Top

Xριστούγεννα: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν – Θα παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
xριστούγεννα-ποια-καταστήματα-θα-ανοί-678880
Parallaxi

Την ώρα που το lockdown στη χώρα μας συνεχίζεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο λιανεμπόριο κορυφώνεται, καθώς άπαντες περιμένουν να ακούσουν από επίσημα χείλη τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά. Αν και πότε δηλαδή θα ανοίξει το λιανεμπόριο, με τις πιέσεις που δέχονται κυβέρνηση και ειδικοί για να μην καταρρεύσει η οικονομία, να γίνονται όλο και πιο έντονες.

Για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που αφορούν στο άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μίλησε το πρωί της Τετάρτης, 9 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οπως τόνισε, αυτές θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο. Το ίδιο ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Είπε, δηλαδή, χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης ότι τις σχετικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών και απόφαση του πρωθυπουργού.

Πέτσας: Τι είπε για λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε πως νωρίτερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες. «Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο» δήλωσε. Κι αν η αγορά βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν, σχολείαδιασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα πριν τις 7 Γενάρη, ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν θα γίνει επέκταση του ωραρίου για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ωστόσο, υπάρχει στο τραπέζι -αν κι εφόσον ανοίξουν τα μαγαζιά, μεταξύ των οποίων και τα κομμωτήρια– να υπάρξει διαφοροποίηση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

Εστιάζοντας στη λειτουργία των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Κορoνοϊός: Τι θα γίνει με τις λειτουργίες Χριστουγέννων και Θεοφανείων

Παπαθανάσης: Δύσκολη η εφαρμογή του click away

Το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Alpha ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε έκκληση να είναι όλοι οι πολίτες ψύχραιμοι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όποτε και αν ανοίξουν τα καταστήματα. Ο κ. Παπαπθανάσης, πάντως, αναφέρθηκε στη λύση του click away, η οποία, όπως τόνισε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί για τα μικρά καταστήματα, κάτι που είχε αναφέρει με ρεπορτάζ του το ethnos.gr.

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ακόμη ότι αν τα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν θα είναι τελευταία και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, οι οποίες θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έπειτα από εισήγηση των ειδικών και απόφαση του πρωθυπουργού.

Σχετικά με την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν ούτε για τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Αργεί πολύ ακόμα το άνοιγμα της εστίασης. Φυσικά θα γίνει πολύ πριν το Πάσχα, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης. Τέλος, αναφορικά με τον ενδεχόμενο να μπει κόφτης στα SMS, ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.

Η «μπόρα περνά» στο νοσοκομείο της Λάρισας – Στο 50% η μείωση εισαγωγών

Την βελτιωμένη εικόνα από το Νοσοκομείο της Λάρισας, μετέδωσε o Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Είχαμε φτάσει στους 67 ασθενείς COVID, χθες ήταν 37», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση εισαγωγών κατά 50%

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο αριθμός των εισαγωγών έχει επίσης μειωθεί κατά 50% εκτιμώντας ότι το κλίμα ασθενών είναι σε ύφεση. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λείπουν καθώς οι μονάδες στο νοσοκομείο είναι γεμάτες αυτή τη στιγμή. Σημείωσε δε ότι η αποσυμφόρηση τους θα αργήσει.

Στη Λάρισα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι εθελοντές ενώ χρησιμοποιήθηκαν και φοιτητές ιατρικής και άλλες ειδικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 7 ιατρούς 5 νόσησαν, «η μπόρα όμως φαίνεται να περνάει», σημείωσε.

Δεν έχουν συμμορφωθεί εντελώς οι πολίτες

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 για την πειθαρχία των συμπολιτών στην περιοχή, σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμμόρφωση δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι με τα μάτια του είδε στη λαϊκή σήμερα, πολίτες συγχρωτισμένους χωρίς μάσκες.

Μιλώντας μάλιστα για το άνοιγμα της οικονομίας, σημείωσε δε, ότι είναι προτιμότερο να να ανοίξουν κάποια μαγαζιά να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

«Αντί να πηγαίνουν σε 100 μαγαζιά ας έχουν την επιλογή να πάνε σε 10.000 όπου θα είναι αραία», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας όμως την αναγκαιότητα να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα.

Κρήτη: Χαμηλά ιικά φορτία στα λύματα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κρήτη : Έκλεισε λόγω κρούσματος κοροναϊού το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου

Κρούσμα κοροναϊού καταγράφηκε σε μαθητή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου.

Το παιδί έλειπε από την προηγούμενη Παρασκευή αλλά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι είναι θετικό στον ιό, όπως επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα του τεστ.

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου Βασιλική Δαγκούλη ανέφερε: «αν και το παιδί απουσίαζε από την Παρασκευή αποφασίστηκε να κλείσει το σχολείο από τις 4 -17 Δεκεμβρίου. Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιαιτερότητας του σχολείου και των υποδομών. Ωστόσο έκλεισε και το νηπιαγωγείο καθώς συστεγάζεται στον ίδιο χώρο», μεταδίδει η neakriti.gr.

Η είδηση έχει προκαλέσεις λύπη στους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να τα παιδιά τους να προστατευτούν, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι το ειδικό σχολείο αποτελεί συχνά μοναδικό χώρο δημιουργικής δραστηριότητας και κοινωνικής επαφής για τα 15 παιδιά.

Οι μαθητές και δάσκαλοι θα παραμείνουν προληπτικά σε καραντίνα για 14 μέρες και θα επανέλθουν στις αίθουσες πριν τις γιορτές καθώς τα ειδικά σχολεία είναι τα μόνα που λειτουργούν και δεν συνεχίζουν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα δεκαήμερο έκλεισε και Ειδικό σχολείο στο Ρέθυμνο λόγω κρούσματος.

Κικίλιας: Ο εμβολιασμός είναι εθνικό εγχείρημα και μας αφορά όλους

Για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ Γιώργος Νάνος, η βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Μαρία Αθανασίου και ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Δημήτρης Λιάπης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των κομμάτων από το Υπουργείο Υγείας για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού. Μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα, το μεγαλύτερο που έχει οργανώσει ποτέ η χώρα.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Αφορά τους υγειονομικούς μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους που πρέπει να συμμετέχουν, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τα επιστημονικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, την Εκκλησία, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, τις ελληνικές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους, τα συνδικαλιστικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους, όλες τις οργανώσεις.

Είναι μια τεράστια εθνική προσπάθεια, στην οποία θα συμβάλλουν, πρώτα και πάνω απ’ όλους, σύσσωμα τα κόμματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, τη μείζονα αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης.

Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται με εγκυρότητα, με επιστημονικά στοιχεία, τεκμηρίωση, διαφάνεια, με λογοδοσία και συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, υπάρχει στα βασικά μια σύγκλιση και μια συμφωνία, στο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας – στις μεγάλες πόλεις, στα μικρά χωριά, στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα – για τα επιστημονικά δεδομένα της ανοσίας, του εμβολιασμού και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τα εμβόλια έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε όλη τη χώρα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πολύ μεγάλο εγχείρημα.

Ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι κυβερνητικό, ούτε κομματικό. Είναι ένα εθνικό εγχείρημα και μας αφορά όλους.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους που αποδέχτηκαν ότι μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Θεσσαλονίκη: 165 πρόστιμα για παράνομες μετακινήσεις

Μπουρλά: Εργαζόμαστε πάνω σε νέο εμβόλιο που θα αποθηκεύεται σε απλό… ψυγείο

Πάνω σε μία νέα μορφή πειραματικού εμβολίου κοροναϊού που θα μπορεί να αποθηκευτεί στο…ψυγείο εργάζεται η Pfizer. Επί του παρόντος, τα φιαλίδια που έχουν μέσα το εμβόλιο πρέπει να αποθηκευτούν στους -70C με αποτέλεσμα κάθε χώρα να έχει αρχίζει να προμηθεύεται ειδικούς ψύκτες για την συντήρησή τους. Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Κατασκευαστών και Συλλόγων , την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά ένα εμβόλιο που δεν θα χρειάζεται να διατηρείται σε πολικές θερμοκρασίες. «Εργαζόμαστε πάνω σε μια νέα σύνθεση που θα είναι σε θέση να αποφύγει την ψύξη στους -70 βαθμούς και να μπορεί να αποθηκευτεί σε απλή ψύξη», είπε ο CEO της Pfizer.

Όσον αφορά το εμβόλιο με αποτελεσματικότητα άνω του 95%, είπε ότι η εταιρία είναι πεπεισμένη πως μαζί με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech SE, πως2 θα είναι σε θέση να διανείμει 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021. Ο Μπουρλά προέτρεψε επίσης τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και «να μην γίνουν ο αδύναμος κρίκος που αφήνει τον ιό να εξαπλωθεί». Υπενθυμίζεται πως χτες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια ανάλυση δεδομένων κλινικών δοκιμών που επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BionTech πληροί όλες τις προϋπόθεσης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Κρούσματα σε 11 μονάδες εκτροφής μινκ σε Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά

Συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία μετά την επιβεβαίωση των αρχικών φόβων. Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Αλλεπάλληλα τα τεστ των εργαζομένων… Έντεκα είναι οι θετικές φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία και τρεις ύποπτες για COVID-19 με την κατάσταση να είναι κρίσιμη. Πέρα από την πρώτη στο Βόιο που ακολούθησε θανάτωση 1.800 ζώων, πέντε ακόμα σε Σιάτιστα και Γαλατινή αριθμούν προσβεβλημένα ζώα.

Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτες φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς. Αυτό φυσικά που προβληματίζει είναι το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων.

Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες. Σύμφωνα με το prlogos.gr, οι θετικές μονάδες μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά. Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Χρυσούλα Παπαγεωργίου: Ο ιός ήρθε για να μείνει και θα συνεχίσει να υπάρχει

86 συνολικά κρούσματα στις φυλακές της Λάρισας

Συναγερμός σήμανε στις φυλακές της Λάρισας μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορoνοϊού. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ εντόπισε σε δειγματοληψία που διεξήγαγε 32 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν κρατούμενους της Α’ και Β’ Πτέρυγας. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί άλλα 54 κρούσματα. Ένα άτομο χρειάστηκε να νοσηλευθεί για τρεις ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ενώ οι υπόλοιποι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ότι ένας φύλακας της εξωτερικής φρουράς έχασε τη ζωή του από κορoνοϊό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με κορονοϊό ο Μητροπολίτης Καστοριάς

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα κορωνοϊού. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς υποβλήθηκε σε τεστ Covid-19, το οποίο βγήκε θετικό. Ως εκ τούτου, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ώστε να τύχει της καλύτερης δυνατής ιατρικής βοήθειας.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για άνοιγμα της αγοράς – Ρεβεγιόν το μεσημέρι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα