτείται από όσους περνούν το σύνορο να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον κορονοϊό των τελευταίων δύο ή τριών ημερών, αντί του τελευταίου 24ώρου, και όπως είπε η συζήτηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού λοκντάουν για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους περιορισμούς τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια στα νότια.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επαναλάβει ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας και πέρυσι συγκρούστηκε με την Γερμανία μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο από το Βερολίνο του συνόρου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA στις αρχές του Μαρτίου 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις αρχές του Μαρτίου και η διανομή να ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του Απριλίου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ.

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δοθεί «στις αρχές του Μαρτίου αφού ο EMA πραγματοποιεί την αξιολόγηση όλων των δεδομένων που του έχει παραδώσει η Johnson & Johnson ώστε να γίνει δυνατή η κυκλοφορία του εμβολίου», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός.

Οι πρώτες δόσεις θα πρέπει «να φθάσουν στο τέλος του Μαρτίου-αρχές Απριλίου αφού χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για την παραγωγή των δόσεων, αυτό «αποτελεί ακόμη αντικείμενο συνομιλιών με την εταιρεία», πρόσθεσε.

«Είναι μια πολύ καλή είδηση διότι το εμβόλιο αυτό χρειάζεται μόνο μία δόση, αντίθετα είναι πιθανόν ότι θα χρειασθούν αναμνηστικές δόσεις, δεν το γνωρίζουμε ακόμη», προειδοποίησε.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν χθες την έγκρισή τους για επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για άτομα άνω των 18 ετών.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι η παράδοση 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να μοιραστούν τις αμερικανικές δόσεις των εμβολίων

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το μοίρασμα τμήματος της προμήθειας των εμβολίων που έχουν οι ΗΠΑ κατά του κορονοϊού με τον φτωχότερο νότιο γείτονά τους όταν οι δύο ηγέτες θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσαν αμερικανοί και μεξικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα διατηρήσει ως “πρώτη προτεραιότητα” την αναγκαιότητα εμβολιασμού όσο περισσότερων Αμερικανών γίνεται, είπε στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είναι ένας από τους ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου που ασκεί πιέσεις στις πλουσιότερες χώρες να βελτιώσουν την πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια.

Εχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα κατανομής των εμβολίων “απολύτως άδικο”.

“Αναμένουμε ότι σίγουρα θα προκύψει αυτό το ζήτημα”, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς αν ο Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να αιτηθεί το μοίρασμα των εμβολίων όταν οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Λόπες Ομπραδόρ θα ζητήσει ως δάνειο τις αμερικανικές προμήθειες του εμβολίου, το οποίο θα αποπληρωθεί όταν το Μεξικό θα λάβει αργότερα μέσα στον χρόνο τα εμβόλια με τις εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να περιλαμβάνει το ζήτημα της μετανάστευσης, το πιο ευαίσθητο διμερές ζήτημα, μαζί με την συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης για το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Το Μεξικό είχε τεταμένες σχέσεις με τον προκάτοχο του Μπάιντεν στην προεδρία, τον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ συνήψε μια αμοιβαία ευεργετική συνεργασία με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την μετανάστευση από την φτωχή Κεντρική Αμερική.

Ο Μπάιντεν ανατρέπει την “δρακόντεια”, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Λευκός Οίκος, πολιτική μετανάστευσης της περιόδου Τραμπ που έκλεισε τις διόδους για άσυλο στις ΗΠΑ, ενώ επιχειρεί και να περιορίσει τις αυξανόμενες ροές ενός νέου κύματος παράνομων αφίξεων μέχρι να αναθεωρηθεί το σύστημα για την νόμιμη μετανάστευση.

Επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να αλλάξει την πολιτική “διακυβέρνησης μέσω του Twitter” που ακολουθούσε ο προκάτοχός του επιλέγοντας να επαναφέρει τις παραδοσιακές διμερείς σχέσεις.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ενώ ο Μπάιντεν είναι επικεντρωμένος στον εμβολιασμό των Αμερικανών, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια στρατηγική βοήθειας των γειτόνων τους καθώς τα εθνικά σύνορα δεν μπορούν να τους απομονώσουν από την πανδημία.

“Όταν θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη είναι εκείνη που θα μας κάνει συν τω χρόνω να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας αν ο Καναδάς και το Μεξικό δεν έχουν με ανάλογο τρόπο διαχειριστεί την πανδημία. Επομένως η συνεργασία με το Μεξικό είναι μια ύψιστη προτεραιότητα”, είπε ο αξιωματούχος.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Μεξικού έχει καθυστερήσει λόγω της αργής ροής των προμηθειών παρά τις συμφωνίες με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την αγορά δόσεων εμβολίων για τους 126 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Με τις προμήθειες των εμβολίων της Pfizer να έχουν μείνει πίσω, το Μεξικό πασχίζει να αναπληρώσει τα κενά χορηγώντας τις πρώτες δόσεις εμβολίων του ρωσικού Sputnik V και του εμβολίου της κινεζικής Sinovac.

Η κυβέρνηση έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 1,8 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή στο 1,4% του πληθυσμού.

Το Μεξικό έχει καταγράψει πάνω από 185.000 θανάτους από COVID-19 και περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού.

Δρ. Φάουτσι: Εγώ θα έκανα το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ότι θα έκανε το εμβόλιο κατά της covid-19 της Johnson & Johnson, το οποίο μόλις έλαβε άδεια χρήσης στη χώρα, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να λάβουν όποιο από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια είναι διαθέσιμο.

“Και τα τρία είναι πραγματικά πολύ καλά και οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν όποιο είναι διαθέσιμο γι αυτούς. Αν πήγαινα σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο όπου χορηγείτο το εμβόλιο της J&J και αυτό διατίθετο τότε, εγώ θα το έκανα”, είπε ο Φάουτσι στην εκπομπή του NBC, “Meet the Press”.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες άδεια χρήσης για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μια μόνο δόση, καθιστώντας το τό τρίτο διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα μετά εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Τα δύο τελευταία χορηγούνται σε δύο δόσεις. Η προμήθεια των εμβολίων της J&J στα εμβολιαστικά κέντρα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ή αύριο.

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna έχουν εμφανίσει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποίησαν δύο δόσεις σε αντίθεση με την μία δόση του εμβολίου της J&J. Ωστόσο, είναι δύσκολη μια άμεση σύγκριση γιατί οι δοκιμές είχαν διαφορετικούς στόχους και η δοκιμή για το εμβόλιο της J&J πραγματοποιήθηκε ενώ κυκλοφορούσαν τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού. “Τώρα έχετε τρία υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλια, στα σίγουρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό”, είπε ο Φάουτσι.

Αυστρία: “Ρεκόρ Κυριακής” με πάνω από 2.100 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Μία ημέρα πριν από τις αυριανές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων για το εάν θα αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Αυστρία καταγράφεται, για πρώτη φορά από την αρχή της χρονιάς, “ρεκόρ Κυριακής” σε αριθμό νέων μολύνσεων εντός 24 ωρών με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών να αναφέρουν σήμερα 2.123 νέα κρούσματα.

Από τις αρχές του 2021 δεν υπήρξαν μέχρι τώρα περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα εντός εικοσιτετραώρου τις Κυριακές στην Αυστρία με τον πιο πρόσφατο υψηλό αριθμό, συγκεκριμένα 2.641, να έχει καταγραφεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020.

Τώρα, η μέση ημερήσια αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων – στη βάση των τελευταίων επτά ημερών – είναι με 2.009 πάνω από 2.000 νέα περιστατικά την ημέρα, και η επταήμερη επίπτωση, δηλαδή νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε σε 158 την Κυριακή.

Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 1.291 ασθενείς Covid-19, κατά 25 περισσότεροι από χθες Σάββατο και 29 περισσότεροι από την προηγούμενη Κυριακή, ενώ 15 περισσότεροι άνθρωποι από ό, τι χθες, βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το σύνολο των εκεί νοσηλευόμενων να είναι σήμερα 279.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Αυστρία ανέρχεται σήμερα σε 20.464 και ένας εξίσου υψηλός αριθμός υπήρχε τελευταία φορά ακριβώς πριν από επτά εβδομάδες, στις 10 Ιανουαρίου, με 20.250 ενεργές περιπτώσεις, ενώ, σε σύγκριση με τις 2.123 νέες μολύνσεις εντός εικοσιτετραώρου, τότε υπήρχαν σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις, συγκεκριμένα 1.511.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατά 23 σε συνολικά 8.561, με κατά μέσο όρο να προστίθενται στη χώρα καθημερινά 25 θάνατοι, και 96,2 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους να έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την αρχή της πανδημίας, 459.440 άνθρωποι έχουν νοσήσει στην Αυστρία με SARS-CoV 2 και έχουν αποθεραπευθεί 430.415.

Από το Σάββατο μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν 156.014 τεστ κορονοϊού σε όλη την Αυστρία, και από αυτά, 26.838 ήταν τεστ PCR, με το ποσοστό των θετικών να ανέρχεται σε 7,9%.

Διαβουλεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες της χώρας θα έχει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πριν την επίσκεψη του στο Ισραήλ όπου θα συμφωνηθεί μία στενότερη συνεργασία κατά της πανδημίας

Ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, με στόχο μία στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα έχει μεθαύριο, Τρίτη, διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας του.

Στη συνάντηση στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη με εκπροσώπους των μεγάλων εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών (π.χ. Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim) θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, όπως επίσης κορυφαίοι Αυστριακοί επιστήμονες και γιατροί.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Καγκελαρία, ο στόχος της συζήτησης είναι να συνδυάσει τις δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να τις ενσωματώσει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.

“Στο Ισραήλ θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι”, δήλωσε χθες στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “πρέπει να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παραγάγουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.

Προχθές, Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του”, αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.

Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Σαρώνει” ο ιός- Εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα