Διεθνή

Xάος στην Αϊτή-2 νεκροί στο περιθώριο διαδηλώσεων

Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.

Parallaxi
xάος-στην-αϊτή-2-νεκροί-στο-περιθώριο-δι-505755
Parallaxi

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρα κι ένας δεύτερος λιντσαρίστηκε χθες Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς, στο περιθώριο διαδηλώσεων αστυνομικών, που ζητούν καλύτερους μισθούς, και ταυτόχρονα υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, γνωστοποίησαν οι αρχές.

«Ένα άτομο τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν εξακριβωθεί σκοτώθηκε από σφαίρα, εξοργισμένοι πολίτες έβαλαν φωτιά σ’ αυτόν που του επιτέθηκε», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ.

Τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από διαδηλωτές, που τον κατηγόρησαν πως άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους και κατόπιν πυρπόλησαν το πτώμα του.

Πολλοί αστυνομικοί που διαδήλωναν με πολιτικά πυροβόλησαν στον αέρα όταν διασταυρώθηκαν με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε χωριστή πορεία. Ακολούθησαν σφοδρά πυρά από αγνώστους με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά τα επεισόδια, εμπορικά καταστήματα πυρπολήθηκαν, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και τα άφησαν μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας του Καναδά, χωρίς πάντως να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την καναδική διπλωματική αποστολή, που βρισκόταν στον δρόμο τους, ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο Μοΐζ.

Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, οι πρεσβείες του Καναδά και της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν σήμερα τις προξενικές τους υπηρεσίες.

«Αυτά τα πυρά, αυτοί οι φόνοι, αυτοί οι εμπρησμοί και αυτές οι καταστροφές πλήττουν τους αϊτινούς πολίτες και αυξάνουν την οικονομική και κοινωνική αστάθεια», έκρινε εξάλλου η πρεσβεία των ΗΠΑ μέσω Twitter.

Πριν από τις ταραχές, εκατοντάδες αστυνομικοί και πολίτες αλληλέγγυοι προς τις διεκδικήσεις τους διαδήλωσαν για να αξιώσουν καλύτερους μισθούς και συγκεντρώθηκαν μπροστά στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας της Αϊτής (Police nationale d’Haïti, PNH).

«Οι μισθοί μας είναι άθλιοι. Δεν έχουμε ασφάλιση: έχουμε κάρτες ασφαλισμένων, αλλά σε κάθε νοσοκομείο που πάμε υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε», κατήγγειλε αστυνομικός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επί δύο μήνες, γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις στην Αϊτή, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα