Top

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε Μητσοτάκη: Δε θα πειθαρχήσουν οι έμποροι

Η απάντηση της κυβέρνησης στο αντάρτικο των εμπόρων.

Parallaxi
επιστολή-εμπορικού-συλλόγου-θεσσαλο-711419
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση τελευταίας στιγμής να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα, όπως και σε Αχαΐα και Κοζάνη.

Μέσα από την επιστολή ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά ανάκληση της απόφασης. Μάλιστα, τονίζει ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται».

Παρακάτω η πλήρης επιστολή:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.
Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.
Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .
Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.
Με εκτίμηση
Παντελής Φιλιππίδης
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Αντάρτικο ετοιμάζουν οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη 

Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους κανονικά τη Δευτέρα, αψηφώντας την κυβερνητική απόφαση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας αποφάσισε να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε χθες μεταξύ άλλων μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από σήμερα.

Αντίστοιχα οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, βγήκαν χθες στους δρόμους με σκοπό να διαμαρτυρηθούν.

H απάντηση της κυβέρνησης

Πάντως, όπως μετέδωσε το MEGA, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, επομένως  πρόστιμα 3.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει παράνομα το κατάστημά του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, τονίζει ότι η απόφαση για απόφαση αναστολής ανοίγματος που ελήφθη είναι μόνο για αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσουν ξανά οι επιστήμονες της χώρας για επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Λιανεμπόριο: Έτσι ανοίγουν τα μαγαζιά αύριο το πρωί -Τι ισχύει

Παρακάτω πώς θα λειτπυργήσει το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:

Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside). Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Τι ισχύει με click away και click inside Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Για  τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

https://parallaximag.gr/epikairotita/chartis-ton-krousmaton-1-525-stin-attiki-383-se-thessaloniki-108-se-acha%ce%90a

Πώς θα λειτουργούν από την Τρίτη τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παρλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Στα ύψη οι διασωληνωμένοι- Πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα- 70 θάνατοι

Καπραβέλος: Είμαστε στο τέλος της πανδημίας, λάθος η άρση των μέτρων

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Το “Παπανικολάου” είναι ένα βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι χθες το προσωπικό του νοσοκομείου αντιμετώπισε τη δυσκολότερη εφημερία από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι προσελεύσεις πλησίασαν τις 100 και οι εισαγωγές τις 50.

«Ξύπνησε λίγο μνήμες Νοεμβρίου, όμως είμαστε πολύ μακριά και οπωσδήποτε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη απ’ ότι είναι η κατάσταση στην Αθήνα» ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμα είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών –απλών και ΜΕΘ.

«Όμως να ξέρετε ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση, γιατί το τρίτο κύμα πλέον μεταφράζεται σε μια αύξηση των εισαγωγών, σε μια μεγάλη πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της Αθήνας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. «Δε θυμίζουν τον εφιάλτη του δεύτερου κύματος, είναι ηπιότερο το δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε μια ακόμα αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι σε όλη την Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων, με την έννοια της ανίχνευσης, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης των κρουσμάτων, την αποφυγή συνωστισμού, ενώ δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Δώσαμε μεγάλη προσοχή στον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο να έχουμε χάσει, καθώς η συμμόρφωση είναι πάρα πολύ χαμηλή» συμπλήρωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Μιλώντας για την απόφαση των λοιμωξιολόγων να συνεχιστεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την απόφαση είναι η κατάσταση του υγειονομικού συστήματος και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών Covid και των ΜΕΘ Covid. «Δεν καταλαβαίνω τη διάκριση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Αθήνα σε πολύ χειρότερη κατάσταση» πρόσθεσε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι άκαιρη η συζήτηση για απελευθέρωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι «είμαστε στο τέλος της πανδημίας. Το τρίτο κύμα με βάση όλες τις προβλέψεις αρχίζει και εξασθενεί από τις 10 Απριλίου και μετά», όμως τόνισε πως ήταν λάθος η άρση των περιοριστικών μέτρων και πως θα έπρεπε να δείξουν όλοι υπομονή για μια εβδομάδα ή δέκα μέρες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό στη Λαμία

Μετά από έξι ημέρες χωρίς καμία δυσάρεστη είδηση από το μέτωπο του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λαμίας, το βράδυ του Σαββάτου 3 Απριλίου, έγινε γνωστός ο θάνατος 76χρονου που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Ο 76χρονος έμενε σε κοινότητα της Λαμίας και είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 στις 28 Μαρτίου. Εκεί παρά τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν κατάφερε να βγει νικητής ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας για τη Φθιώτιδα στους 76 (41 άνδρες και 35 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 81 έτη).

Δωρεάν rapid test τη Δευτέρα, για τους εργαζόμενους των πειραϊκών επιχειρήσεων
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα