Ελλάδα

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τις υποκλοπές

108 βουλευτές θα μιλήσουν - Αύριο η ψηφοφορία

Parallaxi
ξεκίνησε-στη-βουλή-η-συζήτηση-για-τις-υ-890601
Parallaxi

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ με τίτλο: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», η οποία διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και με φόντο την πολύκροτη υπόθεση παρακολουθήσεων.

Το νομοσχέδιο υπέρψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, η οποία επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των επικοινωνιών των πολιτών».

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εστιάσει ο Μητσοτάκης

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν στη φαρέτρα τους όπλα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, θα επισημάνει ότι ναι μεν τον πλαίσιο ήταν θολό, αλλά ουδέποτε η πολιτεία έχει προμηθευτεί παράνομα λογισμικά όπως το Predator. Κυρίως, όμως, θα εστιάσει στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, αλλά και το γεγονός ότι μπαίνει μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Η ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος στον πυρήνα της τοποθέτησης Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα «προβάλει» τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων. Ειδικότερα θα εξηγήσει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator». Παραλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι έχει πληγεί ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος, «διότι εκτός από τους πολιτικούς σας αντιπάλους, συνεργάτες, υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους που διαχειρίζονταν μεγάλα κονδύλια και κοινοτικούς πόρους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, τα νέα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι παρακολουθούσατε μέχρι και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και εδώ και σχεδόν τρεις µήνες Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Καραµαλάκη, την εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου, καθώς και τον οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Χρήστο Μπαρδάκη που χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς, κ.α.».

Είναι σαφές ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να θέλει να «κλείσει» τη συζήτηση όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ (και μέσω της Επιτροπής Θεσμών) θα επιμείνει να αναδεικνύει το ζήτημα, βάζοντάς το επιτακτικά στην πολιτική ατζέντα.

108 βουλευτές θα μιλήσουν για τις υποκλοπές – Αύριο η ψηφοφορία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των βουλευτών για την υπόθεση των υποκλοπών, όμως μαρτυρά ο κατάλογος των ομιλητών επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.

Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης συνολικά θα μιλήσουν 108 βουλευτές και έτσι η συζήτηση θα συνεχιστεί κι αύριο.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος άνοιξε σήμερα τη συζήτηση, ζήτησε απ’ όλους τους ομιλητές να τηρήσουν τους χρόνους επειδή θα μιλήσουν για αρκετή ώρα οι αρχηγοί των κομμάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα