Υπερμετάδοση, οικονομική πίεση και νέα μέτρα εν αναμονή των εμβολίων
Τα όρια των συστημάτων υγείας και τις οικονομίες παγκοσμίως δοκιμάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Χώροι λατρείας, οικογενειακές γιορτές ή επαγγελματικά συνέδρια: ορισμένες εκδηλώσεις παράγουν από μόνες τους τεράστιο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 και η κατανόηση αυτών των φαινομένων υπερμετάδοσης μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας.
Όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η εξάπλωση αυτής της νέας νόσου τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις εκρήξεις που προέρχονται από λίγα μόνο μολυσμένα άτομα.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιός μεταδίδεται “σε 10, 20, 50 άτομα ή και περισσότερα”, την ώρα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αλυσίδα της μετάδοσης έχει αντίθετα την τάση να διακόπτεται γρήγορα, εξηγεί ο Benjamin Althouse, ερευνητής του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Είναι πιθανόν μάλιστα ότι το 90% των κρουσμάτων της Covid-19 προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων, είναι η δική του εκτίμηση.
“Είναι σαν να πετάς σπίρτα σε προσάναμμα: με το πρώτο σπίρτο, και έπειτα στο δεύτερο, δεν γίνεται τίποτε, αλλά ξαφνικά, με το τρίτο σπίρτο ανάβει η φωτιά και πυρπολεί τα πάντα”, περιγράφει.
“Η υπερμετάδοση είναι το σήμα κατατεθέν του κορονοϊού”, υπενθύμισε στο τέλος του Οκτωβρίου η Μαρία Βαν Κέρκοουβ, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τους τελευταίους μήνες, πολλά περιστατικά υπερμετάδοσης έχουν σημαδέψει το χρονικό της επιδημίας του κορονοϊού.
Ασθενής 31
Τον Φεβρουάριο, μία 61χρονη Νοτιοκορεάτισσα εντοπίσθηκε ως “ασθενής 31” και έμεινε στην ιστορία αυτής της επιδημίας: από αυτήν ξεκίνησε το κύμα μόλυνσης στην Εκκλησία Shincheonji του Ιησού.
Ο παραλληλισμός γίνεται με την “Typhoid Mary”, την μαγείρισσα η οποία έμεινε στην ιστορία της Ιατρικής στις αρχές του 20ού αιώνα ως η πρώτη υγιής φορέας του τυφοειδούς πυρετού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μετέδωσε την νόσο σε δεκάδες άτομα.
Η νοτιοκορεατική Εκκλησία, θρησκευτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης, έγινε τελικά ο βασικός πυρήνας της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Νότια Κορέα, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα συνδεόμενα με αυτήν.
Αντιστοίχως, ετήσιο συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου που οργανώθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Biogen θεωρείται ύποπτο για την μετάδοση του ιού σε 20.000 άτομα στην περιοχή της Βοστώνης.
Πέραν αυτών των χτυπητών παραδειγμάτων, οι συντάκτες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση Science έφθαναν στο συμπέρασμα ότι “η υπερμετάδοση κυριαρχεί” στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS-CoV-2.
Αυτοί οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τεσσάρων πρώτων μηνών της επιδημίας στα ινδικά κρατίδια του Ταμίλ Ναντού και του Αντρα Πραντές. Η ετυμηγορία: από το 8% των μολυσμένων ατόμων προήλθε το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ το 71% των ατόμων που είχαν προσβληθεί δεν μετέδωσαν τον ιό σε καμία από τις επαφές τους.
Από την αρχή της πανδημίας, η προσοχή έχει στραφεί ειδικά προς έναν δείκτη, τον ρυθμό αναπαραγωγής, που ονομάζεται R0 και αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ατόμων στα οποία κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό, απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την έλεγχο της επιδημίας.
Ομως, η απομόνωση αυτού του κριτηρίου “δεν αρκεί για να δώσει πλήρη εικόνα της μετάδοσης”, προειδοποιεί ο Benjamin Althouse.
Η Covid-19, η γρίπη και ο Ebola έχουν και οι τρεις R0 ανάμεσα στο 2 και το 3. Ομως, η τάση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από γρίπη μολύνουν δύο ή τρία άτομα, την ώρα που στον Ebola και την Covid η μετάδοση είναι πολύ πιο διάσπαρτη: ορισμένοι δεν μολύνουν κανέναν ή σχεδόν, ενώ άλλοι αποτελούν πηγή για δεκάδες μολύνσεις, σύμφωνα με τον ερευνητή.
Μένει να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τις υπερμεταδόσεις.
Εσφαλμένη ονομασία
Δεν ξέρουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των βιολογικών παραγόντων, για παράδειγμα η υπόθεση ότι οι υπερμεταδότες έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
Αντίθετα, αυτό για το οποίο υπάρχει βεβαιότητα είναι ότι η μετάδοση της Covid συνδέεται στενά με τις συνθήκες: οι κλειστοί χώροι, που δεν αερίζονται καλά, όπου υπάρχει κοσμοσυρροή και όπου μιλάμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε ευνοούν ιδιαίτερα την μετάδοση.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature έδειξε ότι τα εστιατόρια, οι χώροι άθλησης και τα μπαρ είναι οι χώροι όπου γίνεται η μεγαλύτερη μετάδοση στις ΗΠΑ.
Βασιζόμενοι στα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων 98 εκατομμυρίων προσώπων, οι ερευνητές έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το 80% των κρουσμάτων συνδέονταν με το 10% μόνο των χώρων.
Για τον λόγο αυτόν ο Benjamin Althouse θεωρεί εσφαλμένο τον όρο “υπερμεταδότες”, αφού κατά την άποψή του αυτό που μετρά περισσότερο είναι οι συνθήκες και όχι οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των ατόμων: μπορεί να έχω ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο ιό στην μύτη μου, αλλά αν είμαι απομονωμένος δεν μπορώ να μολύνω κανέναν.
Εξ ου και η σημασία της μάσκας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.
Αν κάθε άνθρωπος περιοριζόταν σε δέκα επαφές, “η μετάδοση του ιού θα έσβηνε σιγά σιγά”, διαβεβαιώνει ο Felix Wong, ερευνητής στο MIT, βασιζόμενος σε προσομοιωτικά μοντέλα.
Αισθητός ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού για τους Ευρωπαίους
Σχεδόν το 40% των Ευρωπαίων πολιτών νιώθουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που προκάλεσε ο κορονοϊός, με τους Ούγγρους να πλήττονται περισσότερο ακόμα και πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Kantar από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 24.812 πολιτών και στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Αυτό έγινε πριν από το δεύτερο κύμα των μολύνσεων στην Ευρώπη που προκάλεσε νέα lockdowns σε όλη την ΕΕ και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των συμμετεχόντων σε όλη την ΕΕ απάντησαν ότι η πανδημία της COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα.
Η Ουγγαρία ήταν η χειρότερο πληγείσα με το 44% των πολιτών να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι Ευρωπαίοι λένε τώρα ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι περιορισμοί αντισταθμίζουν τα οφέλη για την υγεία, τα οποία αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να πετύχουν.
Μια σταθερή πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να έχει περισσότερες ικανότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και περισσότερα χρήματα για να το πετύχει αυτό.
Ωστόσο, το πακέτο της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι τώρα στον ‘αέρα’ λόγω της αντίθεσης των εθνικιστικών κυβερνήσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία, που τάσσονται κατά της σύνδεσης της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 77% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει κεφάλαια μόνο σε κυβερνήσεις που σέβονται το κράτος δικαίου.
Αυτή είναι επίσης η κυρίαρχη αίσθηση στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου οι πολίτες διαφωνούν με τις κυβερνήσεις τους. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 72% των πολιτών και στις δύο χώρες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης μεταξύ πόρων και του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Η Πολωνία αναμένεται να λάβει πάνω από 130 δισεκ. ευρώ από το πακέτο αυτό και η Ουγγαρία πάνω από 40 δισεκ. ευρώ, εάν οι κυβερνήσεις τους το ξεμπλοκάρουν.
Η πανδημία ενίσχυσε γενικά επίσης τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στάση των πολιτών να γίνεται θετικότερη κατά τη διάρκεια του 2020.
Το ποσοστό των συμμετεχόντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ αυξάνεται σταθερά από το 31% τον Απρίλιο του 2020 στο 41% στις αρχές Οκτωβρίου.
Επανόρθωση: Έρευνα: Νούμερο 1 σημείο μετάδοσης κορονοϊού τα σούπερ μάρκετ – Τα σχολεία στη 2η θέση
Γερμανία: Αριθμός ρεκόρ στα κρούσματα και ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων
Η Γερμανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων της Covid-19 σήμερα, γεγονός που αυξάνει την πίεση επί των αρχών των 16 γερμανικών κρατιδίων για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, όπως προτείνει η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε 23.648 νέα κρούσματα και 260 νέους θανάτους, επί συνόλου 13.630, κατά το τελευταίο 24ωρο, μία αύξηση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Υπό την πίεση των ηγεσιών των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων, που φοβούνται το οικονομικό κόστος της επιβολής αυστηρότερων μέτρων, η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ εγκατέλειψε στις αρχές της εβδομάδας τα σχέδιά της να καταστήσει την χρήση της μάσκας υποχρεωτική στα σχολεία, την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε μια ακόμη οικογένεια ή φίλο.
Η Γερμανία διέρχεται την τρίτη εβδομάδα ενός “light lockdown” που έκλεισε εστιατόρια, γυμναστήρια και θέατρα, το οποίο όμως δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων. Οι ηγεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων αναμένεται να καταθέσουν την Δευτέρα νέες προτάσεις για αυστηρότερα μέτρα.
Η απόφαση για την επιβολή νέων μέτρων, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και η επέκταση του lockdown, θα ληφθεί την Τετάρτη κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους με την Αγγελα Μέρκελ.
Η εφημερίδα Bild αναφέρει σήμερα ότι η Μέρκελ θέλει τα νέα περιοριστικά μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο, αντί της προσέγγισης εβδομάδα την εβδομάδα που επιθυμούν οι ηγεσίες των κρατιδίων.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ , ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η Γερμανία δεν έχει ακόμη ανατρέψει την τάση.
Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η μείωση των κρουσμάτων σε 50 ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ η σημερινή αναλογία είναι 140 κρούσματα ανά 100.000.
Καθώς η Γερμανία αγωνίζεται να περιορίσει τα κρούσματα, η Γαλλία, η οποία έχει επιβάλει αυστηρότερο lockdown, βλέπει μείωση των κρουσμάτων.
Ακόμη, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία παραμένει κάτω από το ένα εκατομμύριο, ενώ η Γαλλία έχει ξεπεράσει το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Στρατηγική περιορισμών για την περίοδο μέχρι τον Ιανουάριο επιδιώκει να προωθήσει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ στην διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο στόχος του “μερικού lockdown” δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
“Έχουμε αυτή τη στιγμή μια σταθερή κατάσταση, αλλά οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Η σταθεροποίηση θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα”, δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τα σχέδια της Καγκελαρίας ενόψει της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται η BILD, η Καγκελάριος έχει εκφράσει την πρόθεσή της να δώσει στους πολίτες “μια κάποια ελευθερία” για τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι “δεν θα τα καταστρέψουμε όλα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς”. Επιπλέον, στις 25 Νοεμβρίου θα ήθελε να αποφασιστεί παράταση του “μερικού lockdown”, το οποίο εφαρμόζεται από τις 2 Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου ή και τις αρχές Ιανουαρίου. Στην τελευταία διαβούλευση, οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων απέρριψαν τις προτάσεις της Καγκελαρίας και ανέβαλαν οποιαδήποτε απόφαση.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε η ‘Αγγελα Μέρκελ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της την περασμένη Τρίτη, αναφέρθηκε σε “πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις” που θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις χειμερινές διακοπές και κυρίως για το ενδεχόμενο επισκέψεων στα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας.
Ανάλογη στάση τηρεί και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος τάσσεται σταθερά υπέρ της συνέχισης των μέτρων περιορισμού. Δήλωσε μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει μια “εθνική στρατηγική hotspot”, η οποία θα προβλέπει αυξημένα μέτρα στις περιοχές με πολλά κρούσματα. Αυτό, αναφέρει η BILD, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και κλείσιμο σχολείων.
Ιταλία: Φως στο τούνελ, αλλά…
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού.
«Αρχίσαμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «χάρη στα περιοριστικά μέτρα και στις θυσίες των πολιτών, ο δείκτης μετάδοσης του ιού άρχισε να μειώνεται». «Ελπίζουμε η μείωση αυτή να συνεχιστεί, ώστε να υπάρξουν θετικές συνέπειες και σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.
Παράλληλα, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία παρατείνεται η ισχύς του τοπικού lockown μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας: πρόκειται για τη Λομβαρδία, με κύρια πόλη το Μιλάνο, για το Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο, για την περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία και την Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας.
Αν ο αριθμός των κρουσμάτων και οι υπόλοιπες επιδημιολογικές παράμετροι συνεχίσουν να παρουσιάζουν βελτίωση, από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου μπορεί να αποφασιστεί, στις παραπάνω περιοχές, σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ρωσία: Ρεκόρ εν μέσω ελλείψεων
Οι δημιουργοί ενός δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 ανακοίνωσαν σήμερα ότι η μαζική παραγωγή του θα αρχίσει το 2021, την ώρα που η Ρωσία κατέγραφε σήμερα ένα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο και γιατροί, αξιωματούχοι και διανομείς γνωστοποιούσαν ότι νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς με COVID-19.
Μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού οδήγησε να ξεπεραστεί το όριο των 2 εκατομμυρίων προσβληθέντων από τον ιό αυτόν στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων νέου κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία. Οι αρχές έχουν αντισταθεί στην επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, όπως έκαναν νωρίτερα φέτος, προτιμώντας ωστόσο στοχευμένα περιφερειακά μέτρα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά της COVID-19, το Sputnik V, είναι κατά 92% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δοκιμών. Περίπου 500.000 δόσεις του αναμένεται να παραχθούν τον Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα γίνονται δοκιμές μετά την καταχώριση του δεύτερου ρωσικού εμβολίου, του EpiVacCorona, από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.
“Η μαζική παραγωγή θα αρχίσει το 2021 με την συμμετοχή βιομηχανικών εταίρων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο αυτό, την οποία επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων. “Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 15.000 δόσεις του εμβολίου. Ως το τέλος της χρονιάς θα έχουν παραχθεί 50.000 δόσεις”, σημειώνει.
Το κέντρο εμβολίων του ινστιτούτου Vector ανακοίνωσε ότι όλοι οι εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε το EpiVacCorona, έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που μετείχαν.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού μπορεί να αποτιμηθεί όταν τα προκαταρκτικά ή τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών μετά την καταχώριση δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Vector.
Η Αντονίνα Πλοσκίρεβα, επιδημιολόγος στην Rospotrebnadzor, η οποία επιτηρεί την υγεία των καταναλωτών, απηύθυνε έκκληση σήμερα στον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες για την χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών και υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.
“Υπάρχει μια συγκεκριμένη τάση προς την έναρξη μιας σταθεροποίησης συνολικά στη Ρωσία. Ωστόσο είναι πρώιμο να μιλάμε γι’αυτήν τη φάση”, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τις οποίες επικαλείται το RIA.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 24.318 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, στα οποία περιλαμβάνονται 6.902 στη Μόσχα, με τα οποία ανήλθε σε 2.039.926 ο συνολικός αριθμός τους.
Επίσης το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 461 θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19, με τους οποίους ανήλθε σε 35.311 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη νόσο αυτή σε όλη τη χώρα.
Ελλείψεις σε νοσοκομεία φαρμάκων για τους ασθενείς με COVID-19
Ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενών με COVID-19 και δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέα αποθέματα λόγω ενός πανικού που προκλήθηκε για την αγορά τους, την μεγάλη ζήτησή τους και προβλήματα που προκλήθηκαν με ένα νέο σύστημα σήμανσης, σύμφωνα με αξιωματούχους, διανομείς και γιατρούς.
Γιατροί σε περισσότερες από δώδεκα περιοχές αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιιικά και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με COVID-19, δήλωσαν τρεις τοπικοί αξιωματούχοι και τρεις προμηθευτές φαρμάκων.
“Αρχίατροι με παίρνουν τηλέφωνο κάθε λίγα λεπτά και ικετεύουν για φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα για τη θεραπεία ασθενών. Και εγώ δεν έχω τίποτα να τους παραδώσω”, δήλωσε ο συνιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας διανομής φαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ενήμερος πως υπάρχουν προβλήματα. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη σε κάποιες περιοχές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση κάνει πολύ εντατικές προσπάθειες για να το αποτρέψει αυτό”, σημείωσε.
Το υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε την είδηση αυτή σε αίτημα που έγινε από το Reuters.
Γιατρός της περιοχής Μπασκιρία στην νοτιοκεντρική Ρωσία δήλωσε ότι ένα νοσοκομείο στην πόλη της αντιμετωπίζει έλλειψη σε αντιβιοτικά λόγω της μεγάλης συρροής ασθενών. Αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Με τον αριθμό των προσβληθέντων να έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια στη χώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από αιτήματα για την αγορά φαρμάκων.
“Δεν έχουμε ορό για τις ενέσεις, αφήστε τα αντιβιοτικά και τα αντιιικά”, δήλωσε αξιωματούχος μιας πόλης της Σιβηρίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Υπάρχει τεράστια έλλειψη φαρμάκων για την COVID-19”, δήλωσε ένας άλλος υψηλόβαθμος περιφερειακός αξιωματούχος.
Μόνον η Μόσχα και κάποιες άλλες πλούσιες περιοχές έχουν οικονομικούς πόρους και μέσα άσκησης πίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων ελλείψεων.
“Η μόνη θεραπεία είναι η προσευχή”, δήλωσε άλλος αξιωματούχος που εργάζεται σε ένα περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης με την COVID-19.
Λεπτομέρειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα θεραπείας έχουν διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έναν πανικό αγοράς τους, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει στο άδειασμα φαρμακείων και αποθηκών προμηθευτών.
Τα αντιβιοτικά πωλούνται μόνον με ιατρική συνταγή, αλλά πολλά φαρμακεία τα πωλούν χωρίς.
Την ίδια ώρα οι εταιρείες παρασκευής φαρμάκων δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πάραυτα, δήλωσε ο Ανατόλι Τένσερ, διευθυντής ανάπτυξης στον Katren, έναν μεγάλο διανομέα.
Τα φαρμακευτικά εργαστήρια αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην εισαγωγή ουσιών που χρειάζονται από την Ινδία και την Κίνα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, δήλωσε παράλληλα ο συνιδιοκτήτης ενός μεγάλου διανομέα φαρμακευτικών προϊόντων.
Στο μεταξύ ένα νέο σύστημα σήμανσης, το οποίο ίσχυσε τον Οκτώβριο για να αντιμετωπιστεί η μαύρη αγορά φαρμάκων με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της διάθεσης ενός φαρμάκου από τον παρασκευαστή στον καταναλωτή, δεν βοηθάει την κατάσταση.
Προβλήματα προσαρμογής έχουν ως αποτέλεσμα παρασκευαστές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βάλουν τα φάρμακα στο σύστημα και φαρμακεία να έχουν προβλήματα με τις πωλήσεις, σύμφωνα με ορισμένους διανομείς και παρασκευαστές.
Ένας διανομέας δήλωσε ότι δεν μπορούσε για εβδομάδες να λάβει μεγάλο φορτίο δεξαμεθαζόνης, η οποία χρησιμοποιείται για την θεραπεία του νέου κορονοϊού, λόγω των προβλημάτων με το σύστημα σήμανσης στο εργοστάσιο.
“Ήταν τρέλα η εισαγωγή του συστήματος αυτού, χωρίς να ελεγχθεί, και στη διάρκεια μιας δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης”, δήλωσε ο Νικολάι Μπεσπάλοφ, διευθυντής ανάπτυξης στην RNC Pharma.
Δημοσιογράφος του Reuters δεν μπόρεσε να αγοράσει φάρμακα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θεραπείας της COVID-19 σε περισσότερα από δώδεκα φαρμακεία στη Μόσχα και αντιμετώπισε δυσλειτουργία του συστήματος σήμανσης όταν προσπάθησε να αγοράσει άλλα φάρμακα.
Γαλλία: Η κορύφωση του δεύτερου κύματος πέρασε
Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία έχει προφανώς περάσει, ανέφερε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία Sante publique France (SpF), που καλεί ωστόσο να διατηρηθούν τα “μέτρα προστασίας”.
“Αν και οι δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η παρατήρησή τους υποδηλώνει πως η επιδημιολογική κορύφωση του δεύτερου κύματος έχει περάσει”, εξήγησε η υγειονομική υπηρεσία σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση του εβδομαδιαίου επιδημιολογικού δελτίου της.
Σύμφωνα με τη SpF, “τα τρέχοντα αποτελέσματα επιτρέπουν να διαπιστώσουμε μια καθαρή μείωση όλων των δεικτών, που είναι πιο έντονη στις πρώτες μητροπόλεις που τέθηκαν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας”.
Οι πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου σε ορισμένες μητροπόλεις (εκ των οποίων το Παρίσι, η Λιόν, ή η Μασσαλία). Το δεύτερο κύμα απαγορεύσεων κυκλοφορίας ξεκίνησε σε άλλες πόλεις (εκ των οποίων η Νίκαια) στις 24 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια λοκντάουν επιβλήθηκε σε όλη τη Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου.
Για την εβδομάδα 9-15 Νοεμβρίου, παρατηρείται μια ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης (-40%), των εισαγωγών στα νοσοκομεία (-13%) και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-9%).
Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, “φαίνεται να σταθεροποιείται για πρώτη φορά έπειτα από πολλές εβδομάδες αύξησης”: ανερχόταν σε 3.756 την εβδομάδα 9-15 Νοεμβρίου, έναντι 3.817 την προηγούμενη.
Είναι επίσης “η πρώτη φορά” από την έναρξη του δεύτερου κύματος που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται από τη μια εβδομάδα στην άλλη, σύμφωνα με τη SpF: 17.390 έναντι 19.940 την προηγούμενη εβδομάδα για τις πρώτες, 2.761 έναντι 3.037 για τις δεύτερες.
Το ποσοστό θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ RT-PCR (αναλογία του αριθμού θετικών περιστατικών στον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ) μειώθηκε (16,2% έναντι 19,7%).
Ωστόσο “η διατήρηση των μέτρων πρόληψης παραμένει επίκαιρη”, επιμένει η SpF: “Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα (…) δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι εν αναμονή των θεραπειών και των εμβολίων, τα μοναδικά μέσα προκειμένου να αναχαιτίσουμε την επιδημία και να μειώσουμε την επίδρασή της στο σύστημα υγείας και στη θνησιμότητα παραμένουν η υιοθέτηση ατομικών μέτρων πρόληψης, που συνδυάζονται με συλλογικά μέτρα”.
Από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο στη Γαλλία, 47.127 ασθενείς με Covid-19 πέθαναν στα νοσοκομεία ή σε δομές για ηλικιωμένους, απολογισμός ο οποίος εξακολουθεί να αυξάνεται με περισσότερους από 400 θανάτους την ημέρα στα νοσοκομεία.
Οι φορείς του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικοί τις πρώτες πέντε μέρες
Ελσίνκι: Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 20 ατόμων
Οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων θα απαγορευθούν στην περιοχή της πρωτεύουσας της Φινλανδίας, του Ελσίνκι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Αν και ο μέσος όρος 14 ημερών για τις μολύνσεις από κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους στη Φινλανδία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, 58, οι αρχές δημόσιας υγείας ανέφεραν πως ο δείκτης είναι σχεδόν διπλάσιος στην περιοχή της πρωτεύουσας και άρα οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι.
“Ο ανώτατος αριθμός ατόμων σε δημόσιες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους θα περιοριστεί σε 20 στην περιοχή της πρωτεύουσας αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες”, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελσίνκι Γιαν Βαπααβουόρι.
Τους τελευταίους μήνες, οι Φινλανδοί μπορούσαν να απολαύσουν σχετικές ελευθερίες σε σύγκριση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους που βρίσκονται υπό καθεστώς λοκντάουν, όπως το να πηγαίνουν σε συναυλίες και στο θέατρο, οι οποίες τώρα θα απαγορευθούν για τρεις εβδομάδες.
Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει και απαιτούν από όσους έρχονται από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 κατά την άφιξή τους και να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες ή να υποβάλλονται σε τεστ για δεύτερη φορά.
Στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι αίθουσες κολύμβησης, τα γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις αθλημάτων θα παραμείνουν ανοικτά με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, αλλά οι ομάδες ενηλίκων και τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή θα διακοπούν, δήλωσε ο Βαπααβουόρι.
Οι αρχές χαρακτήρισαν τους νέους περιορισμούς προληπτικούς αλλά αναγκαίους λόγω του υψηλού κινδύνου ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης αν δεν αναληφθεί δράση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ