Top

Βρετανία: Σύσταση κατά του καθολικού εμβολιασμού παιδιών 12-15 ετών

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
βρετανία-σύσταση-κατά-του-καθολικού-ε-752022
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βρετανία: Κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό υγιών παιδιών 12-15 ετών η σύσταση των ειδικών συμβούλων

Οι σύμβουλοι εμβολιασμών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι δεν συνιστούν τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19, προτιμώντας να ακολουθήσουν μια επιφυλακτική προσέγγιση ώστε να εκτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σπάνιων περιστατικών μυοκαρδίτιδας.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εμφάνισης φλεγμονών της καρδιάς, γνωστές ως μυοκαρδίτιδα, σε νέους ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως ήπιας μορφής.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας ανέφερε την Παρασκευή ότι επεκτείνει την επιλεξιμότητα για εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε περισσότερα παιδιά 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας από ό,τι στο παρελθόν, αλλά είπε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού για υγιή παιδιά είναι πιθανώς μικρά.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, στη χώρα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 42.076 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση από τα 38.154 που καταγράφηκαν χθες, καθώς και 121 θάνατοι εξαιτίας της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες, από 178 την προηγούμενη ημέρα.

Ιταλία: «Είναι πολύ πιθανό να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα

Ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα αναφέρθηκε σήμερα στα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Θεωρώ πολύ πιθανό να χορηγηθεί μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, αρχίζοντας από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες πολιτών», δήλωσε ο Σπεράντσα.

«Θέλω να δώσω την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πια, ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Ευρώπη, πρόβλημα με την προμήθεια και διάθεση δόσεων εμβολίων», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τυχόν υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της χώρας του, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτή την δυνατότητα».

Παράλληλα, ο Σπεράντσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι αξιολογεί την επέκταση της χρήσης του «πράσινου πάσου εμβολιασμένων», πέρα από τις κατηγορίες των υγειονομικών και του προσωπικού των σχολείων και πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου, απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid 19, όπως και απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφού προηγηθεί διάλογος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Γαλλία: Ελάχιστα κρούσματα της παραλλαγής Mu έχουν εντοπιστεί στη χώρα

Η νέα παραλλαγή Mu του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, προς το παρόν έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (SPF).

Στα τέλη Αυγούστου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η παραλλαγή Mu ή Β.1.621 είναι ένα στέλεχος που «χρήζει παρακολούθησης» από τους επιστήμονες. Η παραλλαγή αυτή φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να την καθιστούν ανθεκτική στα εμβόλια και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τα χαρακτηριστικά της.

Η Mu εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Έκτοτε, παρακολουθείται η εξέλιξή της αλλά φαίνεται ότι, προς το παρόν «είναι ελάχιστα παρούσα στη Γαλλία», όπως είπε η Σιμπίλ Μπερνάρ-Στεκλέν, υψηλόβαθμο στέλεχος της SPF, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα κρούσματα μάλιστα «δεν φαίνεται να αυξήθηκαν πρόσφατα» στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα στη Γαλλία φαίνεται ότι μειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ είχαν αυξηθεί ελαφρά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι υγειονομικές αρχές θα παρακολουθούν πάντως «με μεγάλη προσοχή» την εξέλιξή της κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Μια άλλη παραλλαγή που παρακολουθείται από τους επιστήμονες είναι η νοτιοαφρικανική C.1.2 για την οποία τα δεδομένα «είναι ακόμη αποσπασματικά» και εντοπίζεται «πολύ σποραδικά» στην Ευρώπη, εξήγησε η Μπερνάρ-Στεκλέν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε 18.856 νέα κρούσματα και 799 θανάτους

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 18.856 κρούσματα, εκ των οποίων 1633 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 6.975.174.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 799 θάνατοι, εκ των οποίων 50 στην Μόσχα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 185.611 θάνατοι.

ΗΠΑ: Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν ακόμη να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων

Κορυφαίοι υγειονομικοί είπαν στον Λευκό Οίκο ότι ενδέχεται να μην έχουν στη διάθεσή τους επαρκή δεδομένα ώστε να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέστησαν στον Λευκό Οίκο να αναβάλει το σχέδιό του για τη χορήγηση αυτών των δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είπαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλέξουν και να μελετήσουν όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Η Δρ Τζάνετ Γούντκοκ, που ασκεί χρέη Επιτρόπου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Δρ Ροσέλ Ουαλένσκι είπαν στον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την Covid-19, τον Τζέφρι Ζίεντς, ότι οι υπηρεσίες τους ίσως να είναι σε θέση να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνο για ορισμένους απ’ όσους έχουν κάνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτη του CDC η παραλλαγή Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους, σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Δέλτα στις μικρότερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), η σημαντικότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας στις ΗΠΑ, μελέτησαν δεδομένα ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 σε 99 κομητείες 14 Πολιτειών στις οποίες κατοικεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Τα CDC συνέκριναν κατά κύριο λόγο την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με εκείνην από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε η κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων (0-17 ετών) που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πενταπλασιάστηκε. Όμως «το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύτηκε με σοβαρή νόσηση», που χρειάστηκε για παράδειγμα να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ήταν παρόμοιο και στις δύο περιόδους, δηλαδή και στην πρώτη και στη δεύτερη, όταν η Δέλτα ήταν πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή.

Πιο αναλυτικά, από τα 3.116 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύτηκαν κατά τους 3,5 μήνες πριν κυριαρχήσει η Δέλτα, περίπου το 26% μπήκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το 6% χρειάστηκε οξυγόνο και λιγότερο από το 1% πέθανε. Μετά τη Δέλτα, από τους 164 νοσηλευόμενους που καταγράφηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα, το 23% μπήκε στην εντατική, το 10% χρειάστηκε οξυγόνο και κάτω από το 2% πέθανε.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει σημαντική στατιστική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο περιόδων.

Τα CDC σημείωσαν πάντως ότι ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν σοβαρή νόσηση από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου ήταν μικρός, κάτι που περιορίζει τη συνάφεια της σύγκρισης. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα δεδομένα θα πρέπει να συνεχίσουν να μελετώνται και στο μέλλον.

Εξάλλου, μια δεύτερη μελέτη δείχνhttps://parallaximag.gr/epikairotita/astrazeneca-e-e-symfonia-gia-paradosi-200-ekat-doseon-emvolionει ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων τείνει να προστατεύει και τα παιδιά από τη μόλυνση. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων καθώς και ο αριθμός των νοσηλειών σε εθνικό επίπεδο για τον μήνα Αύγουστο. Στις Πολιτείες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του συνολικού πληθυσμού ήταν μικρότερη, ο αριθμός των επισκέψεων που έκαναν τα παιδιά και οι έφηβοι στα επείγοντα ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Και ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σχεδόν τετραπλάσιος.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι, οι δύο μελέτες δείχνουν από τη μία ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί και από την άλλη ότι δεν αυξήθηκε η σοβαρότητα της ασθένειας στα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα