Βρετανία: Η παραλλαγή Delta του κορονοϊού 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha
Έρευνα έδειξε ότι το AstraZeneca σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοση αιμορραγία
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Η παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, εκτιμάται πως είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα Βρετανός διακεκριμένος επιδημιολόγος.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει ότι η πλήρης έξοδος της Αγγλίας από το lockdown της Covid-19, που προγραμματίζεται στις 21 Ιουνίου, μπορεί να καθυστερήσει λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Delta.
Ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι εκτιμήσεις για το πλεονέκτημα μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μειώθηκε και «η καλύτερή μας εκτίμηση είναι ότι πιθανόν είναι 60% πιο μεταδοτική».
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρίτο κύμα λοιμώξεων ενδέχεται να ανταγωνιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του περασμένου χειμώνα στην Βρετανία – που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Alpha, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πως οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία θα μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού θανάτων επειδή χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από σοβαρές ασθένειες της παραλλαγής Delta.
«Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άλλο τρίτο κύμα τουλάχιστον συγκρίσιμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλειών», είπε.
«Νομίζω ότι ο αριθμός θανάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος, τα εμβόλια έχουν πολύ αποτελεσματική προστασία… όμως και πάλι ενδέχεται να είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».
Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 127.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, εντούτοις περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) η παραλλαγή Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μόνο μία δόση αυτών, αν και η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Ο Φέργκιουσον ανέφερε ότι έως και το ένα τέταρτο του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μπορεί να προέρχεται από την ανοσοδιαφυγή της από τα εμβόλια, λέγοντας αυτό ότι είναι «μια συμβολή αλλά όχι μια συντριπτική συμβολή» για το πλεονέκτημά της.
Έρευνα: Το AstraZeneca σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοση αιμορραγία
Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, που σχετίζεται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου.
Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε της Οξφόρδης/AstraZeneca, είτε της Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές εκχυμώσεις στο δέρμα («μελανιές» λόγω αιματώματος) σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και παράλληλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.
Όπως είπαν, πάντως, οι επιστήμονες, πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορονοϊό. Τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.
Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca.
Τρία εκατ. δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson θα παραλάβει μέσα στις επόμενες μέρες η Βραζιλία
Η Βραζιλία θα παραλάβει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες μια πρώτη παρτίδα 3 εκατομμυρίων δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κουεϊρόγκα.
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι εξαγωγές των εμβολίων, που παρασκεύασε η φαρμακευτική εταιρεία Janssen, θυγατρική της J&J, εξακολουθούν να χρειάζεται να εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
«Σαφώς, εάν η απόφαση της FDA καθυστερήσει, αυτές οι 3 εκατομμύρια δόσεις μπορεί να μην είναι πλέον χρήσιμες για εμάς, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος», είπε, καταθέτοντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τους χειρισμούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτή η παρτίδα εμβολίων λήγει στις 27 Ιουνίου. Ο Κουεϊρόγκα ανέφερε ότι θα πρέπει να χορηγηθούν «πολύ γρήγορα» στο εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης της Βραζιλίας, προτού λήξουν.
Η Βραζιλία υπέγραψε μια συμφωνία με την Janssen για να παραλάβει 38 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε η πρώτη παρτίδα φτάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Η Επιτροπή της Γερουσίας ερευνά την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην έγκαιρη εξασφάλιση εμβολίων, για τις οποίες πολιτικοί κατηγορούν τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Ο ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης προχωρά πολύ αργά στην λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.
Μέχρι στιγμής μόλις το 14,5% των Βραζιλιάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις κυρίως του εμβολίου CoronaVac, που παρασκευάστηκε από την κινέζικη εταιρεία Sinovac Biotech Ltd. Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer επίσης χορηγούνται στη χώρα.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 476.792 νεκρούς επί συνόλου 17.037.129 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν πως έρχεται τρίτο κύμα.
Ιταλία: 2.199 κρούσματα κορονοϊού, 77 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 2.199 κρούσματα κορονοϊού και 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 218.738 διαγνωστικά τεστ, το 1% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid.
Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,8%, τα περιστατικά ήταν 1.896 και 102 οι θάνατοι.
Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα οι μολύνσεις είναι 4.237.790 και 126.767 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας σήμερα, οι ασθενείς με Covid 19 είναι 27 λιγότεροι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 303 λιγότεροι.
Η Μόσχα ενισχύει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού
Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ενισχύσουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας ζητώντας από τους πολίτες να φορούν μάσκες και γάντια στους δημόσιους χώρους, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα.
Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.407 νέα κρούσματα Covid-19, από τα οποία τα 4.124 στη Μόσχα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο και το τέλος του δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας.
Η αντιδήμαρχος της Μόσχας Αναστασία Ράκοβα απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην μη τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές δεν προτίθενται να επιβάλουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
«Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στην Μόσχα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται», δήλωσε ο Γιεβγκένι Ντάντσικοφ αξιωματούχος του Δήμου της Μόσχας.
«Η επιβολή χρήσης προσωπικών μέτρων προστασίας από τον κόσμο στους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μέσων μεταφοράς, κυρίως του μετρό, καθώς και των χώρων ψυχαγωγίας θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ντάντσικοφ.
Από τους Μοσχοβίτες ζητείται να φορούν μάσκες και γάντια στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ταξί και σε χώρους όπως τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, αλλά τα μέτρα αυτά έχουν ατονήσει.
Άτομα που δεν χρησιμοποιούν ατομικά μέτρα προστασίας κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επισημάνει το χαμηλό ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού αν και ο εμβολιασμός είναι εύκολος για τον καθένα, δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ένα νέο λοκντάουν στην πόλη, ο πληθυσμός της οποίας υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια κατοίκους.
Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρωσία ξεπέρασε το προηγούμενο 24ωρο τις 10.000 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, με την εκστρατεία ανοσοποίησης να προχωρά με βραδείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Συνολικά 10.407 νέα κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν στη Ρωσία το προηγούμενο 24ωρο, από τα οποία τα 4.124 στη Μόσχα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο και το τέλος του δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας.
Ωστόσο οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αν και παραδέχονται ότι οι αριθμοί σημειώνουν άνοδο και φοβούνται ότι ένα νέο κύμα της επιδημίας ενδέχεται να πλήξει τη χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους Ρώσους να εμβολιαστούν κατά της covid-19, με στόχο η χώρα να πετύχει τη συλλογική ανοσία το φθινόπωρο του 2021.
Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levada που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμο να εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Από τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης, λιγότεροι από 18 εκατομμύρια Ρώσοι, περίπου το 12% του πληθυσμού, έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ιστότοπου Gogov, ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία από όλες τις ρωσικές επαρχίες και τα μέσα ενημέρωσης έλλειψη επίσημων, εθνικών στατιστικών στοιχειών.
Η Ρωσία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από covid-19 ως τα τέλη Απριλίου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον επίσημο, 124.895.
Εξάλλου τα δημογραφικά στοιχεία μαρτυρούν υψηλότερα ποσοστά θανάτων την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με 752.000 καταγεγραμμένους θανάτους, έναντι 611.000 το 2020.
Πορτογαλία: «Φρένο» στην άρση της καραντίνας στη Λισαβόνα
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε σήμερα να φρενάρει τη διαδικασία της άρσης της καραντίνας στη Λισαβόνα και σε άλλους τρεις δήμους της χώρας, ώστε να δοθεί μάχη κατά της πανδημίας Covid-19, καθώς καταγράφεται αναζωπύρωση της νόσου.
Εκτός της Λισαβόνας, οι δήμοι Οντεμίρα (νότια), Μπράγκα και Βάλε ντε Κάμπρα (βόρεια) θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα ισχύοντα μέτρα έως τις 27 Ιουνίου.
Σε αυτούς τους δήμους, η τηλεργασία θα παραμένει υποχρεωτική εκεί, όπου είναι δυνατόν, ενώ θα συστήνεται στο υπόλοιπο της χώρας από τις 14 Ιουνίου, ημερομηνία της επόμενης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων. Σε αυτήν την ημερομηνία, τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.30 έναντι της 01.00 το πρωί στην υπόλοιπη χώρα.
«Η κατάσταση σε αυτούς τους δήμους δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την άρση της καραντίνας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στη Λισαβόνα, ιδίως μεταξύ των «νεαρότερων ηλικιών».
Στην υπόλοιπη χώρα, η διαδικασία της άρσης της καραντίνας θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου από την κυβέρνηση.
Αυτά τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των ωραρίων για ένα ευρύ σύνολο δραστηριοτήτων και την επιστροφή του κοινού στις αθλητικές εγκαταστάσεις με ένα περιορισμό στο ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους.
Γερμανία: Οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται ασθενέστερα στο εμβόλιο του κορονοϊού
Κατά τους ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βερολίνου Charité η εξήγηση για την ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας παρά τους διπλούς εμβολιασμούς είναι η ηλικία.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά στον εμβολιασμό από ό,τι στους νεότερους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Charité, μετά τη δημοσίευση δύο μελετών του στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases». Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει ανοσοποιηθεί το προσωπικό και οι επισκέπτες. Επιπλέον, τα μέτρα υγιεινής και τα διαγνωστικά τεστ παραμένουν σημαντικά. Μεσοπρόθεσμα, τίθεται το ερώτημα εάν είναι απαραίτητος ένας περαιτέρω ενισχυτικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία του εμβολιασμού τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνα σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Βερολίνου από τον Φεβρουάριο. Εκτός από 11 νοσοκόμες που δεν είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν προσβληθεί περίπου 20 διαμένοντες στη Μονάδα από την μετάλλαξη Alpha (B 1.1.7) του Sars-CoV-2. Όλοι εκτός από τέσσερεις που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer. Οι τέσσερις μη εμβολιασμένοι αρρώστησαν τόσο σοβαρά ώστε έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομείο. Μόνο το ένα τρίτο αυτών που είχαν εμβολιαστεί είχαν συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια. Σύμφωνα με το Charité, δύο εμβολιασμένοι που διέμεναν στη Μονάδα πέθαναν, αλλά πιθανόν όχι εξαιτίας της Covid-19.
«Από τη μία πλευρά, διαπιστώνουμε ότι ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει στο σύνολό τους αυτούς που διαμένουν στη Μονάδα, αφού η πορεία της νόσου ήταν πολύ ηπιότερη. Ταυτόχρονα όμως, ο αυξημένος αριθμός των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους καθιστά σαφές ότι το εμβόλιο μερικές φορές δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό γι αυτούς», είπε ο Βίκτορ Κόρμαν, αναπληρωτής επικεφαλής του εργαστηρίου για κορονοϊούς του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Charite.
Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer ασθενών άνω των 70 ετών ενός ιατρείου με εκείνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Charité, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 34 ετών. Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, περίπου το 87% των νεότερων είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του Sars-CoV-2. Μεταξύ των ηλικιωμένων το ποσοστό ήταν σχεδόν μόνο 31%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι νέοι που εμβολιάστηκαν (99%) είχαν αναπτύξει αντισώματα στο αίμα τους. Μεταξύ των ηλικιωμένων, το ποσοστό ήταν περίπου 91%. Επιπλέον, τα αντισώματα ωριμάζουν πιο αργά στους ηλικιωμένους, έτσι ήταν λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ο δεύτερος σημαντικός βραχίονας της ανοσοαπόκρισης, η απόκριση Τ-κυττάρων, ήταν επίσης ασθενέστερος.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους καθυστερεί σημαντικά μετά τον εμβολιασμό και δεν φτάνει στο επίπεδο των εμβολιασμένων νεότερης ηλικίας», συνοψίζει ο καθηγητής Λάιφ Έρικ Ζάντερ, ερευνητής εμβολίων της πανεπιστημιακής κλινικής του Charite με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες και την πνευμονολογία.
Kύπρος: Δύο θανάτους και 77 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
Δύο θανάτους και 77 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
43 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 39.124 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,20%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.996, ενώ 367 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από Covid-19.
Πληροφορίες: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ