Διεθνή

Βρετανία: Τα πρώτα νομίσματα που απεικονίζουν τον βασιλιά Κάρολο

Η εικόνα του νέου βασιλιά θα εμφανιστεί πρώτα στα νομίσματα για τις 5 λίρες και τις 50 πέννες.

Parallaxi
βρετανία-τα-πρώτα-νομίσματα-που-απεικ-915360
Parallaxi

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας αποκάλυψε το πρώτο νόμισμα που θα απεικονίζει το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου.

Η εικόνα του νέου βασιλιά θα εμφανιστεί πρώτα στα νομίσματα για τις 5 λίρες και τις 50 πέννες. Έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς και έχει πάρει την έγκριση του μονάρχη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νομισματοκοπείου.

Το πορτρέτο του Βασιλιά θα είναι στραμμένο προς τα αριστερά, κατά την παράδοση, αντίθετα από την κατεύθυνση που κοιτούσε το προφίλ της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η λατινική περιγραφή που θα βρίσκεται περιμετρικά αναγράφει: «CHARLES III – D – G – REX – F – D – 5 POUNDS – 2022», το οποίο μεταφράζεται σε «Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, με τη Χάρη του Θεού, Υπερασπιστής της Πίστης».

«Αποτελεί προνόμιο για εμένα το να είμαι ο γλύπτης του πρώτου νομίσματος του βασιλιά και να λαμβάνω την έγκρισή του για το σχέδιό μου», αναφέρει ο Τζένινγκς σε δήλωσή του.

«Το πορτρέτο σκαλίστηκε βάσει μιας φωτογραφίας του Βασιλιά και η έμπνευση για αυτό προήλθε από τα εμβληματικά νομίσματα που είχε η Βρετανία ανά τους αιώνες. Αποτελεί το μικρότερο, σε μέγεθος, έργο μου, αλλά νιώθω ιδιαίτερα ταπεινός μπροστά στο γεγονός ότι θα το χρησιμοποιούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για τους επόμενους αιώνες», συμπληρώνει.

Το νόμισμα για τις 50 πέννες θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες για το μαζικό κοινό, όπως ανέφερε το νομισματοκοπείο.

«Πολλοί άνθρωποι θα δουν νέο νόμισμα για πρώτη φορά»

Η άλλη πλευρά του νομίσματος των 5 λιρών θα απεικονίζει δύο νέα πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ, που έχουν σχεδιαστεί από τον Τζον Μπέργκνταλ.

Στην πίσω όψη του νομίσματος για τις 50 πέννες θα φαίνεται ένα σχέδιο που αρχικά είχε εμφανιστεί στο νόμισμα για τη στέψη της Βασίλισσας το 1953.

«Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ έχει εμφανιστεί σε περισσότερα νομίσματα από οποιονδήποτε άλλο Βρετανό μονάρχη», είπε ο Κέβιν Κλάνσι, επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου. «Καθώς προχωράμε από την περίοδο της Ελισάβετ σε αυτήν του Καρόλου, θα έχουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στα νομίσματα της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες. Πολλοί άνθρωποι θα δουν νέο νόμισμα για πρώτη φορά».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα